Voordeelsites.be

De referentie op gebied van informatie!

AUTO

OP DEZE PAGINA KRIJG JE EEN OVERZICHT VAN LEUKE SITES, APPS, BLOGS, … ivm AUTO’S (oa over rijbewijs, een auto kiezen, tweedehands auto, accessoires, autodelen,…)

———————————————————————————————————————————-

AUTOSALON

———————————————————————————————————————————-

RIJBEWIJS HALEN

mijnrijbewijsB : Een online leerplatform, gratis en toegankelijk voor iedereen. Je krijgt de theorie voor je rijbewijs B onder de knie door online te studeren op jouw tempo

rijbewijzer : alle info over de rijopleiding

je kan de theorie ook oefenen op je smartphone vb. met de app KBC Drive – Je test je kennis aan de hand van telkens 50 examenvragen met 15 seconden per vraag. En ook: je maakt onbeperkt nieuwe examens. Uit een bestand met honderden vragen krijg je 50 vragen voorgeschoteld – telkens in willekeurige volgorde.

conduct : De Royal Automobile Club Belgium (RACB) stelt een nieuw totaalconcept voor om te leren autorijden. Dankzij CONDUCT kan je als ouder of begeleider een auto huren die speciaal werd aangepast om te leren autorijden.

AUTO KIEZEN

Hieronder enkele tips die je kunnen helpen in je zoektocht naar een (nieuwe) auto.

mobiliteit Vlaanderen : vergelijk milieuvriendelijke en conventionele wagens

Vergelijk de Total Cost of Ownership van elektrische, plug-in hybride, aardgas-, waterstof- en brandstofwagens.
En ontdek of het rijden met een milieuvriendelijke wagen voordeliger is.
Klik op de tabbladen voor meer achtergrondinformatie.

brandstofwijzer : Op welke brandstof (incl. elektrisch) rijdt je volgende auto? De brandstofwijzer helpt je de brandstof te kiezen die het beste bij je past*.

hln drive : de grootste virtuele showroom van Vlaanderen – Met HLN Drive willen we jou als potentiële autokoper graag helpen om de juiste keuze te maken. Er zijn immers haast evenveel auto’s als er gebruiksprofielen zijn. Vul dus zeker onze test in, dan leer je binnen een paar muisklikken welke wagens op jouw leest geschoeid zijn. Of laat je adviseren door de tips van onze experts op onze autonieuwspagina.

vroom-autotest : op deze site vind je heel wat testen terug van individuele modellen alsook vergelijkende tests

autogids-autowegtest : vul het merk en het model in van de auto waarvan je de test wilt lezen

een-wagen-kopen-in-de-eu : via deze link kan je een brochure downloaden met de nodige info om een wagen te kopen in een ander EU land

volty.be : Koop/verkoop gratis via Volty.be de marktplaats voor elektrische mobiliteitsoplossingen. Verkoop uw tweedehands elektrische auto, step of scooter op Volty.be in enkele clicks

waarom een auto importeren uit het buitenland? : occassies die tot de helft goedkoper zijn

elektrische auto’s nu tijdelijk veel goedkoper in Frankrijk : (bron Het Nieuwsblad)

autoconstructeurs van wie (bepaalde) wagens niet voor de premie in aanmerking komen, lieten hun prijs zakken. Soms zelfs héél fors. Zo liet Toyota de prijs van de bZ4X zakken tot 34.900 euro, liefst 11.750 euro goedkoper dan bij ons. Ook het Chinese MG liet de prijs van zijn MG4 zakken tot 22.990 euro, terwijl dat model bij ons 32.285 euro of bijna 9.300 euro méér kost. En dat is, voor alle duidelijkheid, nog gerekend zonder de Vlaamse premie, want “er is geen verplichting om het voertuig in België aan te kopen. Het voertuig moet wel ingeschreven worden op een adres in het Vlaamse Gewest”. Da’s nog eens 5.000 euro in the pocket.

wie een auto koopt in het buitenland, moet wel zelf instaan voor de invoer en registratie. Daarnaast is het opletten met de garantieperiode, die in het buitenland anders kan zijn dan in België. We denken niet dat veel consumenten zich geroepen gaan voelen.”

Al is een ‘besparing’ van 15.000 euro niet niks… Zolang je de wagen koopt in een ander EU-land, betaal je geen invoerrechten en ook geen btw in het land van aankoop (wel betaal je hier 21 procent btw). En zolang het om een nieuwe wagen gaat, is een keuring evenmin nodig. Voorts vallen de formaliteiten best mee: de wagen aangeven bij de douane (dat kan online via de E705-applicatie op MyMinfin), de btw betalen (waarna de douane een vignet 705 op het roze formulier voor de inschrijving kleeft), de verplichte BA-autoverzekering sluiten en vervolgens de wagen laten inschrijven bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen).

mobile : grootste duitse online automarktplaats

Private Leasing

privatelease : Leasing voor particulieren heeft letterlijk de markt veroverd bij de officiële lancering op het laatste Autosalon in Brussel door enkele autoverhuurders en constructeurs in de automobielwereld. Sindsdien hebben bijna alle merken deze dienst op de markt gebracht. En het succes blijft toenemen.

privatelease via Test-Aankoop : Test-Aankoop  heeft een autoleaseformule voor particulieren.

lizy : Ontdek onze voordelige en flexibele leasing, tot 40% goedkoper en direct leverbaar. Groot aanbod premium 2e hands en stockwagens beschikbaar met wekelijkse top deals. Direct beschikbaar. (enkel voor zelfstandigen)

directlease : private leasing voor particulieren

arval : private leasing tweedehandsvoertuigen voor particulieren

groepsaankoop elektrische wagens

battmobility : leasing van elektrische wagen

TWEEDEHANDS

autoscout : autozoekertjes sites

auto1 : Europa’s grootste b2b platform voor gebruikte auto’s

(BIJNA) NIEUW : Elk merk heeft wel een site waarop je een selectie vindt van jonge tweedehandswagens vb.

mbcc : directie- en jonge tweedehandswagen van Mercedes-Benz en Smart, rechtstreeks van de officiële invoerder Mercedes-Benz

forddirect: ford

myway : VW, Skoda, Audi, Seat en Volkswagen bestelwagens

opel : opel

en dan zijn er vb. ook nog :

gocar: gloednieuwe auto’s in uitverkoop

spoticar : tweedehandswagens van peugeot, citroen, opel, fiat, jeep en abarth

autohero : Grote selectie van tweedehands top auto’s | Gratis bezorgd | 21 dagen geld-terug garantie

stockwagens : wagens aan groothandelsprijzen

leaseplan : LeasePlan biedt alleen tweedehands auto’s van premium kwaliteit die ons uitgebreide selectieproces hebben doorstaan. Elke auto wordt geleverd met een complete onderhoudsgeschiedenis, 12 maanden garantie en 14 dagen geld-terug-garantie

cardoen : Cardoen, de autosupermarkt. Meer dan 1 000 nieuwe auto’s & jong gebruikte, van meer dan 25 merken aan de laagste prijs!

kbccarsales : jonge, goed onderhouden tweedehandswagens met garantie

vab-tweedehandswagens: bekijk het aanbod in de online toonzaal

autoscout : Koop of verkoop uw tweedehands auto op AutoScout24. Verfijn uw zoekopdracht op merk, model, verkoopprijs, afstand, bouwjaar en brandstof.

cars on the web : Cars on the web is gevestigd in Tienen en veilt tweedehands auto’s, meestal afkomstig van leasingbedrijven, aan professionele autohandelaars over gans Europa.

OLDTIMERS

classic cars : antwerp classic salon van 28/2 t-m 2/3

oldtimerweb : Oldtimer evenementen, oldtimer foto’s, oldtimers te koop, oldtimers te huur, oldtimer specialisten, oldtimerclubs, oldtimermusea, oldtimer encyclopedie, ….

GLASBREUK

carglass: Carglass® herstelt of vervangt alle autoruiten ongeacht het merk, het model of de leeftijd van de wagen

VERBRUIK

Vergelijk jouw brandstofverbruik met het opgegeven verbruik door de fabrikant en met het verbruik dat werd berekend door MILE21
mile21

ACCESSOIRES – AUTO-ONDERDELEN

auto 5 : atelier + winkel

autodoc : meer dan een miljoen auto-onderdelen in één webshop

banden online: beschikt over een netwerk van 15800 montagecentra in Europa voor de levering en montage van uw banden. Bestel uw banden en kies een montagecentrum bij u in de buurt voor de levering en montage van uw banden. Bespaar tot 50% met onze banden tegen discount knalprijzen, dag en nacht beschikbaar.

TIRENDO


coyote: bestuurders kunnen elkaar via dit toestel waarschuwen voor mobiele en vaste radarcontroles maar er is ook vb. een filemodus, deze gebruikt realtime-informatie om je te waarschuwen voor files en hun duur.

herbruik : Auto Herbruik helpt u met occasie auto onderdelen te vinden bij de beste demonteurs en merkspecialisten.

VERKEERSBELASTING

verkeersbelasting : Via deze simulatietool kunt u zelf uw verkeersbelasting berekenen

MOBILITEITSBUDGET

mobiliteitsbudget : op deze site kunnen zowel werkgevers als werknemers terecht met alle vragen over hun mobiliteitsbudget (met ook tal van vbn.)

BOETE

boetecalculator : Onze calculator berekent onmiddellijk de geldboete en/of het rijverbod die je mag verwachten. Samen met specialisten in het Belgisch verkeersrecht ontwikkelden wij hiervoor een algoritme dat rekening houdt met de omstandigheden van jouw overtreding en doen wij ook beroep op een database van meer dan 2500 uitspraken verkeersrecht.

VERZEKERING

BIJSTAND

vab

touring

NIET ZO VAAK EEN AUTO NODIG?/AUTO DELEN

Wie tot 15.00O km per jaar rijdt, is bijna altijd goedkoper af met autodelen dan met een eigen wagen.
Je kan berekenen of dit voor jou ook het geval is via safe with carsharing

cambio : een auto nodig voor een uurtje, enkele uren, een dag of langer? Er zijn cambio-auto’s beschikbaar in zowat alle grote steden in België

drivy: huur auto’s in je buurt

tapazz : Verdien geld met het verhuren van je eigen auto of huur de auto van jouw buren

partago : elektrische deelauto’s

autodelen : Vlaams steunpunt voor particulier autodelen

taxistop-carpool: Via de Carpoolservice van Taxistop kan je een pendelgenoot zoeken om samen naar het werk te rijden en zo de kosten te delen.

Carpool-app van VAB en Taxistop : De carpool-app maakt het mogelijk om ritten te delen in binnen- en buitenland, eenmalig, maar ook voor dagelijkse woon-werkverplaatsingen.

en als je je auto wil inruilen voor een busabonnement vind je meer info hier (vroeger gratis, nu deels betalend): de lijn – dina abonnement : op de homepagina van de lijn kan je dan in de zoekfunctie dina of dina-abonnement zoeken

———————————————————————————————————————————–
Goed voor het milieu, maar niet altijd voor de portemonnee : Ook autodelen heeft zijn prijs

Wie autobezit wil vervangen door autodelen, heeft tegenwoordig keuze tussen veel organisaties. De prijs ervan kan sterk verschillen.

(brons De Standaard)

Autodelen is in. Jarenlang had Cambio op deze markt het rijk alleen, maar de laatste jaren groeit de concurrentie. In de meeste grote steden moet de marktleider een of meer uitdagers naast zich dulden. In Gent is dat Partago, in Brussel DriveNow, Zipcar en Zencar, en in Antwerpen is Poppy een opvallende nieuwkomer (DS 10 februari). Autodelen is goed voor de leefbaarheid van de steden, want hoe meer mensen een auto delen, hoe minder wagens er nutteloos stilstaan.

Maar is autodelen ook goed voor de portemonnee? Het antwoord daarop is veel moeilijker te geven. Dat hangt heel erg af van hoe vaak de auto gebruikt wordt, en waarvoor precies. De Nederlandse autodeelsite Ritjeweg.nl heeft berekeningen gemaakt en komt tot de conclusie dat de meeste autodeelformules het qua kosten winnen van autobezit zodra de auto minder dan één keer per week een hele dag lang gebruikt wordt voor een rit van minstens 50 kilometer. Hoe minder vaak je de auto gebruikt, hoe voordeliger autodelen wordt.

Een andere manier om uit te rekenen wanneer autodelen goedkoper wordt, is de prijs per kilometer van de eigen wagen te berekenen en te vergelijken met de tarieven van de autodeel-organisaties. Volgens Cambio en Partago wordt autodelen voordeliger zodra je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Volgens de rekenmodule van Autogids.be kost een kilometer dan (voor een vijf jaar oude Opel Astra op benzine) 44 cent per kilometer. Ter vergelijking: rijd je 30.000 kilometer per jaar, dan wordt dat 21 cent, leg je maar 5.000 kilometer per jaar af, dan kost elke kilometer 78 cent.

Sommige autodeelorganisaties zijn qua prijs niet ver van een gewoon autoverhuurbedrijf verwijderd

Waar precies het omslagpunt ligt, is onmogelijk exact te berekenen, ook al omdat elke autodeelformule andere tarieven hanteert. Dat maakt hen ook onderling heel moeilijk vergelijkbaar. Sommige tarieven, zoals die van Poppy, Partago en Zipcar, zijn zeer eenvoudig. Zij rekenen geen abonnementskosten en een vaste prijs per minuut. Bij Zipcar is dat 25 cent. Bij Partago, afhankelijk van de bundel, 10 tot 7,14 cent. Bij Poppy is het 33 cent als je rijdt en 10 cent als je de wagen geparkeerd hebt.

Bij andere autodeelformules, zoals Cambio, zijn de tarieven ingewikkeld. Cambio hanteert vier verschillende tariefformules die elk bestaan uit een combinatie van een abonnementsprijs, een uurprijs en een kilometerprijs. Die laatste twee zijn ook nog eens afhankelijk van het type auto. Dat maakt de tarieven ondoorzichtig, maar betekent wel dat voor elk mobiliteitsprofiel een geschikte formule bestaat. Wie weinig rijdt, betaalt een laag abonnement maar een hoge kilometer- en uurprijs. Voor wie wat meer rijdt, is het andersom.

Bovendien zijn er tussen de initiatieven grote verschillen in de eenmalige inschrijvingskosten. Bij Poppy en Zipcar zijn die nihil, bij Cambio kunnen ze oplopen tot 535 euro. Dat bedrag krijg je wel grotendeels terug als je het abonnement opzegt, maar het blijft een stevige drempel. Partago is een coöperatie, wat betekent dat je minstens één aandeel moet kopen dat 250 euro kost. Ook dat kan je terugkrijgen bij stopzetting.

Free float

Daarnaast zijn er natuurlijk het comfort en het gebruiksgemak van de service. Poppy en Zipcar zijn zogenaamde free float-initiatieven, wat betekent dat de wagens geen vaste standplaats hebben. Ze hoeven dus niet op een vaste plek te worden achtergelaten. Dat kan een voordeel zijn, maar daar tegenover staat dat je telkens wel eerst moet uitzoeken waar een wagen zich bevindt. Bolides, actief in Antwerpen, Gent en Leuven, heeft een tussenmodel: je laat de wagen niet op een vaste standplaats achter, maar in een bepaalde zone in de stad. Ook DriveNow werkt op die manier. De andere initiatieven werken wel met vaste standplaatsen.

Ook de kleine lettertjes zijn belangrijk. Goed om te weten is bijvoorbeeld dat sommige organisaties (zoals Zencar) niet toelaten om met de wagen naar het buitenland te rijden. Bij andere (Cambio bijvoorbeeld) moet je dan weer 25 zijn om je te kunnen inschrijven. Ook het bedrag dat de gebruiker uit eigen zak moet betalen bij schade (de franchise), verschilt.

Om na te gaan hoe de tarieven zich onderling tot elkaar verhouden, hebben we de kosten berekend voor drie scenario’s. Een bezoek van 2 uur aan een Ikea op 10 kilometer afstand, een familiebezoek van 6 uur in een stad die 50 kilometer afstand, en een weekendtrip naar Parijs, op 300 kilometer afstand. Daaruit blijkt dat de commerciële freefloat-initiatieven Poppy, DriveNow en Zipcar (een dochter van Avis) over het algemeen het duurst zijn. Cambio en Partago, beide niet-winstgedreven organisaties, kosten meestal aanzienlijk minder. Zencar en Bolides zitten er min of meer tussenin.

Sommige autodeelorganisaties zitten qua prijs niet ver van een gewoon autoverhuurbedrijf af. Bij een traditionele autoverhuurder als Hertz kan je op een weekdag voor minder dan 69 euro een Ford Ka huren. Een weekend kost 119 euro. Daar moeten dan nog wel de brandstofkosten bijgeteld worden, die bij de autodeel-organisatie in de prijs zijn inbegrepen. Een nadeel is wel dat je bij de traditionele autoverhuurders een auto voor minimaal een dag moet huren, dat je de wagen moet ophalen en terugbrengen bij het verhuurkantoor, en dat de tarieven niet erg doorzichtig zijn.

———————————————————————————————————————————-

HULP NODIG?

intoverkeersrecht : Intoverkeersrecht.be is een initiatief van het advocatenkantoor Intolaw.
Intolaw advocaten specialiseert zich in het verkeersrecht en behandelt honderden verkeerszaken per jaar over volledig Vlaanderen en Brussel.

APPS/SITES

Navfree : Meer dan 15 miljoen gebruikers wereldwijd – Gps-navigatie van topniveau met offline kaarten en Streetview.

LEZ Zone : Wat is een Lage Emissie Zone en mag ik met mijn wagen rijden in zo een zone?

LEZ controle : vul nummerplaat en datum 1st inschrijving van het voertuig in en je weet meteen of en tot wanneer je nog mag rijden in een LEZ Zone

waze: ’s werelds grootste op community gebaseerde verkeers- en navigatie app.

Parkbud: Met deze app kan je in heel Europa eenvoudig en snel parkeerplaatsen vinden.

parcopedia : De naam parkopedia is een combinatie van de woorden parkeren en encyclopedie (denk Wikipedia… maar voor parkeren!) Parkopedia combineert de twee concepten zodat mensen de goedkoopste en geschiktste parkeerplek kunnen vinden, onafhankelijk van waar ze zijn of wat ze doen. Onze gek-op-parkeren- (of misschien gek-op-geen-parkeerbonnen-krijgen-!) gebruikers dragen informatie bij over straatparkeren, parkeermeters, parkeergarages en zelfs over priveeoprijlanen die te huur zijn.

vehicle dashboard symbols : met deze app vind je snel welk lampje op je dashboard waarvoor dient

going abroad: app van de Europese Commissie met info over de verkeersregels in de diverse landen

touring mobilis app : deze app brengt je oa info over files, flitsers, trajectcontroles, wegwerkzaamheden, ….

autoinfoapp : Autoinfo is een GRATIS auto belevingsmagazine op iPad en Android tablet, met rijtesten en autonieuws, …

Mijn autokeuring (app) : Wie zijn voertuig niet op tijd aanbiedt bij de autokeuring, krijgt een extra geheugensteuntje. Sinds kort is er de handige app ‘Mijn autokeuring’ die je waarschuwt wanneer de datum nadert en je ook nog eens tips geeft hoe je een bezoek het best voorbereidt.

young drivers app: een gratis app voor een veiliger rijgedrag – Hulp bij bochten ? Snelheidscontrole boven 120km/u ? De Ethias Young Drivers app, is de app welke u veilig met de wagen begeleidt.

Vab Bijstand : VAB ontwikkelde de gratis mobiele applicatie VAB-Bijstand om je nog sneller terug op weg te helpen na pech of een ongeval. Eén druk op de knop van je smartphone en je wordt meteen doorverbonden met VAB.

Touring Mobilis Free : Touring heeft een nieuwe gratis app gelanceerd waarmee weggebruikers de laatste verkeersinformatie kunnen bekijken. Bovendien zal je ook live-beelden kunnen bekijken van de snelwegen om het verkeer in te schatten.

parkeeralarm: Parkeeralarm verwittigt je van alle controles die door de community leden gemeld worden, in een bepaalde omtrek rond je geparkeerde wagen

flitsmeister : De app geeft waarschuwingen over mobiele flitsers, vaste flitspalen, trajectcontroles, werkzaamheden en andere belemmeringen op de route.

brandstofprijzen : Dankzij deze site verneemt u gratis de brandstofprijzen van de tankstations in uw gemeente (of in de buurt ervan) in België

clingclanger : ClingClanger turns your smart phone into a library of car noises that can help you diagnose a car problem.

alcoholcontrole: gratis alle alcoholcontroles in België

overtreding: Met onze handige app bereken je zelf je boete én krijg je meteen gratis juridisch advies.

Thank You: De dienst Thank You introduceert een preventieve tool waarmee de gevolgen van onwettig of hinderend parkeren grotendeels ontlopen kunnen worden. Met deze tool wordt in een uitkomst voorzien die alle partijen – politie, parkeerder en gehinderde derden – voordeel kunnen opleveren. De eigenaar van een hinderend of verkeerd geparkeerde auto is snel op te sporen waardoor minder vaak de tussenkomst van orde- of sleepdiensten is vereist.
Dankzij een penstick op de voorruit is een fout parkeerder altijd anoniem en kosteloos te waarschuwen. De Thank You-centrale stuurt een verwittigende sms die met een OK van de overtreder wordt beantwoord, waarna de melder een bevestiging krijgt en weet dat de bestuurder in aantocht is om zijn voertuig te verplaatsen.
Deze tool biedt niet enkel uitkomst in geval van slecht parkeren, maar is tevens nuttig in alle noodsituaties waar de aanwezigheid van de bestuurder vereist is. Bij ongeval met derden, diefstal of vandalisme

liever met de taxi? Dan is de app SPLYT mischien iets voor jou
Wat Splyt zo interessant maakt is dat het gaat om de allereerste app waarmee de passagiers overal en altijd exact kunnen kiezen met wie zij een taxi willen delen – momenteel enkel in Brussel maar binnenkort ook in andere steden.

AUTONIEUWS

fangio: dagelijks al het autonieuws, heet van de naald

auto55: de laatste nieuwtjes, de meest verrassende testresultaten en de leukste terugblikken naar het verleden

VARIA

autoweetjes: hier kom je alles te weten over auto’s : hoe vervang ik een koppeling, hoe onderhoud ik mijn remmen, ….

autofans: al het autonieuws en meer

topgear: nederlandse site van het gelijknamige tv programma

tariferingsbureau BA auto: heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van de bestuurders die op de markt geen verzekering of niet meer een verzekering BA auto vinden of er slechts vinden aan een zeer hoog tarief.

AANRADER

slipway: Slip Way bvba staat bekend als DE slipschool van België.

driving skills for life: Ford Driving Skills for Life werd in het leven geroepen als een kritieke stap in het levenslange leerproces voor vakkundig rijden en werd in 2013 geïntroduceerd in Europa na een succesvolle carrière van 10 jaar in de VS. Jongeren tussen 18 en 24 lopen in de Europese Unie immers twee maal zoveel risico op een dodelijk auto-ongeval dan meer ervaren bestuurders.