Eenzaamheid is er in alle bevolkingslagen maar gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden/initiatieven die er (mee) kunnen voor zorgen dat je je minder eenzaam voelt. Op deze pagina probeer ik wat initiatieven te verzamelen die kunnen helpen om eenzaamheid te bestrijden, zowel voor specifieke doelgroepen als algemeen.
————————————————————————————————————-
algemene info (kabinet van Vlaams Minister Crevits, bevoegd voor welzijn, volksgezondheid en gezin
————————————————————————————————————-
1° SPECIFIEK VOOR JONGEREN
awel : Awel luistert naar kinderen en jongeren. Awel ik wil een babbel. Bel, mail of chat met Awel. Elk gesprek is anoniem en gratis.
min 19 : Op Min19.be kunnen jongeren een profiel aanmaken. Wie dat wenst, kan zijn locatie vrijgeven aan andere gebruikers. De site is erg gericht op het bevorderen van ontmoetingen.
missing you : Missing You wil er graag zijn voor alle jongeren die een dierbare verloren. Speciaal voor jullie organiseren wij het hele jaar door activiteiten waar wij jou de ruimte en tijd willen geven om met jouw verlies aan de slag te gaan. En dit doe je niet alleen, maar samen met leeftijdsgenoten die net als jij iemand verloren.
rouwkost : Rouwkost is er voor jongeren die plotseling iemand in hun leven verliezen en moeten ontdekken hoe ze hiermee moeten omgaan
watwat : WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. WAT WAT, jij weet!
2° SPECIFIEK VOOR LANGDURIG ZIEKEN
samana : Samana zorgt ervoor dat ook jij volwaardig kan deelnemen aan het maatschappelijk leven via oa ontmoetingskansen, vorming, informatie
3° SPECIFIEK VOOR WEDUWEN EN WEDUWNAARS
De vereniging Weduwen en Weduwnaars wil vrijwillig en belangeloos weduwen en weduwnaars (geen gescheidenen of ongehuwden) uit het Vlaamse landsgedeelte samenbrengen – klik hier voor meer info
vzw contempo : ConTempo is een netwerk van mensen die hun partner verloren door overlijden. Voel je je eenzaam? De wereld gaat gewoon zijn gang, alsof er niets is gebeurd. Maar voor jou staat hij nog steeds stil. Alles om je heen herinnert aan je partner en maakt je weemoedig. Bij ons vind je een luisterend oor. Neem de telefoon en bel ons.
verlies verbindt : Deze vzw heeft als doel om mensen die geconfronteerd worden met het overlijden van een geliefde te ondersteunen op de manier die het best bij iemand past. Hiermee willen de lotgenoten ook het thema verlies en rouw meer en gemakkelijker bespreekbaar maken voor iedereen.
4° SPECIFIEK VOOR MENSEN IN EEN ZORGVOORZIENING
ZORGBIB RODE KRUIS
zorgbib : Een boek en een bezoek
Sociaal contact staat centraal bij Zorgbib. Onze vrijwilligers maken tijdens de boekenronde met plezier tijd voor een praatje met de patiënt of de bewoner. Of we beleven samen een ontspannend moment met muziek, een puzzel, een spel, een kleurplaat, een voorleesverhaal … of we halen herinneringen op aan de hand van reminiscentiemateriaal.
5° ALGEMEEN
TIPS TEGEN EENZAAMHEID (bron Mijn Leuven.be)
Zoek verbinding
Sociale relaties met andere mensen zijn het het ‘sociale fundament’ van de mens en dragen bij tot het gevoel dat jouw leven zinvol is. Die relaties zijn superbelangrijke hulpbronnen in ons dagelijkse leven. Ga daarom op zoek naar verbinding, of dat nu met je buren, op school of online is, maakt niet uit. Zolang die verbinding voor jou maar betekenisvol is.
Blijf in contact
Blijf zoveel mogelijk met vrienden en belangrijke personen in contact. Je kan in feite iedereen dagelijks spreken via messenger, zoom, whatsapp, … Je kan voorstellen om op vaste momenten contact te hebben, bijvoorbeeld op de momenten waarop jullie in normale tijden contact zouden hebben. Voel je je eenzaam tijdens het avondeten? Nodig iemand uit om samen te videocallen tijdens het eten.
Praat erover
Laat mensen weten hoe je je voelt. Of laat ze weten dat je gewoon even wil praten. Hou in gedachten dat mensen meestal echt naar je willen luisteren of je helpen. Als je erg veel negatieve gedachten hebt, kan je dat ook altijd aan je huisarts laten weten. En er zijn ook organisaties waar je terecht kan, maar daar lees je hieronder meer over!
Ga naar buiten
Dit klinkt misschien belachelijk, maar het is enorm effectief. Pep jezelf op en ga iedere dag minstens één keer naar buiten, al is het maar om naar de winkel te gaan. Door te bewegen en de buitenlucht op te snuiven voelt je lichaam zich vanzelf al wat beter.
Hou je dagelijkse structuur vast
Probeer op een vast moment op te staan iedere dag, kleed je aan en fris je op. Die dagelijkse handelingen zorgen voor een vast patroon dat je houvast geeft in het leven. Extra tip: maak je leefruimte om de zoveel tijd nog gezelliger met lampjes, planten of versiering.
Kijk naar wat er wel goed gaat
Schrijf elke dag een kleine gebeurtenis of moment neer dat je wél leuk vond. Iets dat je grappig, mooi, gezellig of indrukwekkend vond. Zo creëer je positieve vibes! Het doorbreekt misschien je stroom van negatieve gedachten en kan dingen in perspectief plaatsen.
Kom in actie
Maakt de eenzaamheid je al langere tijd somber? Slaap je er slecht van, heb je veel buikpijn? Of kan je niets anders meer doen dan gamen heel de nacht? Dat zijn allemaal signalen die zeggen dat het tijd is om professionele hulp te gaan zoeken. Maak een afspraak met je huisarts, stap het JAC binnen of betrek een volwassen vertrouwenspersoon en vertel wat er aan de hand is!
Signalen opvangen bij anderen
Merk je deze signalen op bij anderen in je omgeving?
- Lichamelijk: onverzorgd uiterlijk, vermoeidheid, hoofdpijn, zenuwtrekjes, gebrek aan eetlust
- Psychisch: negatief, weinig zelfvertrouwen, gevoel van zinloosheid, teleurstelling, gevoel er niet bij te horen
- Sociaal: weinig of geen sociale contacten hebben
- Gedragsmatig: afstandelijk gedrag, claimgedrag, verslavingen, plotse veranderingen in gedrag, spijbelen
Dan kan jij zelf ook helpen. Een klein gebaar kan een verschil maken, dus spreek iemand aan of stuur een berichtje en maak het bespreekbaar.
Heb je het moeilijk om mensen aan te spreken, contacten te leggen dan vind je hier tips :
wikihow contact maken met mensen
vvm : Leg je moeilijk nieuwe contacten? bouw bij de VVM samen met lotgenoten aan je zelfvertrouwen en verminder je verlegenheid.
soms is het zich eenzaam voelen ook het gevolg van een gebrek aan hobby’s, activiteiten, …. ben je op zoek naar een (nieuwe) hobby, activiteit maar heb je niet direct inspiratie neem dan eens een kijkje op deze pagina waar je een opsomming van mogelijkheden krijgt zowel dingen om thuis te doen, al dan niet online, als dingen om buitenshuis te doen in je omgeving
heb je een beperkte vriendenkring en wil je die uitbreiden dan vind je hieronder heel wat tips :
VRIJWILLIGERSWERK
Je inzetten als vrijwilliger – voor meer info zie deze site
(REIS)PARTNER GEZOCHT?
Nog op zoek naar een reisgenoot? Neem dan zeker een kijkje op triptogether of op tourbar: Gebruik TourBar om op zoek te gaan naar een reispartner, gezelschap of buddy’s over de hele wereld.
PRIVE WONEN, SAMEN LEVEN
abbeyfield vlaanderen : Kleinschalige cohousing waar je privé woont en samen leeft. Waar 55-plussers ervoor kiezen hun eigen omgeving te creëren en zo te anticiperen op hun oude dag. Met nieuwe kansen voor een boeiend sociaal en actief leven.
WANDELEN
Sluit je aan bij een wandelclub : wandelsportvlaanderen
SPORTPARTNER GEZOCHT?
sportpartner: SportPartner kan je helpen om een maatje te vinden voor een wandeltocht, een partijtje tennis, een rondje golfen of zelfs een avond uit dansen!
sporty app: zoek mensen uit de buurt om samen jullie favoriete sport te beoefenen
SportsBuddy : Je kan sporters in de omgeving niet alleen beoordelen op foto’s, ook is het mogelijk om te kijken of je overeenkomt qua sporten of zelfs niveau. Naast het matchen en raten is het tot slot ook mogelijk om events in de buurt te bekijken. Zo kan je je aansluiten bij een potje voetbal op een pleintje in de buurt… Handig als je met het matchen niet echt veel succes hebt.
join: creëer je eigen fietsnetwerk. Plan je ritten, ontmoet andere fietsers en maak samen een rit!
hey vina : zoek vriendinnen in je buurt
DINE WITH US
dine with us : Via een online platform worden Belgen en ‘nieuwe’ Belgen met elkaar gematcht. Het duo organiseert samen een etentje. Dine With Us is een initiatief dat via een online platform Belgen en ‘nieuwe’ Belgen met elkaar matcht. Het duo ontmoet elkaar, doet samen boodschappen en organiseert samen een etentje thuis. Ze nodigen elk familie/vrienden uit.
tablemates : helpt je om met onbekenden te gaan eten, in de hoop dat er een band ontstaat
FERM APPELBABBEL
De appel blijft hét instrument bij uitstek om anderen aan te spreken en uit te nodigen tot ontmoeting. In 2024 stappen we uit onze comfortzone. We gebruiken onze Appelbabbel om uit te breken en op een laagdrempelige manier contact te leggen met mensen uit de buurt, verenigingen, andere partners
PEN en BABBELVRIENDEN
penpal gate : Krijg penvrienden over heel de wereld en leer verschillende talen
rent a cyber friend : RentACyberFriend.com is een sociaal platform gebaseerd op het concept van Pen Pal, maar bijgewerkt voor de digitale wereld van vandaag! Met dit platform kunt u wereldwijd verbinding maken met Cyberfriends op basis van uw interesses
Replika : Als je op zoek bent naar een chatbot die ook een vriend is, dan is dat zo Een replica Uw antwoord. Deze AI-metgezel voert zinvolle gesprekken en biedt gezelschap en emotionele steun wanneer u die het meest nodig heeft
De app Slowly biedt de traditionele ervaring van het communiceren met een penvriend(in), maar dan mobiel. Anders dan sociale media- of messaging-apps, word je in deze app automatisch gematcht met een gebruiker met gelijkaardige interesses. Met die persoon kan je in de app mails uitwisselen, net zoals je vroeger brieven zou sturen. Leuke extra: je kan in de app zelfs virtuele postzegels verzamelen. De app is gratis.
Dankzij de app Ablo kan je in contact komen en één-op-één gesprekken voeren met nieuwe vrienden over de hele wereld. Schrijf, lees en praat in je eigen taal, Ablo vertaalt je chats en videogesprekken live! Ontdek meer over de cultuur, taal en afkomst van je vrienden. Toon je identiteit en je land. Ga op reis van thuis uit. Gratis beschikbaar voor alle toestellen.
SAMEN ONLINE SPELEN – ZINGEN
Boardgamearena : Sluit je aan bij de grootste bordspellentafel ter wereld.
Geen download nodig – speel rechtstreeks in je webbrowser. Met je vrienden en duizenden spelers van over de hele wereld. Gratis
dark stories : DIT SPEL IS BEDOELD OM MET VRIENDEN TE SPELEN. ALS JE ALLEEN BENT KUN JE HET NIET SPELEN! Dark stories is een makkelijk en leuk spel om te spelen, maar sommige verhalen zijn erg moeilijk. Alle verhalen zijn fictief. Om ze op te lossen moeten spelers hun vaardigheden als detectives laten zien
wordfeud : een puzzelspel voor meerdere spelers waarin je je vrienden en willekeurige tegenstanders kunt uitdagen en wel 30 verschillende potjes tegelijk kunt spelen.
smule : samen karaoke zingen
VOLKSTUINEN
Volkstuinen (ook wel samentuinen genoemd) zijn m.i. niet alleen een leuke manier om mensen dichter bij hun eten te brengen maar kunnen zeker een vast ook voor mensen die groene vingers hebben of die gewoon wat meer “onder de mensen” willen komen een uitstekende besteding zijn en een manier om contacten te leggen met collega-tuiniers.
KNUFFELPUNT
knuffelpunt : professionele knuffelsessies
APP JOIN MY BUBLE
Dankzij de app ‘Join My Bubble’ kunnen mensen uit alle leeftijdsgroepen hun eigen coronabubbel vormen of aansluiten bij bestaande bubbels. Al is het om een babbeltje te slaan of hun vriendenkring uit te breiden, met deze nieuwe app kan het zowel virtueel als in het echte leven. Daarnaast kunnen personal trainers en yogalesgevers outdoor groepslessen aanbieden via de app. Er kunnen ook coachingsessies, masterclasses of webinars gevolgd worden.
De app is gratis en zowel beschikbaar voor Android als IOS.
BELCIRKELS BOND ZONDER NAAM
Bond zonder Naam wil burgers steun bieden via de Oewist belcirkels. Dat is een belrondje verspreid over de week, waarin telkens 7 burgers met elkaar verbinding maken.
alle info vind je hier
LUISTEREND OOR en IK LUISTER
het luisterend oor : voorziet in gesprekspartners die met u een gesprek aangaan in een groot aantal onderwerpen. Plan online je gesprek in met een partner die jou aanspreekt.
ik luister
Via dit online café zie ik de mogelijkheid om mensen weer te laten babbelen buiten hun bubbel. Om je verhaal te delen met mensen die je niet kent terwijl je er zeker van mag zijn dat er naar geluisterd zal worden. Zodat we mekaar steun kunnen bieden en mensen buiten je bubbel niet uit het oog verliezen.
KOM UIT JE KOP
Hoe kan je als man opboksen tegen moeilijke periodes? En hoe ondersteun je mannen uit je omgeving die het moeilijk hebben? Deze website helpt je op weg
FACEBOOKGROEP
zoek nieuwe vriendschappen : facebookgroep voor eenzame mensen die even een praatje met elkaar willen maken
Hieronder vind je heel wat mogelijkheden om andere mensen te ontmoeten, om een leuke tijdsbesteding te vinden :
AVONDSCHOOL
centrum voor avondonderwijs : overzicht van opleidingen die je in avondonderwijs kan volgen
ADOPTEER EEN DIER
adopteer een dier : officiële website van de Vlaamse overheid – Deze nieuwe website geeft een overzicht van de dieren die in asielen wachten op een warme thuis.
AAP VZW
AAAP plus : AAP+ brengt huisdiereigenaren en senioren met elkaar in contact om voor alle partijen een grote PLUS te creëren.
OSCAR SENIOR
Oscar Senior is een app die u met één druk op de knop in contact brengt met uw vrienden en familie. Voor deze app heeft u dus geen verstand van computers nodig. Zo bent u altijd dicht bij uw familie en vrienden, zelfs op grote afstand. Oscar Senior maakt gebruik van grote toetsen en alle contacten zijn te herkennen door middel van een persoonlijke foto. Veel ouderen zijn al enthousiast, zo ontvangen zij bijvoorbeeld foto’s en tekeningen van hun kleinkinderen.
HELPPER
helppr : Helpper verbindt mensen die thuishulp zoeken voor dagdagelijkse taken met hulpvaardige buurtbewoners die een centje willen bijverdienen.
Nog heel wat ideeën vind je op deze pagina : anti-verveeltips
VARIA
——————————————————————————————————–
solo vliegen: praktische gids voor alleenwoners
Deze gids richt zich tot personen die alleen wonen. Tegen 2060 zal de helft van de huishoudens in België bestaan uit één persoon. Zoveel mensen die alleen wonen, zoveel redenen waarom ze dat doen. Nu eens zijn het singles die een leven alleen comfortabel vinden en genieten van de vrijheid die dit biedt, dan weer mensen die na een relatiebreuk plots alleen zijn.
Alleenwoners kunnen jongvolwassenen zijn die hun weg zoeken, veertigers die na een scheiding een nieuw leven opbouwen, weduwes of weduwenaars die na een heel leven samen alleen verder moeten. Veel alleenwoners zijn single, al dan niet met (volwassen) kinderen, andere hebben een relatie, ook al wonen ze niet samen.
Met deze praktische eerstelijnsgids willen de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Belgisch Notariaat alleenwoners op weg helpen. De gids is opgebouwd aan de hand van verschillende momenten en keuzes in een mensenleven waarbij alleenwoners en singles een eigen aanpak zoeken.
———————————————————————————
soulcenter : helpt zorgverleners om bewoners van woonzorgcentra de warme en persoonlijke zorg te geven die ze verdienen
verblind : van eenzaamheid naar ontmoeting
allen tegen eenzaamheid : Eenzaamheid treft bijna één op de twee mensen in België. AG strijdt al meer dan 20 jaar tegen dit probleem dankzij talrijke initiatieven: financiële en logistieke steun aan verenigingen, begeleiding van ouderen, organisatie van sportevenementen en zelfs een gepersonaliseerd programma voor werknemers met een burn-out. Met één enkel doel: een sociaal netwerk uitbouwen en een glimlach toveren op het gezicht van mensen die eenzaam zijn. Neem je het ook ter harte? Ontdek op de site wat je eraan kunt doen; wij bieden je toepasselijke informatie aan
samana : aanbod van samana (vroeger ziekenzorg CM) voor mensen die zich eenzaam voelen
familiehulp : Ben je als persoon met een zorgbehoefte op zoek naar nieuwe sociale contacten? Doe je graag leuke dingen in aangenaam gezelschap? Kom dan naar de dagverzorgingshuizen (NOAH) van Familiehulp.
eentegeneenzaamheid : Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken.
Wat als je er als ouder plots alleen voor staat? : Experts leggen uit hoe je het aanpakt en wat de financiële en fiscale gevolgen zijn
krachtnet toolbox : Dit onderzoeksproject zet in op het ontwikkelen van een digitale toolbox dat informele en formele hulpverleners ondersteunt bij het inventariseren van het (actief en slapend) sociaal netwerk van ouderen en bij het werken met hun kwaliteiten en talenten.
noblito : om vereenzaming bij ouderen tegen te gaan
care : het online platform wanneer je op zoek bent naar opvang, gezelschap, dierenzorg, bijles, …
tele-onthaal : Kleine of grote zorgen? Bel of chat anoniem over wat jou bezighoudt. Bellen & chatten. Anoniem. Dag & nacht.
buddywerking : Als je psychisch kwetsbaar bent, raak je gemakkelijk sociaal geïsoleerd. Contact met anderen is dan niet evident meer. Buddywerking helpt je om opnieuw vertrouwen te krijgen in mensen en je weer open te stellen voor de wereld rondom jou. Buddy’s zijn geen hulpverleners. Buddywerking draait om gelijkwaardige relaties en om sociaal contact in een vriendschappelijke en ongedwongen sfeer.
odelia: De Leuvense zorgstart-up Odelia lanceert de dienst Seniorenstudent. Met het initiatief wil de onderneming studenten inzetten voor thuiszorgdiensten.
De zorgdienst die opgestart werd in de studentensteden Leuven, Antwerpen en Gent, wil studenten laten langsgaan bij ouderen om hen te helpen bij dagdagelijkse taken, samen te sporten, computerles te geven of gewoon om ze gezelschap te houden. Het is dus de bedoeling dat studenten de taken van de huidige zorgcirkel gaan aanvullen.
Vergoeding
De studenten krijgen hiervoor ook een vergoeding. De klanten van Odelia die deelnemen aan het initiatief, betalen tussen 4,99 euro en 7,99 euro per uur waarvan het grootste deel naar de student gaat. Het is de bedoeling dat klant en student in onderling overleg bepalen wanneer ze elkaar zien, dit met een maximum van 8 uur per week. Geïnteresseerde studenten zullen op voorhand gescreend worden, en enkel de studenten met de beste intenties en de goede match zullen ingezet worden.
Billy-Billy, de bloempot die eenzaamheid tegengaat
De Billy Billy is een plantenpot. Maar wat hij doet, is heel actueel in tijden van lockdown en eenzaamheid.”
“Het is een pratende bloempot tegen eenzaamheid: geef mij water, zet me eens ergens anders, de bloempot herinnert je zelfs aan je eigen medicatieschema. Onderzoek heeft al bewezen dat als je voor planten zorgt, je kwaaltjes verdwijnen. Deze bloempot vermijdt dat eenzame mensen 70% van hun tijd voor tv of met staren naar de muur spenderen. Daarnaast is deze bloempot ook een monitorsysteem: staat die persoon wel op tijd op? Doet die het licht aan? Staat de verwarming aan? Zo wordt iemand die hulp nodig heeft van op afstand ‘in de gaten gehouden’.”
billy-billy
VARIA
ONK3 : studiedag rond eenzaamheid en lokale dienstverlening – Deze dag vond plaats op 13 december 2018. Presentaties van die dag en een online werkboek vind je hier.
Tot slot nog enkele leuke initiatieven/ideeën uit Nederland :
omapost : Met de app van Omapost stuur je gemakkelijk je online foto’s naar je opa en oma. Ze krijgen een offline kaartje door de brievenbus. Op dat kaartje staat ook je persoonlijke boodschap en je telefoonnummer; een goede reden om te bellen of af te spreken! Zo weet oma beter wat je doet, en heb je vaker contact. Omapost vindt het belangrijk dat ouderen in contact blijven met jonge mensen.
oopoeh : Oma’s en Opa’s Passen Op Een Huisdier
granny’s finest gaat eenzaamheid onder ouderen tegen door wekelijkse handwerkclubs te organiseren, waar ze samen kunnen breien
het danspaleis : een plaatje en een praatje
apps tegen eenzaamheid : overzicht van apps tegen eenzaamheid
———————————————————————————————————
Boekentip : Kleine encyclopedie van de eenzaamheid van Johanna Spaey – Er zijn evenveel definities van eenzaamheid als mensen die dat ervaren. Johanna Spaey ontleedt eenzaamheid in samenhang met kunst, liefde, wetenschap en tal van andere gebieden. Zo werpt ze een verrassend nieuw licht op een begrip dat veelzijdiger is dan we denken. ‘Of eerder: wanneer is liefde geen eenzaamheid? …