Voordeelsites.be

De referentie op gebied van informatie!

gezondheid

OP DEZE PAGINA KRIJG JE EEN OVERZICHT VAN LEUKE SITES, APPS, BLOGS, … ivm GEZONDHEID (astma, allergie, rug, ontspanning, roken, diabetes, medicatie, …)

INFORMATIEVE SITES – APPS – PLATFORM

gezondheidskompas : De online webapplicatie ‘gezondheidskompas’ berekent uw gezondheidsrisico’s voor ziektes zoals diabetes, dikkedarm- en borstkanker of cardiovasculaire aandoeningen. De applicatie richt zich vooral op mensen ouder dan 45 jaar.
Het gezondheidskompas is een online webapplicatie waarmee Vlamingen kunnen testen wat hun risico is op ziektes zoals diabetes of suikerziete, hart- en vaatziektes en borst- of dikkedarmkanker. Het is een initiatief van het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid.
Een vragenlijst over uw leeftijd, gewicht, gewoontes zoals roken en drinken, bewegen en erfelijkheid vormt de basis waarop het gezondheidskompas een advies geeft. Mensen met verhoogde risico’s krijgen het advies om hun resultaten te bespreken met hun huisarts. Via een code kan de huisarts een inzicht krijgen in de antwoorden.
Voor mensen ouder dan 45 jaar wordt er ook een score berekend voor het risico op diabetes of suikerziekte.
Verder toont het gezondheidskompas ook het aanbod qua hulpverlening. Zo vindt iemand die rookt een overzicht van het ondersteuningsaanbod om te stoppen met roken.

helan welwijzer : Beantwoord onze vragen over jouw levensstijlgewoonten op het vlak van voeding, beweging, mentaal welzijn, slaap, roken en alcohol. We brengen jouw welzijn in kaart (oa op basis van AI)  en geven helder advies.

onlinehulp-apps : jouw wegwijzer naar apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid

preptic : Vaak passen we onze leefstijl pas aan als het al te laat is – dat hoeft niet.
Met een leefstijl- en bloedonderzoek van PREPTIC krijg je inzicht in jouw gezondheid en begeleiding bij het verbeteren van jouw leefstijl. Zo helpen we je naar een langer vitaal leven.

zoek gezond : Zoek Gezond is de pocketversie van Gezondheid en Wetenschap. Download de app om altijd -online en offline- toegang te hebben tot meer dan 900 wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen over aandoeningen, klachten, medische onderzoeken en andere gezondheidsinfo.

gezondheid.be : De gezondheidssite met nuttige en kwalitatieve informatie over alle gezondheidsaspecten

mijn gezondheid : Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel “Personal Health Viewer” genoemd. Via deze centrale toegangspoort krijgt u zicht op verschillende persoonlijke gegevens over uw gezondheid en over gezondheid in het algemeen.

check je zelf : Mentaal fit blijven? Deze website zet je op weg, in coronatijden én daarbuiten! Met tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen.

gezondheid en wetenschap : betrouwbare medische info op mensenmaat

ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF? ENKELE TIPS OM MEE AAN DE SLAG TE GAAN vind je op deze site

Na de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek, lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven een geluksdriehoek met hulpmiddelen om gelukkig te zijn. Meer info vind je op deze site

doctena : Vind een arts, tandarts en andere medisch specialisten in uw omgeving die uw taal spreken en boek in slechts 3 klikken uw afspraak

digital health : overzicht van betrouwbare gezondheidsapplicaties door professor Koen Das

project big life : deze eenvoudige test voorspelt hoelang jij zal leven

mijn gezondheid : Met MijnGezondheid.net regelt u online een aantal gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek.

zorgkwaliteit : De kwaliteit van de Vlaamse ziekenhuizen in kaart gebracht. De ziekenhuizen in Vlaanderen meten de kwaliteit van hun zorg.

eerstelijnszone : Voor elk probleem waarmee jij of iemand die je kent, worstelt, voor elke situatie waar je even geen uitweg meer ziet zonder hulp, voor elke bezorgdheid over jezelf of een ander, willen we jou hier een antwoord helpen vinden. Ben je op zoek naar een zorgverstrekker of zorgvoorziening in onze regio: de sociale kaart helpt je hierbij

health check : preventieve gezondheidschecks zoals een totalbodyscan, maar ook over DNA, cholesterol- of bloedwaardentesten via je huisdokter

vlaams patiëntenplatform: De vzw Vlaams Patiëntenplatform (VPP) verenigt meer dan tachtig patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen. Het VPP heeft als globale doelstelling de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving te verbeteren.

onafhankelijk leven: deze vzw is een sociale beweging die er voor zorgt dat meer en meer personen met een handicap een gewoon leven kunnen leiden, in de samenleving. Dankzij Onafhankelijk Leven vzw maken zij gebruik van persoonlijke assistenten waarover ze zelf de baas zijn. Ze beslissen zelf wie hen waar en wanneer assisteert. Zo hoeven zij niet afhankelijk te zijn van de goodwill van familie, vrienden of welzijnsorganisaties, en houden ze de vrijheid hun eigen weg te bepalen.

smartpatients: leer van andere patiënten en vind info mbt de meest recente ontwikkelingen over de behandeling van jouw ziekte

gezondheid en wetenschap: betrouwbare medische info op mensenmaat

anbn: De vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa is een informatie- en ontmoetingsplaats waar iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen welkom is.

dwang: Deze website biedt deskundige informatie over de dwangstoornis (OCD) en daaraan verwante stoornissen. Samen worden ze de Obsessieve-Compulsieve spectrumstoornissen (OCSS) genoemd

karaton: Karaton’ is een educatieve en humoristische game die dyslectische kinderen helpt om met hun leerstoornis om te gaan. Het is een avonturenspel waarin taal op een creatieve manier is geïntegreerd zodat kinderen met dyslexie en leesproblemen spelenderwijs kunnen oefenen. Lezen kan immers ook leuk zijn!

te gek online kenniscentrum: online hulpverlening

ALCOHOL

de laatste druppel : platform van ervaringsdeskundigen

alcoholhulp : minderen of stoppen met drinken – online hulp

cgg integra : Problematiek: Alcohol / Illegale drugs / Psychoactieve medicatie / Gokken / Internet/gaming /

VAD  : (voor hulpverleners) dooverwijsgids op basis van trefwoord en regio

ANGST – BURN OUT – DEPRESSIE – STRESS

angstcentrum : consultatie, advies en begeleiding voor angsten, fobieën en emotionele problemenstuk

app zerophobia : virtual reality verlost je van angsten

onlinepsyhulp : ONLINE PSYCHISCHE HULP bij depressie, angst, middelengebruik en gokken

exposure therapie : Men wordt stapsgewijs geconfronteerd met datgene waar men angst voor heeft.

vind een therapeut : Therapie of hulp bij overwinnen van een fobie

depressiehulp : info, ervaringsverhalen, zelftest, online zelfhulp en begeleiding.

ups and downs : Vereniging voor personen met een bipolaire stoornis of chronische depressie en hun omgeving

mijn kwartier : Online zelfhulpprogramma behandelt stress, burn-out, angst, paniek, fobie, hyperventilatie, piekeren en depressie

stresskliniek : Bij stress zal het niet de dokter zijn die je kan zeggen wat goed voor je is. De bal ligt in je eigen kamp. In mindfulnesstraining reiken we je de tools aan om beter met stress om te gaan. Lichaam, gevoelens, gedachten en communicatie zijn daarbij belangrijke thema’s.

stressvrij leven : over Transcendente Meditatie (TM)

hanacomfort : verzwaringsdeken oa voor mensen met angst, stress, …

fit in je hoofd: Fit in je hoofd zijn lukt soms niet alleen. Via deze link vind je veel voorkomende klachten en mogelijke hulpbronnen

ASTMA EN ALLERGIE

astma en allergiekoepel : een informatie en documentatiecentrum rond astma en allergie en verdedigd de belangen van astmatische en allergische personen in de ruimst mogelijke zin.

pollennieuws : uw dagelijkse pollenverwachting

airallergy : volgt de pollenconcentraties in ons land op

AUTISME 

autisme vlaanderen : Vlaamse Vereniging Autisme brengt mensen met autisme, hun ouders, familie en sociaal netwerk samen

autismecentraal : Autisme Centraal is een multidisciplinair team dat bestaat uit deskundige medewerkers uit de wereld van (ortho)pedagogie, psychologie, onderwijs, logopedie… Allen met heel wat jaren praktijkervaring op de teller. Ze zijn verbonden in hun overtuiging dat mensen met autisme een waardevolle plek verdienen in onze maatschappij. In hun wereldwijde lezingen, workshops, opleidingen en cursussen brengen ze een boodschap die de nadruk legt op het belang van het autistisch denken, het streven naar basisrust, de kracht van concrete communicatie, het werken aan de omgeving én met de mensen met autisme zelf, het maatwerk en de zinvolheid van aanpassingen en vaardigheden

autismechat : hier kun je terecht met vragen en/of bezorgdheden ivm autisme

AUTO-IMMUUN ZIEKTE

BuddyRise : een onlineplatform voor mensen met een auto-immuunziekte

BEWEGEN – SPORT

musclewiki : Dankzij deze website kan je je workout nog doelgerichter inplannen – Wil je een specifieke spiergroep trainen? Voel je het branden op de verkeerde plaatsen wanneer je yoga-tutorials volgt? Dankzij deze website kan je voortaan heel doelgericht gaan trainen.

the joy workout : workout van 8,5 minuten die je direct energieker, beter doet voelen

bewegen op verwijzing: Je wilt meer bewegen en gezonder leven, maar je weet niet hoe? Doe een beroep op een bewegen op verwijzing-coach. Je huisarts verwijst je naar hem door. Je krijgt privébegeleiding in je buurt tegen een heel lage prijs. Samen met je coach maak je een plan om makkelijk meer te bewegen. In jouw tempo en zonder veel moeite. Zo leef je actiever en zit je beter in je vel.

10 000 stappen : Stappen is een heel laagdrempelige en goedkope vorm van bewegen. De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag de gezondheid fundamenteel kunnen verbeteren. Je kan dus toch voldoende bewegen, ook al ben je nog niet klaar om te sporten. Een eenvoudige manier om dag in dag uit meer te bewegen is meer stappen zetten. Stappen kan je overal: thuis, op het werk, tijdens verplaatsingen (verkeer), in je vrije tijd, …
10.000 stappen per dag, of 8.000 stappen voor 65-plussers, is ideaal.

mindbody: Zoek en boek de beste fitness-, wellness- en beautyservices in uw gemeenschap en over de hele wereld.

sportkeuring: Dit online-instrument is ontwikkeld voor iedereen die sport of van plan is te sporten. Wil je te weten komen of een sportmedisch onderzoek raadzaam is, hoe vaak dat moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden, dan ben je hier aan het juiste adres! Alles hangt af van je leeftijd, de sport die je beoefent en de intensiteit ervan.

runtastic: Wij zijn uw ideale gezondheids- en fitnesspartner – hier om uw pogingen te ondersteunen , ongeacht welke fitnessactiviteit u het liefste doet ! Download onze mobiele apps vandaag nog om zo uw activiteiten vast te leggen , uw vooruitgang te bewaken en uw doelen te bereiken !

DEMENTIE

toolbox dementie : Een ringmap boordevol hands-on informatie om een dementievriendelijke thuisomgeving te creëren
reminiscentie : reminiscentie oefeningen 
zie ook flieflotterdoos in Wervik

hulpmiddelen bij dementie : Via deze website willen we onafhankelijke informatie geven over handige producten die het dagelijks leven makkelijker maken voor personen met dementie en hun mantelzorgers.

zorgcircels jong dementie : Als de diagnose jongdementie valt, zet dit jouw wereld op zijn kop. Zorgcirkels Jongdementie helpt je graag verder in jouw zoektocht

DIABETES

Zowat 19.000 Belgen met diabetes type 2 kunnen hun suikerspiegel voortaan opvolgen via een door de overheid terugbetaalde app. Tot nu toe was dat op eigen kosten. De sensor is voor sommigen te duur, namelijk zo’n 920 euro per jaar. In 2021 werkten minder dan 2.000 mensen met diabetes type 2 met sensoren. Vanaf 1 juli 2023 wordt de sensormeting voor de diabetespatiënten die minstens drie keer per dag insuline moeten krijgen volledig terugbetaald. Voor de groep met diabetes type 1 wordt de sensor wel al terugbetaald.

healthy habits : kaartspel om op een luchtige manier over eten te kunnen praten met kinderen

heloui : kleurrijke stickers voor de diabetes sensor

freestyle libre : Ontdek’s werelds meest gebruikte sensorglucosemonitor

DRUGS 

cannabishulp :  informatie over cannabis en online hulpverlening bij cannabisproblemen

drughulp : Druginfo: cocaine, speed, XTC, GHB, ketamine, heroïne, NPS, met zelftests, online hulp

cgg integra : Problematiek: Alcohol / Illegale drugs / Psychoactieve medicatie / Gokken / Internet/gaming

onlinepsyhulp : ONLINE PSYCHISCHE HULP bij depressie, angst, middelengebruik en gokken

EETSTOORNIS 

anbn: De vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa is een informatie- en ontmoetingsplaats waar iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen welkom is.

eetexpert : kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen

eetmee : MULTIDISCIPLINAIRE GROEPSPRAKTIJK VOOR KINDEREN MET EETPROBLEMEN

ENDOMETRIOSE 

endometriose : gynaecologische aandoening

GOKKEN

gokhulp :  Minderen of stoppen met gokken? Gratis en anoniem deelnemen. aan een online. begeleidingsprogramma.

cgg integra : Problematiek: Alcohol / Illegale drugs / Psychoactieve medicatie / Gokken / Internet/gaming /

onlinepsyhulp : ONLINE PSYCHISCHE HULP bij depressie, angst, middelengebruik en gokken

HOOFDPIJN

hoofdstuk : Vereniging voor met mensen met hoofdpijn zoals Migraine, Spanningshoofdpijn, Clusterhoofdpijn.

HUIDPROBLEMEN

skindr : Huidprobleem? Ontvang gemiddeld binnen 48u diagnose en behandelplan met voorschrift van een ervaren dermatoloog.

KANKER

alles over kanker:
Waar (ex-)kankerpatiënten en hun omgeving terechtkunnen voor alle informatie rond kanker (medisch, psychosociaal, lotgenotencontact, activiteiten …). Een neutrale kankerinformatiesite die alle mogelijke informatie over kanker bundelt, net als praktische informatie over waar kankerpatiënten terechtkunnen. Opmerkelijk is dat de site openstaat voor initiatieven van andere organisaties zoals ziekenhuizen en lotgenotengroepen.

klare kijk op kanker : informatieplatform

app Think Pink Guide : Hoe kunnen we lotgenoten versterken in hun gesprekken met zorgverleners, en hoe verrijken we het gesprek tussen arts en lotgenoot? Met die gedachte in het achterhoofd ontwikkelde de nationale borstkankercampagne Think Pink een gloednieuwe app: de Think Pink Guide. Daarin kunnen lotgenoten gestructureerd vragen bijhouden voor afspraken met zorgverleners, van oncoloog en chirurg tot borstverpleegkundige, kinesist en oncopsycholoog. De Think Pink Guide-app is beschikbaar in het Nederlands en Frans

esperity : Word lid van een gemeenschap, vind lotgenoten en deel ervaringen om je levenskwaliteit te verbeteren. Kanker betekent niet het einde van je leven. Laat je niet isoleren! Samen met lotgenoten sta je sterker in je strijd. Stuur berichten naar lotgenoten, overal ter wereld, dankzij de ingebouwde vertaaltool.

voedingssuplementen bij kanker: De Stichting tegen Kanker heeft een speciale site over gemaakt over aanvullende behandelingen, “Voedingssupplementen bij kanker: vriend en vijand!”

lovecharlie : Unieke headwear, met passie ontworpen en met kennis van zaken gemaakt. Zacht, comfortabel en stijlvol. Anders dan gewoon. Met een gedurfd kantje. Voor vrouwen die een statement willen maken. En voor vrouwen die een stijlvol en discreet alternatief voor de klassieke chemo mutsjes zoeken.

borstkankerman :
onze vzw wil borstkankerbewustzijn verspreiden en de bevolking er op wijzen dat borstkankers ook bij mannen kunnen voorkomen

prostaatlijn : Het opzet en engagement van Prostaatlijn vzw is het woord prostaatkanker uit de taboesfeer halen
en mensen bewust maken om zich tijdig te laten screenen.

We moeten regelmatig onze huid controleren op vlekjes. Via de SkinVision-app kan dit makkelijk, kwalitatief en snel zodat mogelijke huidkankers herkend worden in een vroeg stadium

LOGOPEDIE 

telephonHet meest complete platform voor telelogopedie

MEDICATIE

goedkoopste geneesmiddel: Bespaar op je geneesmiddelenfactuur door te kiezen voor goedkopere alternatieven. Download onze gratis app via de App Store of Play Store of zoek via de site.

pharmacy online: De digitale uitbreiding van uw apotheek met zorg en advies voor uw patiënten

farmaline: online apotheek

gebruik antibiotica correct: : Verkeerd gebruik van antibiotica maakt bacteriën resistent. Ernstige ziektes kunnen dan niet meer goed behandeld worden. Zorg er mee voor dat onze antibiotica nog werken als we ze echt nodig hebben!

MIGRAINE

cefaly: Cefaly is de perfecte oplossing voor meer dan de helft van de mensen die lijden aan migraine. Het maakt een aanzienlijke vermindering mogelijk van het medicijngebruik en een verbetering van de kwaliteit van leven. De effectiviteit en veiligheid van Cefaly zijn aangetoond in verscheidene klinische studies. Cefaly heeft het CE-merk, is gecertificeerd volgens de ISO medische standaard.
zie ook test cefaly

hoofdstuk : Vereniging voor met mensen met hoofdpijn zoals Migraine, Spanningshoofdpijn, Clusterhoofdpijn.

NARCISME

samen-zijn : zelfhulpgroep voor prooien van narcisten

ONTSPANNING – GELUKKIG VOELEN

knuffel-site: behoefte aan een knuffel, lief woord? Bezoek dan zeker eens deze site!

mindbody: Zoek en boek de beste fitness-, wellness- en beautyservices in uw gemeenschap en over de hele wereld.

yoga met Evy: online platform waar je yogalessen kan volgen. “We leggen elke houding heel goed uit, zodat je heel veilig met yoga van start kan gaan. Waar moet je je handen plaatsen, hoeveel druk plaats je op je voorarmen, je hielen, wat doe je met je staartbeen,… Zo kun je kijken of het iets voor jou is, voor je een centrum binnenstapt.”

Buddhify : Voor mensen die zich niet aangetrokken voelen tot mediteren of vinden dat ze er geen tijd voor hebben, is Buddhify uitgevonden. Deze app biedt rustige meditatie-audio voor ieder moment van de dag. Je kiest uit vier meditatiestijlen. De lengte van de sessies varieert van 5 tot 20 minuten. Buddhify heeft ook een timer voor mediteren zonder begeleiding. De app houdt bij hoeveel tijd je hebt gemediteerd en zet dat om naar grafieken. Gedurende de dag ontvang je tips om te kalmeren en bewuster te leven.

rituals meditatie app: We hebben de beste meditatieoefeningen verzameld voor drukke levens. Rustgevend en jezelf heropladen. Elke oefening kost je minder dan vijf minuten per dag.

Lachen is gezond dus daarom mag ook deze site hier niet ontbreken.

gelukkige belgen: Zowat de helft van alle Belgen is gelukkig. En jij? Samen met geluksprofessor Lieven Annemans van UGent en life planner Cynthia Ghysels helpt NN jou op weg naar een gelukkiger leven. Lees meer over het Nationaal Geluksonderzoek en ontdek tips om je geluk in eigen handen te nemen. De weg naar een gelukkiger leven start hier!

app Happify : Happify: app die zorgt voor meer positiviteit / Je hebt vast weleens een moment waarop je denkt; “Waarom gaat het nou niet zoals het moet?”. Dat moeten de makers van de app Happify ook gedacht hebben. Deze applicatie helpt je het allemaal weer wat positiever in te zien. Met Happify zal je je een stuk beter voelen!

aurelis : Het Aurelis-project heeft tot doel autosuggestie en diepe relaxatie op de meest gepaste manier beschikbaar te maken voor een zo ruim mogelijk publiek

fit in je hoofd: Fit in je hoofd zijn lukt soms niet alleen. Via deze link vind je veel voorkomende klachten en mogelijke hulpbronnen

PARKINSON

VZW Parkili.be wil het welzijn verbeteren van personen met de ziekte van Parkinson en hun omgeving. Dit doen we door hen in beweging te brengen, sensibiliseringsacties op touw te zetten en hen te stimuleren hun dromen waar te maken.

PARTNERGEWELD

partneralert : Het is niet altijd eenvoudig om je partner persoonlijk op de hoogte te brengen als je een soa hebt opgelopen. Daarom bieden we met deze website een extra hulpmiddel aan. Via deze website kan je immers anonieme berichten versturen naar seksuele partners waarvan je het telefoonnummer of e-mailadres hebt.

PIJN 

de maretak : De vereniging ‘de Maretak vzw’ is opgericht voor mensen met chronische pijn en hun omgeving. Ons werkgebied is Vlaams-Brabant

PSYCHISCHE HULP 

onlinepsyhulp : ONLINE PSYCHISCHE HULP bij depressie, angst, middelengebruik en gokken

ROKEN

smoking info : Deze applicatie is de eerste zoekmachine voor tabaksproducten en e-sigaretten in België en Europa en brengt transparante, uitgebreide en precieze informatie samen. Ze richt zich zowel tot consumenten als tot de commerciële sector.

smartstop : SmartStop is een rookstopprogramma voor rokers van 14 tot 20 jaar.

quit now : Gemakkelijk stoppen met roken!

rookstopcoach : Iedereen kan stoppen met roken! Els Bosch en haar team van rookstopcoach.be hebben de afgelopen jaren al meer dan 4000 mensen geholpen

tabakstop : De app stimuleert de “toekomstige ex-rokers” ook om elkaar te helpen. Een anonieme chat (instant berichtendienst) geeft de gebruikers de mogelijkheid om elkaar aan te moedigen, vragen te stellen, tips te delen… En voor elke vraag die professioneel advies vereist, kan je in de app een bericht sturen naar de tabakologen van Tabakstop, die je binnen de 48 u antwoorden.
Heb je behoefte aan een sigaret en sta je op het punt te bezwijken, open dan eerst je Tabakstop-app. Klik op de “SOS-knop” en de app bezorgt je een uitdaging om je gedachten af te leiden. De Tabakstop-app is natuurlijk altijd gratis en zonder reclame
Er is ook een facebookpagina van tabakstop. In groep kan je motivatie putten uit elkaars verhalen en tips.

RUG

step België: site van de stichting ergonomie en preventie (oa rugproblemen, …)

Verbeter je postuur en voorkom rugpijn met een wearable. Dat beloven de makers van UpRight, een kleine draagbare sensor die je op de onderrug plakt. Met ingebouwde sensoren en een speciaal ontwikkeld algoritme houdt UpRight bij hoe je houding is. Zit je onderuitgezakt, of sta je met een holle rug? Dan trilt UpRight, een seintje om je houding te veranderen en rug recht te houden. Door ‘passief’ te trainen, bijvoorbeeld door een kwartier per dag te oefenen met rechtop zitten en steeds wat langer te trainen, ontwikkel je op den duur een sterkere rugspier en beter postuur, claimen de makers.

SLAPEN

slaap-wel : Website bij de campagne Slaap wel waarmee De Maakbare Mens het belang van slaap benadrukt.

snurklab : deze app registreert de hele nacht op welke momenten en hoe hard u snurkt

start to sleep : Leer weer slapen in 6 weken, vanop afstand

hanacomfort : Een verzwaard deken is vergelijkbaar met het krijgen van een knuffel, waardoor je een gevoel van veiligheid en geborgenheid krijgt. Het zorgt ervoor dat je ontspannen wordt en dus minder stress ervaart. Het kan je helpen om rapper in slaap te vallen, maar is evenzeer ook handig om dieper te slapen en dus minder vaak wakker te worden.

slaapcalculator : Voer de tijd in waarop u wakker wilt worden om eenvoudig te berekenen hoe lang u moet slapen om voldoende rust te krijgen.

app : Nature sounds relax and sleep : kom tot rust via deze app en/of slaap sneller in

napflix: Heb je moeite om in slaap te komen? Probeer dan eens Napflix! Deze site, die afgeleid is van Netflix uiteraard, staat vol met slaapverwekkende filmpjes. Je kunt kijken naar het o zo bekende haardvuur, maar je kunt ook luisteren naar de golven van de oceaan de neerslaan op het strand. Zo rustgevend!

pzizz : gratis inslaap app

ectosense: voor de detectie en behandeling van slaapapneu

STOMA

Bellawear : Stoma ondergoed en badmode — Verhullend en ondersteuned ondergoed, banden en zwemkledij. Bekijk de volledige collectie! Ondergoed gecreëerd door én voor stomadragers. Voel je zelfzeker met onze collectie!

SUIKER – ZOETSTOF

zoetstoffen: Alle officiële informatie nodig om zoetstoffen te begrijpen. Bereken uw maximale dagelijkse consumptie van kunstmatige suiker.

suiker reflex: Hoeveel suiker eet jij per dag? De gemiddelde Belg eet 17 klontjes suiker per dag. Dat is dubbel zoveel als goed voor je is. Is jouw suikergebruik gezond?

zucsu: een gids voor de diabeet en iedereen die gezonde voeding wenst

VOEDING

site van Martine Prenen: promotor en gebruiker van gezonde voeding en auteur van Me-time

mindful eten : bewust evenwichtig eten

sonja kimpen : site van de Belgische gezondheidscoach

obesitascentrum hasselt: In het Jessa Ziekenhuis wordt de behandeling van obesitas multidisciplinair benaderd en worden de krachten gebundeld in ons obesitascentrum. Een groep van specialisten zal per patiënt een optimale behandeling voor het overgewicht voorstellen, steeds in overleg met de huisarts.

weightwatchers : WW is Weight Watchers heruitgevonden. Ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het afvallen en ontwikkelen van gezonde gewoon

superfood: Purasana bio super food /raw food zijn onbewerkte pure voedingsmiddelen uit granen, planten, algen, zaden, bessen, vruchten, groenten. Vrij van pesticides, chemicaliën, vul-, kleur-, smaak- & bewaarstoffen of enig ander synthetisch of niet natuurlijk additief.
Ze zijn van nature rijk aan essentiële voedingstoffen en fytonutriënten zoals voedingsvezels, vetzuren (omega3/6/9), eiwitten, vitamines, mineralen, essentiële aminozuren, enzymen, antioxidanten, chlorofyl…

VRUCHTBAARHEID

odyssey fertility : het vruchtbaarheidstraject verbeteren . Als eerste hebben ze daarom een hormoontest ontwikkeld. “Met deze test kunnen vrouwen actief op zoek gaan naar kennis over zichzelf en het vergroten van hun vruchtbaarheidsbewustzijn. Het is echt de eerste stap in een vruchtbaarheidsreis en de beste manier om persoonlijke informatie over je eigen reproductieve gezondheid te krijgen

BOEKEN

oerritme: Oerritme is een pleidooi voor een natuurlijker leven, dichter bij dat van de oermens, maar wel op maat van de 21ste eeuw. Leven en eten volgens je oerritme lost je slaapproblemen op en verhoogt je energie, vermindert je behoefte aan suikers, doet je vanzelf afslanken, vermindert depressie, pms, menopauzeklachten, werkt preventief tegen kanker, vermindert je kans op diabetes type 2 en helpt kinderen met ADHD. Leen Steyaert legt uit hoe onze levensstijl onze hormonen in verwarring brengt en hoe je de balans kunt herstellen door op de juiste manier en de juiste momenten gebruik te maken van licht, door beter te focussen op ritme en timing, door slaapmanipulatie, authentieke voeding en het eten van de juiste voeding op het juiste tijdstip. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in de natuurgeneeskunde.

tegengif: In ons dagelijkse leven worden we geconfronteerd met een heleboel schadelijke stoffen, waaronder parabenen, ftalaten en sulfaten. We staan er zelfs niet meer bij stil dat heel wat producten die we gebruiken of consumeren niet gezond zijn. In veel gevallen weten we niet eens dat bijvoorbeeld voeding, speelgoed en verzorgingsproducten stoffen bevatten die ons lichaam, onze geest en het milieu belasten. Het is vooral de cumulatieve factor – het en-en-verhaal – dat het gevaarlijk maakt.

Tegengif bevat:
* Een praktisch overzicht van schadelijke stoffen per categorie: voeding, kleding, huis en tuin, schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, speelgoed en medicatie.
* Tips om het contact met giftige stoffen te vermijden of te verminderen.
* Gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven.
* Een hoofdstuk speciaal voor (aanstaande) moeders.

Dit boek is er om te informeren, zodat we bewuste keuzes kunnen maken.

kruidig leven: wil jou graag inspireren om op een natuurlijke manier zorg te dragen voor je gezondheid. Als fervente liefhebster van wilde kruiden en gezonde voeding wil ik je via mijn artikels, workshops, consulten en e-boekjes graag helpen om een gezonde levensstijl te cultiveren. Resultaat? Meer energie, een slank en gezond lichaam en meer pit en plezier in je leven!

heel natuurlijk: zeven eenvoudige wegen naar zelfheling

the worldbook of happiness.com : van Leo Bormans – Leo Bormans reist de wereld rond als “Ambassador of Happiness & Quality of Life”

gelukkig glutenvrij: In Gelukkig glutenvrij toont Laura je hoe je heel eenvoudig een heerlijke én gezonde maaltijd op tafel tovert. Laat je verrassen en ontdek hoe gevarieerd en lekker een glutenvrij dieet kan zijn!

NATUURLIJK HUISHOUDEN – KRUIDEN

natuurlijk huishouden: Wil jij je huis kraaknet op een natuurlijke & groene manier?

netelvuur : biologische kruidenkwekerij en distillerie

bioplanet: De ruimste keuze aan eco- en bioproducten

VARIA

smell well: via SMELL-WELL kan u op subtiele wijze uw vrienden, kennissen, collega’s of partner attenderen op hun ‘Geurproblemen’. Vertellen dat hij of zij onaangenaam ruikt (stinkt) blijft delicaat. Vertellen is doorgaans niet voldoende en daarom draagt SMELL-WELL oplossingen aan. Via Meld een Geurprobleem kunt u op een anonieme, maar vriendelijke wijze vertellen dat iemand een geurprobleem heeft. Vanuit SMELL-WELL wordt een e-mail gestuurd met daarin het geconstateerde probleem. In het e-mailbericht staat een link naar Smell-Well, waar de Stinker mogelijke oplossingen kan vinden.

oogyoga : Beter zien door eenvoudige oog oefeningen

stresslabo : Stresslabo is een groepspraktijk (arts, psychologen, kinesitherapeut) die therapie geeft aan mensen in stresssituatie, patiënten met angststoornissen,…

help ze niet naar de tuut : Gehoorschade voorkomen · Hoe weet ik dat ik gehoorschade heb? Gevolgen van gehoorschade · Ik heb gehoorschade, wat nu? Je kan hier ook de gratis decibelmeter app downloaden. Met deze app kan je het geluidsniveau meten en nagaan hoe groot het risico is op gehoorschade.

valpreventie : Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. En zo’n valpartij heeft vaak nare gevolgen – gevolgen die je liever vermijdt. Gelukkig kan je de kans op vallen makkelijk zelf verkleinen door actief te zijn en je veiligheid te verhogen. Hoe sneller je daarmee begint, hoe beter. Bekijk de filmpjes en ontdek hoe ‘pijnlijke zaken’ worden opgelost. Met deze tips in de hand voorkom je valpartijen. Begin er vandaag nog aan!

Helen Keller Club : De Helen Keller-club is een vereniging voor doofblinde, doofslechtziende, slechthorend/slechtziende en slechthorend/blinde personen

APP

app Andaman7 is een collaboratieve mobiele zorgapplicatie op basis van hoogbeveiligde technologie. Met de applicatie kunnen zorgprofessionals, patiënten en mantelzorgers een volledig gezondheidsdossier aanleggen. Zo’n dossier wordt een Synchronised Health Record of gesynchroniseerd gezondheidsdossier genoemd. Het robuuste platform maakt transparant inloggen mogelijk om zorggegevens volkomen veilig uit te wisselen met het oog op een betere diagnose.

zoek het goedkoopste geneesmiddel : voor meer info over deze app klik hier

app PEA : Gemiddeld 1 op de 3 mannen hebben (soms) last van premature ejaculatie. Tot nu toe werden hier voornamelijk medicijnen voor voorgeschreven, maar de nieuwe app ‘Pea’ belooft een gezonder en beter alternatief.

test gezondheidsapps: Via deze website willen wij het multi- en interdisciplinair samenwerken binnen de gezondheidszorg bevorderen. Maar ook de individuele cliënt die op zoek is naar een ondersteunende app willen wij van dienst zijn. .
Wij bieden applicaties aan waarvan wij vinden dat zij de moeite zijn om ze eens uit te proberen.

de app WC ASAPP gidst gebruikers met een behoefte naar het dichtstbijzijnde toilet. De app omvat bij de lancering meer dan 3.000 toiletten.
Het overkomt iedereen al eens: buitenshuis dringend op zoek moeten naar een toilet. Vooral voor mensen met een chronische darmaandoening is het zaak om zo snel mogelijk op de pot te zitten. Voor hen is er nu WC ASAPP. De app maakt gebruik van geolocalisatie en laat toe om het dichtstbijzijnde toilet te vinden

slechte gewoontes afbouwen of goede gewoontes opbouwen? beetje hulp nodig? dan is deze app iets voor jou

wake out: Wakeouts are fun and healthy movements that energize, destress, and relaxes you in less than 3 minutes.

app Happify : Build skills for lasting happiness: Happify turns the latest innovations in the science of happiness into activities and games that help you lead a more fulfilling life.

Bij de Bewust Mediteren App krijg je gratis 5 beginnermeditaties, 8 thema-meditaties en 2 muziektracks voor online én offline gebruik. Een uitgebreid aanbod kan je via verschillende soorten tarieven zoals maandaanbod en jaarabonnement verkrijgen.

earcatch : maakt bioscoopbezoek mogelijk voor mensen met een visuele beperking. De unieke Earcatch app voorziet films van audiodescriptie, zodat bijna alle Nederlandstalige films vanaf nu daadwerkelijk te volgen zijn

Appsuline helpt diabetespatienten met het bijhouden en inzichtelijk krijgen van bloedglucosewaarden, insulinegebruik en hun koolhydrateninname. Met Appsuline hebben diabetespatienten geen papieren dagboek niet meer nodig!

mighties: Met de app kunnen begeleiders en jongeren de theoretische inzichten toepassen op concrete ervaringen van jongeren. Door concrete situaties in kaart brengen krijgen de jongeren inzicht in de processen achter hun gedrag en kunnen ze alternatieven en nieuwe oplossingen bedenken.
Jongeren kunnen de app als een persoonlijke planner gebruiken. Hij houdt hun gemoedstoestand bij, motiveert hen en helpt hen hun gepaste capaciteiten in te zetten waar nodig. Via een logboek kunnen eenvoudig gegevens verzameld worden om het coachingproces te ondersteunen.

VGZ Mindfulness Coach : Wilt u beter omgaan met stress en zelfbewuster worden? Meer in het hier en nu leven? Dan is de app Mindfulness coach van VGZ iets voor u. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee u leert ontspannen en mediteren.

Mijn eetmeter : Met deze app heb je altijd een eetdagboek op zak. Zet alles wat je eet in de app en je ziet meteen of je niet te veel calorieën eet, en of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf. Waar je ook bent, met of zonder internetverbinding. Je krijgt grip op je gewicht met de ingebouwde BMI-meter. Werken aan je gezondheid was nog nooit zo makkelijk!

Calorieteller van FatSecret : CalorieTeller is dé applicatie waarmee u eenvoudig informatie en voedingswaarden vind m.b.t. de voedingsmiddelen die u dagelijks eet. Daarnaast blijft u op de hoogte van uw eigen maaltijd-, activiteiten- en gewichtspatroon.

CardioPass : De CardioPass is een applicatie die de Belg informeert over cardiovasculaire risicofactoren. Het laat de gebruiker toe zijn risico op hart- en vaataandoeningen te meten en controleren, en om behandelingen te plannen en eraan te laten herinnerd worden. “De applicatie is vooral nuttig voor mensen die gegevens hebben over hun bloeddruk, cholesterolgehalte of diabetes, om zo het paspoort van de gezondheid van het hart te kunnen invullen

Instant Heart Rate Monitor : met deze app kan je je hartslag meten zonder extra externe apparatuur – gewoon je vinger een paar seconden op de cameralens houden en klaar is kees

map my run: afstand en gemiddelde snelheid – maar je kan ook eerder afgelegde looproutes opvragen en ook routes in de buurt door andere lopers afgelegd

Runkeeper :
een van de populairste apps voor hardlopers. De applicatie houdt via de gps het parcours dat je gelopen, gefietst of gewandeld hebt bij en geeft daarbij stats over je tijd, afstand en snelheid. Bovendien krijg je statistieken van je vorige sportactiviteit te zien en kan je je vooruitgang bekijken en je persoonlijke records bijhouden. Gebruik je een hoofdtelefoon, krijg je allerlei informatie auditieve informatie toegespeeld van je persoonlijke coach. Uiteraard kan je tijdens je sportsessie ook naar muziek luisteren. Via verschillende sensoren kan je bovendien je hartslag meten. Om extra van je wandel-, fiets- of looptocht te kunnen genieten, kan je met je camera foto’s nemen van je omgeving, opslaan en met je vrienden delen. Deze gratis app is beschikbaar voor iOS en Android.

POCKET YOGA : Deze app laat je kennismaken met allerlei yoga-oefeningen en legt uit hoe je ze moet doen. Er zijn 3 verschillende trainingsprogramma’s, 3 moeilijkheidsgraden en 3 lengtes van de sessie. In totaal zijn er dus 27 combinaties mogelijk, helemaal afgestemd op jouw niveau en mogelijkheden

HEADSPACE : een meditatie-app met sessies van tien minuten. De eerste tien dagen van de app zijn gratis

PACIFICA : deze app helpt je mediteren en loslaten door geluidsfragmenten

CRUISE CONTROL RUN : Naar muziek luisteren tijdens het hardlopen geeft je al extra energie, maar het is natuurlijk helemaal fantastisch als het ritme wordt afgestemd op je tempo. Dat kan dus met de Cruise Control app. Je kunt voordat je begint met joggen de snelheid zelf instellen, waarna de app vervolgens automatisch de muzieksnelheid zal aanpassen. Stel je zelf niet vooraf de snelheid in, dan kun je gewoon beginnen met hardlopen en zal de app zich uiteraard ook op het tempo aanpassen.

D-JOGGER : De D-jogger is een app die het ritme van je stappen en lopen meet, en de muziek aanpast aan jouw tempo.

Endomondo : een gratis app waarmee je je sportactiviteiten kan bijhouden. Je kan de app gebruiken voor veel verschillende sporten, onder andere fietsen, paardrijden, hardlopen en zelfs traplopen. Er zijn in totaal 50 verschillende sporten.
Op het scherm van de app zie je de tijd, de afstand, de snelheid en het aantal verbrande calorieën. Op het tweede scherm zie je de kaart, hierop zie je de route. Om Endomondo te gebruiken moet je je GPS aanzetten. De app zal dan satellieten zoeken.
Je kunt ook in plaats van een standaardtraining, bijvoorbeeld een doel instellen, een vriend verslaan of een route volgen

My diet coach: een razendpopulaire iPhone afval app die regelmatig wordt voorzien van updates. De app fungeert als een soort coach om af te vallen en geeft tips voor de momenten dat het moeilijk wordt om bepaalde verleidingen te weerstaan. Denk bijvoorbeeld aan situaties dat je je rot voelt, hongerig bent of ergens op bezoek gaat. My Diet Coach helpt je doelen te stellen en geeft meldingen als je bijvoorbeeld water moet drinken of groenten en fruit moet eten.

Contect : met enkele eenvoudige testjes kan je controleren of je een hersenschudding hebt

Bioaid-app: maakt van je smartphone een hoorapparaat

ID my pill : neem een foto van je pilletje en de app vertelt je welk geneesmiddel het is

simsensei : via een ingebouwde camera en ingenieuze software kan de app beoordelen of iemand depressief is

Stand Up! The Work Break Timer: Alarm dat je eraan herinnert om even op te staan. (vooral voor mensen met een zittend beroep) (Engelstalig, gratis.)

APPS DIE JE SLAAPPATROON VERBETEREN :

twilight : deze app legt vanaf zonsondergang een rode filter over je scherm (het normale blauwe ligt zou het slaappatroon verstoren)

SleepCare : een virtuele slaapcoach – houdt je slaappatroon bij, geeft tips, …

Relax Melodies : kies zelf geluiden waarvan je rustig wordt

Napflix : de Netflix voor slaapkoppen

Glimmer : wekker app die je rustig laat ontwaken

GAMES – Game jezelf gezond

Snow World : brandwondenpatiënten die dit spel spelen, ervaren minder pijn

Re-Mission : wordt gebruikt bij kinderkankerpatiënten – de kinderen die het spel spelen hebben hogere chemowaarden en daardoor ook 5% meer overlevingskansen dan kinderen die het spel niet spelen

Zombies, run! : wil mensen aanzetten tot beweging

Body Posture : wordt gebruikt bij fysieke revalidatie

Lebensnetz: autobiografisch spel bedoeld voor bejaarden – het spel oefent cognitieve, sociale en fysieke vaardigheden