Voordeelsites.be

De referentie op gebied van informatie!

baby en kind

OP DEZE PAGINA KRIJG JE EEN OVERZICHT VAN LEUKE SITES, APPS, BLOGS, … ivm baby’s en (kleine) kinderen

er is een aparte pagina over zwangerschap – zie hier

BEURS

babyboom beurs : de grootste beurs voor toekomstige en jonge ouders – Heizel te Brussel

tweedehandsbeurzen gezinsbond : overzicht van 2de handsbeurzen baby en kinderspullen georganiseerd door afdelingen van de gezinsbond

OPVOEDINGSGIDS Dr. Spock

Dit is het beroemde boek van Dr. Spock – wereldwijd door miljoenen ouders gebruikt als de voornaamste informatiebron bij de verzorging en opvoeding van hun kind of kinderen. Het munt uit door de praktische opzet, de brede informatie en de plezierige schrijfwijze.

DE NATUURWETTEN VAN HET KIND

Neurowetenschappers zeggen het al lang: kinderen worden geboren met een natuurlijke aanleg om nieuwe informatie makkelijk op te nemen, om snel nieuwe dingen te leren. Maar de maatschappij, en dan in het bijzonder ons onderwijssysteem, belemmert dat natuurlijke leerproces. Een groot deel van onze kinderen verlaat de basisschool met een achterstand die gevolgen heeft voor hun verdere opvoeding.

Leerkrachte Céline Alvarez startte een driejarig experiment in een kleuterschool in Gennevilliers (Frankrijk), met goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs. Ze besloot de natuurwetten van de kinderen in haar klas te volgen. De resultaten waren verbluffend. Aan het eind van het tweede jaar konden alle goede kleuters en 90% van de gemiddelde leerlingen lezen én rekenen. Ook hun morele en sociale kwaliteiten vertoonden een enorme vooruitgang.

De auteur onthult in haar bestseller een nieuwe manier om naar je kind te kijken en zijn of haar natuurlijke leerproces verder te ontwikkelen, thuis én op school. Céline Alvarez verduidelijkt op heldere wijze de grote wetenschappelijke principes die aan de grondslag liggen van leren en ontwikkelen. Ze deelt haar ervaringen en geeft praktische tips met ouders en onderwijzers zodat zij kinderen kunnen helpen hun potentieel optimaal te ontplooien.

GEZOND OPVOEDEN

gezond opvoeden : biedt informatie aan ouders die hun kinderen (2-18 jaar) gezond willen opvoeden.

siennafriends : Geef een avontuurlijke toets aan de eerste hapjes & papjes van je baby. Ideaal voor de smaakontwikkeling van kleine “foodies” in wording.

VOOR ALLEENSTAANDE OUDERS

enig stuk: glossy blad van de gezinsbond vol tips om je kinderen alleen op te voeden

KAMER EN MEER 

kleine zebra : trendy woonaccessoires en lifestyle-spulletjes voor hippe kids

foamzoo : schroefloze kindermeubels

GEBOORTELIJST

dreambaby : Wil je een geboortelijst leggen? Dreambaby is er voor jou! Kom langs in je Dreambaby winkel voor persoonlijk advies of boek een video call via WhatsApp. Maar je kan natuurlijk ook heel eenvoudig zelf aan de slag online!

De gele flamingo geboortelijst : Een geboortelijst vullen met de mooiste musthaves? This is the place to be!

pakske : Voeg toe wat jij écht wil en wat je écht kan gebruiken. Van om het even welke webshop. Ook tweedehandsspullen, gunsten en cadeaubonnen. Je bent niet gebonden aan een winkel en je hebt geen enkele (aankoop)verplichting. Een volledig onafhankelijke geboortelijst. Vrienden en familie kunnen op een moderne manier bijdragen aan de ontwikkeling en het geluk van je kind. Eenvoudig en overzichtelijk.

PREMATURE BABY’S

lovesbylou : Prematuurkleding en andere leuke dingen voor premature baby’s. Couveuse fotografie, last-minute geboortekaartjes, knuffels, boeken en mijlpaalkaarten

BABY EN KIND ALGEMEEN

de gele flamingo : Alle baby- en kinderaccessoires die je kleine flamingo nodig heeft. Ontdek onze webshop. De nieuwste en hipste baby- en kinderaccessoires. Gratis levering vanaf 30 euro.

onder mama’s : Onder mama’s is jouw platform voor een zorgeloze zwangerschap en machtig moederschap. Deel op ons mama forum informatie, ervaringen, gevoelens en gedachten met elkaar. Niet enkel de roze wolk. Ook wat moeilijker ligt. Zo kunnen mama’s leren van elkaar want je staat er niet alleen voor!

blabloom: Blabloom staat voor gezonde producten. Producten die met de grootste zorg geproduceerd werden, met zo weinig mogelijk schadelijke invloeden, zoals chemische producten, ongezonde procedures in het productieproces, … Maar ook afgewerkte producten die zo weinig mogelijk interfereren in de gezondheid van een kind: ademende materialen, stralingsvrije babyfoons, …. Producten die kaderen in het ruimer begrip “gezond” opgroeien. Gezond slapen, gezond eten, gezond de wereld ontdekken…. Bewust omgaan met materialen waar we onze kinderen aan blootstellen, zonder mee te gaan in hysterie of hypes.

mamaboost : Coaching en begeleiding van mama’s en zwangere vrouwen. Een zeer praktische hulp om ook de moeilijkere momenten van moederschap het hoofd te kunnen bieden.

martha : Nanny aan huis voor bedrijfsleiders, vrije beroepen en zelfstandigen

happy kids massage : Je kind of de kinderen in de groep waaraan je lesgeeft hebben last van:
Concentratieproblemen
Problemen op school/slechte prestaties
Slapen slecht
Hebben een vol hoofd
Kunnen weinig onthouden
Zijn overprikkeld, snel geïrriteerd
Vertonen impulsief gedrag/storend gedrag
Hebben te veel energie (ADHD)
Vragen negatieve aandacht
Hebben weinig vriendjes
Je hebt al meerdere dingen geprobeerd. Wil liever geen medicatie gebruiken. Wil wel graag je kind helpen, maar HOE?
Misschien is massage niet het eerste waaraan de denkt wanneer je deze problemen ziet. Toch is het een manier die gemakkelijk is in te zetten om de bovengenoemde problemen te verminderen of zelfs te verhelpen of voorkomen.

second kid : de online plek om veilig en snel jouw tweedehandskleding van selecte kindermerken te kopen en te verkopen

dreambaby: Vind alles wat een mama nodig heeft voor haar baby. Van babykleding, autostoelen tot buggy’s, babykamers.

mic mac minuscule : Voor stijl- & milieubewuste ouders die fan zijn van hip, tweedehands & eco, maar geen zin of tijd hebben om zelf alles bij elkaar te snuisteren, is er nu: Mic Mac Minuscule, de geboortelijst met herbruikte, faire én gepimpte kinderspullen.

little rebels : Koop hier tweedehands kleding voor moms2be and little rebels van (h)eerlijke merken, binnengebracht door mama’s en papa’s, door ons zorgvuldig nagekeken en goedgekeurd!
Verkopen?
Wil je graag zwangerschapskleding, kinderkleding schoenen en accessoires van (h)eerlijke merken verkopen? Maak een afspraak om items binnen te brengen of vraag een verzendetiket aan om je items op te sturen.

kleine boefjes : Kleine Boefjes is een plek voor jonge ouders. Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers geeft antwoord op dagelijkse problemen, grote en kleine zorgen.

pink or blue : Pink Or Blue heeft een breed assortiment in baby- en kinderproducten voor aangename prijzen. In de categorie aanbiedingen zijn er enorme kortingen.

kidsdinge: cadeautjes voor kids en jezelf ! Gratis verzending vanaf 50€ in België en Nederland of je cadeautjes na afspraak afhalen in Brasschaat. Kidsdinge is hét populairste Pinterest moodboard van België. Laat je inspireren! We hebben ook een blog

windeln : grote Duitse webshop met “interessante” prijzen

lunalu : Lunalu ontwerpt en maakt duurzaam speelgoed, accessoires, meubelen en kleding voor baby’s, kleuters en kinderen

jeune premier : Jeune Premier is een Belgisch merk dat gespecialiseerd is in boekentassen, schooltassen, rugzakken, pennenzakken & zwem/turn zakken

KLEDING/SCHOENEN – BABY EN KIND

minimonsters : de webshop voor monstertjes van 0-2 jaar

sensory clothing : kleding voor prikkelgevoelige kids

les petites abeilles : klassieke kindermode

jbc : Bij JBC vind je een gevarieerd aanbod fashion collecties voor kids

otters en flamingos : 2de handswinkel voor baby en kids

cosisaidso : Alle kledingstukken zijn gemaakt van comfortabele en biologisch katoen. Cos gaat voor een minimalistische look en is meestal unisex. COS gelooft niet in seizoenen dus het hele jaar door kan je leuke basics shoppen en combineren naar hartenlust.

petitmouton : kleding voor kids met een gevoelige huid

sugarkat : voor meisjes tussen de drie en elf jaar – gemaakt met handgeverfde stoffen – cardigans, pullovers, kleedjes en rokjes.

villa kakelbont : allerlei fairtradeprodukten voor kinderen

spookies : Ben je op zoek naar leuke, originele, hippe baby- en kinderkleding? Dan ben je bij Spookies aan het juiste adres. Spookies verkoopt kleertjes en schoentjes voor kleine spookjes van 0 tot 10 jaar. Originele merken uit voornamelijk Scandinavië maar ook een paar pareltjes van eigen bodem. Heel vaak retro, meestal ondeugend, maar vooral heel kleurrijk.

goldfish : kids fashion shop voor meisjes en jongens van 0 tot 14 jaar.

anna pops : maatwerk in (hippe) kinderschoenen

PRAKTISCHE HULPMIDDELTJES – INSTELLINGEN – VERENIGINGEN/CLUBS – INFOSITES – BLOGS

natural cycles : contraceptie app

earlybirds fotografie : liefdevolle fotoreportage van prematuur geboren kinderen in het ziekenhuis

sterrenkinderen : ZORGNETWERK ROND PERINATAAL VERLIES
een initiatief van Kinderwens ExpertiseNetwerk

elena vino : zwangerschaps, baby en kinderfotografie

luier-rugzak : trendy en erg praktisch

babytheek : Een Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Eigenlijk een soort van bibliotheek voor spullen die een baby nodig heeft of de ouders gebruiken in de eerste 12 maanden na de geboorte.

kinderopvang in mijn buurt : overzicht van opvangmogelijkheden in de regio groot Leuven

fruitfriends : Met de FruitFriends voedselzakjes beschermt u fruit onderweg naar school of het werk. FruitFriends houden uw fruit koel, beschermen het tegen schokken,…

Met deze tips eten kinderen wel hun lunchbox leeg : lunchtips

kind en gezin : Kind en Gezin wil, samen met zijn partners, voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is of opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren. In de brochure ‘Speel met je kindje zijn voeten’ vinden ouders tips hoe ze op een eenvoudige en haalbare manier van jongs af aan beweging in het dagelijks leven kunnen brengen.

relaxte moeders : Als je net moeder bent geworden staat de hele wereld op zijn kop. Hoe fijn zou het zijn als je af entoe dat stressventiel zou kunnen opendraaien. Nou, vanaf nu kan dat! Met de 101 tips en inzichten uit dit boek kun je de hele wereld aan.

Ilyana Baby’s Food : (facebookpagina) : biopotjesvoeding voor baby’s

baby: het leukste plekje online voor (bijna)mama’s

the gentlemom: een frisse pagina voor en door mama’s die net een kindje hebben gekregen

scool: Een ‘sociaal leerplatform’, zo omschrijft bedenkster Katja Schipperheijn haar onlineomgeving waar kindjes van vijf tot twaalf op een veilige manier kunnen chatten en dingen delen (kinderversie van Facebook)

Spotify Kids, een afzonderlijke applicatie die specifiek gericht is op kinderen. Om de applicatie te kunnen gebruiken, moet je wel lid zijn van Spotify Family. Het kind krijgt zo zijn of haar eigen account en de ouders kunnen vervolgens bepalen of het hier gaat om een “jonger kind” of “ouder kind”.

Het kind kan vervolgens muziek ontdekken in een kindvriendelijke omgeving (zonder expliciete lyrics), audioverhalen beluisteren, voor kinderen gemaakte playlists beluisteren, muziek downloaden voor offline gebruik en meer.

‘Slaapkoppig’ , een verhaal over een kindje dat elke avond smoezen uitvindt om niet te moeten gaan slapen. “Met dit boek gaat je kind misschien wél graag slapen.” (voor kinderen vanaf 5 jaar)

eduvic: De oprichting van de bijlleszoeker heeft tot doel om een nieuw principe aan te bieden aan iedereen die op zoek is naar een bijlesleraar of die op zoek is om bijlessen te geven. We maken er een sterk punt van om een screening te houden onder onze leraren om zo de beste kwaliteit te kunnen waarborgen. Het vernieuwende principe heeft tot doel om zoveel mogelijk mensen op een eenvoudige manier met elkaar in contact te brengen. Nadat we voor jou de ideale bijles leraar hebben gevonden stopt onze rol (tenzij er klachten zijn over de leraar natuurlijk, dan zijn we een aanspreekpunt hiervoor). Door op deze manier te werken is onze financiële rol ook heel klein, wat de prijzen heel scherp drukt zonder aan kwaliteit in te boeten.

energiewijs: Energiewijs is een onlinecomputerspel dat kinderen wil sensibiliseren om energie te besparen, zowel door dagelijkse gewoontes te wijzigen als door duurzame investeringen te doen. Dit puzzelspel bestaat uit tien levels, voor woningen en scholen, die oplopend zijn in moeilijkheidsgraad. Daarnaast bevat het twee actiemini-games.

wolk in mijn hoofd : De website ‘Wolk in mijn hoofd’ wil de preventie, detectie en behandeling van mentale problemen tijdens de perinatale periode verbeteren

tranen met tuiten vzw : Onze missie bestaat eruit om ouders van een baby die excessief huilt te ondersteunen. De impact van excessief huilen is erg groot. Wij willen ouders die in de postpartumperiode geconfronteerd worden met een grijze of zwarte wolk ten gevolge van het overmatig huilen van hun baby’tje niet zomaar aan hun lot overlaten.

vilomah : Vilomah vzw biedt ondersteuning aan gezinnen en families waarvan een kind onder de leeftijd van 18 jaar de diagnose palliatief heeft gekregen.

OPPAS nodig?

oppas: site van de gezinsbond

sitterfix: Download de app nu en ontdek het grootste network van betrouwbare babysitters bij jou om de hoek!

bsit: vind babysitters aanbevolen door uw vrienden en in uw buurt.

BLOGS

tales from the crib

vaderklap : Vaderklap is een initiatief van 2 vaders in nieren en hart. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. Met onze achterklap proberen we het beste te geven van wat vaderschap te bieden heeft.

SPEELGOED – KNUFFELS – BOEKEN

SPEELGOEDWINKEL

BOEK : Leven met pubers, een handleiding: ‘Neem de regie strakker in handen

Niet alleen Ikea-meubels hebben een gebruiksaanwijzing. De Nederlandse neuropsycholoog Jelle Jolles schreef er een voor tegendraadse tieners, en stelt voor dat ouders die eens grondig doornemen. ‘Veel opvoeders blijven steken in de tweede versnelling.’

OPA EN OMA ZONDER STRESS

Grootouders en hun kleinkinderen. Het is haast niet te beschrijven welke magie er tussen hen knettert. Grootouder zijn is dan ook een geweldig privilege. Maar het brengt soms ook onverwachte uitdagingen met zich mee. Want hoe vind je een goede balans tussen mee opvoeden en lekker verwennen? Je leest het in het boek van auteur Bieke Geenen

QUUT
QUUT beachtoys: Een prachtige collectie strandspeelgoed die enkel bestaat uit duurzame, mooie en slimme designs die natuurlijk fun, fun, fun zijn.

BOOMHUTTEN

artilignum: fabrikant van boomhutten en speelhuisjes. Elke boomhut is gemaakt van degelijk hout en volgens de veiligheidsnormen geassembleerd

house at tree: Dromen u of uw kinderen al lang van een boomhut? Dan komen die dromen nu uit! House@Tree bouwt graag uw boomhut.

KNUFFELPARADIJS

HOBBY – VRIJE TIJD -BEWEGEN

Bax-shop.nl - Muziekinstrumenten voor Kinderen

kreakatau: crea en yoga voor jong (en oud)

babyballet : bij de 2-step Dance Company in Boortmeerbeek en Mechelen kan je terecht voor babyballet voor pasgeborenen. Moeders dragen hun baby in een draagzak en kunnen net na de geboorte opnieuw aan sport doen.

multimove: Vooraleer kinderen zich op één bepaalde sporttak toeleggen, is het belangrijk dat ze eerst hun basismotoriek ontwikkelen. Multimove is daar het ideale programma voor. Aan de hand van twaalf cruciale basisbewegingen schaven 3- tot 8-jarigen hun beweegvaardigheid bij. Omdat die ‘moves’ losstaan van een sporttak, pint het kind zich nog niet vast aan één sport. Zo kan het kind zelf ontdekken welke soort sport hij of zij het liefste doet.

KINDERFEESTJES

Versiering kinderfeestje

BABYSPULLEN DELEN

Netwerk Bewust Verbruiken start met het project Op Wielekes in Gent. Op Wielekes promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 3 maand en 12 jaar. Het project wil kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk maken door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen kunnen een kinderzitje, een baby-mee, een fietskar, een aanhangfiets of kinderfiets huren tegen een abonnementsbijdrage. Meer info op deze site.

VARIA

BABYUITSPRAKEN BIJHOUDEN
hoe grappige uitspraken van je kind bijhouden? (bron www.baby.be)

mijn fopspeen: Hier kan u originele gepersonaliseerde fopspenen kopen (vb. met naam, …)

GEPERSONALISEERD BOEK

oskar collection: het meest persoonlijke cadeau om voor te lezen

APPS en SITES

Doula bevallingscoach : De iPhone-app Doula Bevalling Coach ondersteunt aanstaande moeders tijdens de geboorte van hun kind. Verloskundige Marij is de virtuele coach die de dames door hun bevalling heen loodst. De app bevat verschillende knoppen (zoals een pufknop en een rustknop) waarmee de barende de steun kan inschakelen die zij op dat moment nodig heeft.

appje voor de borst: Appje voor de Borst helpt waar het kan, maakt makkelijker wat makkelijker kan. Hij denkt aan de kleine, praktische dingen, zoals aan welke borst je het laatst gevoed hebt en wanneer je kindje nu weer een volle luier had, was dat nu gisteren of eergisteren? Zo registreer je eenvoudig wanneer, hoe lang en met welke borst je jouw baby hebt gevoed. Zo hoef jij enkel bezig te zijn met borstvoeding geven. Je kan verder ook het aantal luiers en de inhoud invullen, net als het gewicht van je baby. Appje voor de Borst houdt het voor jou bij, maakt er een duidelijk overzicht van en volgt je baby mee op. Eenvoudig en handig.

playgroundbuddy: op zoek naar een speeltuin (binnen en buitenland)? via deze app vind je heel wat leuke speeltuinen (ook vb. als je op reis gaat)

wanagogo : Wanagogo in een nieuw jasje, een app. Via de Wanagogo app kunnen kinderen hun favoriete studio100- helden zien waar en wanneer ze maar willen. Ze hebben toegang tot de leukste films, musicals, muziek, specials, series, boeken en spelletjes. De app is zowel Nederlands- als Franstalig en beschikbaar voor ios en android. De app kan je bereiken via Proximus TV. Je kan de app zowel op je tv, tablet als smartphone gebruiken. De app is volledig reclamevrij en werkt via een abonnementsformule.

safety screen : Smartphones en ook tablets worden door kinderen vaak gebruikt om een filmpje te kijken, spelletje te spelen of om een muziekje te luisteren. Samsung heeft nu een kindvriendelijke applicatie uitgebracht, nl safety screen, waarbij er wordt gewaakt dat kinderen niet te dicht met met hun ogen op het scherm zitten.

kindvriendelijke browsers: Browsers voor kinderen (kinderbrowsers, volledig op maat van kinderen), anti-virus & -spyware, firewalls, popup- & reclame-blockers, e.a. computer beveiliging. Tips en tricks voor een veiliger en kindvriendelijker internet …

skoebidoe app: Wil je de groei van je ongeboren baby op de voet volgen? Of wil je weten wat je moet doen als je kindje ziek is? Download dan de nieuwe Skoebidoe-app. Hij groeit week na week mee met je zwangerschap en maand na maand met je kindje.

borstvoedingsapp : Met behulp van deze app krijg je inzicht in hoe vaak en hoe lang je baby drinkt, maar ook in hoeveel hij groeit, plast en poept. Door dit bij te houden krijg je zicht op het ritme van jou en je kindje en hoe het met het voeden gaat. Daarnaast blijft het natuurlijk het belangrijkst om naar je baby te kijken om te weten hoe het echt gaat.

app ketner junior: In de Ketnet Jr.-app ontdekken peuters en kleuters samen met Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti, Bob de Bouwer en nog vele andere Ketnet-vriendjes de wereld op een veilige, leuke en leerrijke manier

KIDDIE: Kiddie App is een pedagogisch systeem is een leuke en effectieve ondersteuning bij de opvoeding van kinderen van 2-5 jaar. Kiddie en zijn vriendjes spelen de hoofdrol in de interactieve verhaaltjes en leren jouw kind spelenderwijs meer over: slapen, eten, zindelijkheid en lief zijn.

Ketnet Dub: Ketnet Dub is een gratis app die luidop lezen leuker maakt! Met deze app spreken kinderen van 6 tot 9 jaar een stem in van een tekenfilmpersonage. Zo worden ze gestimuleerd om luidop te lezen, wat een effectieve manier is om beter te leren lezen! Dankzij de aangepaste moeilijkheidsgraad groeit de app mee met het niveau van je kind.

LEARNY : een app met educatieve spellen en een dashboard voor ouders. terwijl kleuters spelletjes spelen op tablet, kunnen ouders zien wat ze leren en hoe ze evolueren.

QUIVER : gratis (!) app wekt tekeningen tot leven. Knallend vuurwerk, vuurspuwende draken… Quiver maakt van kleuren een dol digitaal festijn. Super app!!

de wereld van schanulleke: In de Speelkamer, op de Boerderij en in de Tuin ontdek je prikkelende animaties en vrolijke geluiden. Telkens is er een extra spelelement met een educatieve insteek, zoals puzzels en een zoekspel.

PARC : PARC laat ouders toe de vele activiteiten van hun kind(eren) netjes te plannen, waardoor ze ook steeds het overzicht behouden. Handig is dat ze die kalender via een gesloten groep ook kunnen delen met andere ouders. Je laat bijvoorbeeld weten dat jouw kind ook mee op kamp gaat of vraagt of nog iemand interesse heeft in een beurtrol om de kinderen te brengen en/of af te halen van de sportclub. Er is eveneens een chatfunctie die zorgt voor een nog vlotter communicatieverkeer via de app.

kampadvisor: BOEK NU JE KAMP EN BEZORG JOUW KIND DE ZOMER VAN ZIJN DROMEN

Nieuwe feature voor leuke adresjes

Recent werd een nieuwe feature aan de app toegevoegd: wie klikt op de button ‘Adresjes’ krijgt een resem tips voor allerlei kindvriendelijke activiteiten (onderverdeeld in drie categorieën: Doen, Eten & Drinken en Winkelen) in België en Nederland voorgeschoteld. Intussen zijn dat er al vele honderden en de lijst wordt elke week langer aangezien de gebruiker zelf nieuwe activiteiten kan toevoegen.

“Binnenkort willen we ook organisaties en bedrijven achter leuke, kindvriendelijke plekken (denk aan theaterzalen, sportclubs, speeltuinen, musea,…) de kans geven om hun kalenders te delen via PARC”, laten de initiatiefneemsters weten. Of hoe een uitje plannen met je kroost en het plannen van de agenda van je kinderen ineens ‘a walk in the park’ wordt…

SLAAPTEKORT? MISSCHIEN HELPEN DEZE TIPS (bron HLN)

Houd een slaapdagboekje bij
Vaak ben je in de ochtend alweer vergeten hoe laat je precies in bed stapte en of de jongste nou één of twee keer ging huilen en hoe laat. Om een goed inzicht te krijgen in je slaaproutine is het handig om een week lang een dagboekje bij te houden. Noteer de uren en hoe je je elke ochtend voelt: uitgerust of niet? The New York Times heeft een handig schema dat je kunt downloaden en invullen.
Zet de babyfoon uit
“De babyfoon ligt onaangeroerd in de kast”, liet ondernemer Nina Pierson weten op Instagram, als voorbeeld van hoe het ouderschap bij een tweede kind meer ontspannen is dan bij de eerste. Een babyfoon met video geeft misschien een veilig gevoel, maar in de praktijk betekent het dat je vaak onnodig wakker wordt door een oplichtend schermpje als je kind even hoest.
Gebruik een app
De meditatie-app Headspace heeft een fijne oefening (‘sleeping’) om in slaap te vallen. Je kunt een lengte kiezen van 5, 10 of 15 minuten. Aan de stem moet je even wennen, maar hij begeleidt je tijdens een bodyscan waarbij je één voor één je lichaamsdelen ‘uitzet’ – van je tenen tot je hoofd. Het is een fijne manier om de hectische dag los te laten en de angst voor wéér een onderbroken nacht los te laten.
Geen schermen in bed
De verleiding is groot om naar de smartphone te grijpen wanneer je niet direct de slaap kunt vatten. ’”Niet doen”, zegt Sakari Lemola. “We weten dat het blauwe licht van je telefoon de biologische klok kan verstoren. Het hormoon melatonine, dat het slaap- en waakritme regelt, wordt minder goed aangemaakt.”

Weetaps :

Kaas en Koos – op het strand : voor kinderen vanaf 3 jaar – gratis

Borre en de ijscoman : gratis app

jouw zoekmachine : eerste kindvriendelijke zoekmachine

APP EN SITE HUISWERKBEGELEIDING :

Lagereschoolkinderen kunnen met huiswerkvragen terecht op de app magikietsvragen. Ze worden geholpen door een groep vrijwilligers die zich de voorbije weken aanmeldde. Intussen zijn dat er al 177. Het idee ontstond tijdens de online hackathon #hackthecrisis, die eind maart georganiseerd werd. De app is op dit ogenblik enkel beschikbaar op Android.