Voordeelsites.be

De referentie op gebied van informatie!

PRAKTISCHE SITES

Overzicht van “praktische” sites mbt financieën, shoppen, ruilen, pensioenen, hobby, feest, ….

FINANCIEËN (BIJHOUDEN)

Heb ik recht op sociaal tarief?  misschien een rare vraag maar veel mensen weten niet wanneer ze hier recht op hebben (misschien vandaag niet maar als je (gezondheids)toestand verandert mogelijk “morgen” wel.  Op deze site kom je dit snel te weten.

Voor wie een beter zicht wil hebben op inkomsten/uitgaven bestaan er hulpmiddeltjes vb : gezinskasboek van de gezinsbond een ook nog gratis online huishoudboekje

alles over centen : Deze website is gemaakt voor jongeren en jongvolwassenen die meer en meer met financiële zaken te maken hebben – Deze website gaat dieper in op de financiële aspecten van al deze levensmomenten en behandelt thema’s die hiermee in verband staan.

bufferberekenaar : heb jij voldoende achter de hand?? Een buffer is een reservepotje om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen. Zoals het vervangen van kapotte apparaten of reparaties aan uw auto. Bereken makkelijk en snel uw persoonlijke adviesbuffer.

topcompare : vergelijk de tarieven van leningen en kredietkaarten

trustlocal : Vind direct de beste dienstverleners in uw regio

crowdselling , het online platform, automatiseert voor jeugd- en andere verenigingen hun wafelslag, taarten- en kaartenverkoop. Via het platform kunnen bestellingen en inschrijvingen worden doorgegeven en betalingen uitgevoerd.

minimalisme : Minimalisme gaat over de essentie, over dat wat écht belangrijk is in jouw leven. Door het overtollige te verwijderen, blijft er meer ruimte over voor rust, vrijheid en geluk.

Erkende instellingen voor schuldbemiddeling:

Heb je schulden en heb je hulp nodig en zoek je het adres van een instelling erkend voor schuldbemiddeling (OCMW of CAW) die je kan bijstaan met je schuldproblemen? Heb je financiële moeilijkheden en dreig je in een schuldenput te vallen?
Bezoek dan de website eerste hulp bij schulden: Naast allerlei informatie kan je daar ook contactadressen vinden waar je terecht kan voor bijstand of hulp. Ga naar de knop << contact >> en vul je postcode in. Je ziet onmiddellijk bij welke instelling(en) je terecht kan en wat de exacte contactgegevens zijn

abc verzekering : Wij zetten je op weg met goede raad en handige tips om jouw vaardigheden over verzekeringen bij te schaven. Zo vermijd je nare verrassingen. Zonder moeite kan jij jouw risico’s de baas!Wie zich bewust is van risico’s en weet hoe preventie en verzekering daar bescherming tegen bieden, heeft meer vertrouwen in het leven. Daarom hebben de Belgische verzekeraars betrouwbare consumenteninformatie verzameld, zo nuttig en neutraal mogelijk. Je vindt hier een schat aan tips over allerlei verzekeringen, sparen voor later of pensioenen: wij doen ons best om je verzekeringsvragen te beantwoorden, op commercieel advies en offertes na

mozzeno: Het eerste Belgische platform waarmee particulieren onrechtstreeks leningen van andere particulieren kunnen financieren.

PENSIOENEN – INKOMENSGARANTIE VOOR OUDEREN – OUDE DAG

mypension : alles over uw pensioen op één site

pensionstat : actuele statistieken over pensioencijfers

inkomensgarantie voor ouderen: De Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) is een uitkering die toegekend wordt aan bejaarde personen die niet over voldoende financiële middelen beschikken. Sinds 2001 vervangt ze het vroegere ‘gewaarborgde inkomen’. Alle info vindt u op de site

mijn oude dag : Spreek over je wensen op latere leeftijd – Waar je wilt wonen, hoe je verzorgd wil worden, hoe je wilt sterven, … Over die onderwerpen durven spreken wanneer je nog de mogelijkheid hebt, fysiek of mentaal, is belangrijk. Zo hoeven je dierbaren op een dag die keuze niet voor jou te maken én zo wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw voorkeuren.

NIEUWS – INFORMATIE

newsmonkey: gratis nieuwssite met een mix van breed populair nieuws en achtergrondverhalen, maar altijd geschreven met een focus op sociale media

cinemapp.com : het aanbod van alle bioscopen en streamingdiensten in ons land onder één vlag.

topics : Topics brengt meer dan 15.000 artikels per week uit 13 Belgische en Nederlandse kwaliteitskranten

krantenkoppen : Hét Belgisch krantenoverzicht met de krantenkoppen van meer dan 120 kranten en nieuwsbronnen. Via Krantenkoppen.be krijgt u om het half uur het allerlaatste nieuws

charliemag: Online magazine dat geen blad voor de mond neemt. Eerlijk nieuws in een heldere vormgeving.

apache : een nieuwssite voor diepgaande onderzoeksjournalistiek

cafeyn : Cafeyn is een Franstalige digitale nieuwskiosk. De kiosk biedt artikelen aan van meer dan 1600 kranten en tijdschriften, waaronder internationale kranten als The Guardian, Time en The Independent. Anno 2020 zijn er 1,5 miljoen actieve gebruikers die voor een vast bedrag per maand toegang hebben tot alle artikelen.[

buzzfeed : een succesnummer als het gaat om sharing van social news en visuele content

perlego : Perlego is opgericht in 2016 en is een op abonnementen gebaseerde online bibliotheekdienst die zich richt op de digitale levering van academische en professionele e-boeken

archive : Internet Archive (Nederlands: Internetarchief) is een website en project met als doel universele toegang te bieden tot alle menselijke kennis.

trainmap : Met Train Map kan voortaan de positie van de treinen op het Belgische spoornet live worden gevolgd. Bedoeling is de reizigers beter te informeren, zegt de NMBS die de toepassing vandaag heeft gelanceerd.
Op de kaart wordt de positie van alle treinen op het net weergegeven, net als de stations, het wegennet, enzovoort. Je kan er treinen zoeken op route, treintype, station of treinnummer. Eens een trein geselecteerd, verschijnt informatie over de dienstregeling, de eventuele vertraging, de voorziene haltes en de perrons.

HULP NODIG?

neniu : NENIU is een vzw met als doel het helpen en begeleiden van slachtoffers van oplichting met al de middelen waarover wij beschikken. Hieronder valt ook het informeren en preventie geven aan een zo groot mogelijk publiek. Alsook het fenomeen kenbaar maken

rechtenverkenner: De rechtenverkenner geeft u een online overzicht van sociale rechten: premies en andere voordelen op het vlak van onderwijs, arbeid, wonen, welzijn, energie …

modelovereenkomsten : Download eenvoudig online juridische contracten. Via modelovereenkomsten.be heb je binnen de 5 minuten gratis de overeenkomst waar je naar op zoek bent

bel me niet meer lijstDe “Bel-me-niet-meer-lijst” zorgt ervoor dat u geen ongewenste reclame meer ontvangt via de telefoon. Als u zich op deze lijst inschrijft, moeten direct-marketingbedrijven uw telefoonnummer en naam van hun contactlijsten schrappen. Bijgevolg mogen zij u niet meer bellen om hun producten en diensten te promoten, op straffe van boetes.

meldpunt.belgië : Bent u het slachtoffer van misleiding, bedrog, fraude, oplichting? Of werden uw rechten als consument of onderneming niet gerespecteerd?
Kies dan het scenario dat op uw probleem van toepassing is en doorloop de verschillende stappen om uw probleem te melden aan de bevoegde diensten.

de sociale kaart : Overzicht van voorzieningen uit de welzijns- en gezondheidssector in de Vlaamse provincies en Brussel

woonzorgweb : Woonzorgweb helpt u in uw zoektocht naar een passend rusthuis of serviceflat

advocaat : je kan hier zoeken naar de gegevens van advocaten en naar specifieke rechtsdomeinen

mylittlelawyer :  Welexit lanceerde zijn digitale platform MyLittleLawyer.be, de eerste chatbot gespecialiseerd in Belgisch recht, bij het grote publiek. In één week tijd hebben enkele honderden gebruikers al meer dan 3000 vragen gesteld aan deze conversationele kunstmatige intelligentie, waarvan het concept een wereldprimeur is!

50 advocaten : een geschil met een bedrijf? stuur hun een klacht via deze site

advocas: Hulp nodig bij het vinden van de ideale Advocaat? Gebruik onze gratis tool.

rechtbanken: Alle informatie over de organisatie en opdrachten van de hoven en rechtbanken

online jurist : Bent u op zoek naar juridisch advies en wilt u snel een nauwkeurig antwoord? OnlineJurist is de oplossing voor u!

slachtofferzorg: wil praktische en emotionele ondersteuning bieden – Op die website kunnen alle slachtoffers, nabestaanden en vrienden en familie van slachtoffers of getuigen terecht. De website wil slachtoffers en hun omgeving informatie, tips en ondersteuning geven op juridisch, praktisch en emotioneel vlak. Al wie zelf of in zijn omgeving krijgt af te rekenen met een misdrijf, ongeval, ramp of aanslag zal op de website slachtofferzorg.be een schat aan informatie vinden. Zo wil de site een antwoord bieden op een aantal concrete vragen waar mensen na zo’n gebeurtenis mee kunnen zitten: Hoe verwerk ik een schokkende gebeurtenis? Wat moet ik regelen? Waar kan ik terecht? Hoe dien ik een klacht in? Hoe zit het met de schadevergoeding? Hoe praat ik met de media? Enzovoort.

vzw zijn : info voor slachtoffers van partnergeweld

vad : VAD is het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. Dit omvat ook psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs

alcoholhulp : info, alcohol zelftest, minderen of stoppen met drinken.

de laatste druppel : De laatste druppel is een platform van ervaringsdeskundigen opgericht door Kobe Lecompte, Joke Verbeke en Feline Mersseman, met als doel ondersteuning te bieden aan mensen met een alcoholproblematiek.

cubigo: een online ‘app’-platform met digitale en lokale diensten om mensen zolang mogelijk op een comfortabele manier in hun eigen huis te laten blijven wonen.

het luisterend oor : voorziet in gesprekspartners die met u een gesprek aangaan in een groot aantal onderwerpen. Plan online je gesprek in met een partner die jou aanspreekt.

alles over pesten : Pesten snijdt diep. Zeker voor wie er indringend en voor langere tijd mee te maken krijgt. De menselijke en maatschappelijke kost loopt hoog op. Vandaar het belang dat we erover blijven praten en dat we met z’n allen juist reageren. ‘Alles over Pesten’ wil daarbij graag helpen.

de opvoedingswinkel : De Opvoedingswinkel richt zich tot iedereen die zorgt voor kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar. Iedere ouder heeft wel eens vragen over opvoeding. Dat is heel normaal. De Opvoedingswinkel wil ouders ondersteunen in hun zoektocht door te informeren, een luisterend oor te bieden en advies te geven.

easee : Jouw ogen zijn je belangrijkste zintuig. Helemaal in een wereld die visueler is dan ooit. Het is onze missie, om helder zien voor iedereen toegankelijk te maken. Dat begint met weten hoe goed je ogen zijn. Een ‘moment of clarity’. Waar en wanneer jou dat uitkomt. Maak kennis met ’s werelds eerste CE-gecertificeerde online oogmeting

vind een coach : Ondersteuning via Coaching in je Persoonlijke of Professionele Ontwikkeling! Geoptimaliseerde Zoeksite. Ruim aanbod in Vlaanderen. Deskundige Coaches.

zembro: Een modern horloge waarmee je altijd en overal in verbinding staat met wie je dichtbij wil hebben. Hij biedt je vrijheid, zelfstandigheid, gemoedsrust en nog zoveel meer.

Oko : “de app OKO helpt blinden en slechtzienden om aan verkeerslichten te weten te komen of het licht op rood of op groen staat

blue assist: Met BlueAssist vragen mensen, die het moeilijk hebben om informatie te be­grij­­pen of zelf begrepen te worden, hulp aan een medeburger via een kaartje of smartphone.

ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF? ENKELE TIPS OM MEE AAN DE SLAG TE GAAN vind je op deze site

zorgzoeker : op deze site kan je snel en efficiënt vinden waar en bij welke welzijnsorganisaties of zorgverleners je met een vraag terechtkan.

expertisepunt mantelzorg: Het online trefpunt voor mantelzorgers en zij die met hen samenwerken. Hier verzamelen en verbinden we actuele kennis en informatie. Je hoeft er als mantelzorger niet alleen voor te staan!

sexueel geweld : Als je geconfronteerd werd met seksueel geweld van welke aard ook, dan zit je met heel wat vragen. Deze webstek helpt slachtoffers, familie en vrienden.

dagprijzen : Hoeveel bedraagt de gemiddelde dagprijs in uw woonzorgcentrum?

beego : Probleem of vraag over je computer, smartphone, internet…? BEEGO stuurt een slimme ICT student naar jouw thuis. Toegankelijk, snel en lage tarieven

noodnummers : een overzicht van alle belgische noodnummers

1712: iedereen die te maken krijgt met geweld kan terecht op dit gratis nummer – zowel voor intrafamiliaal of extrafamiliaal geweld, recent of lang geleden, als dader, slachtoffer of getuige, volwassenen en kinderen.

1813 : met vragen over zelfdoding kan u terecht op de zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813 of op de site en natuurlijk ook bij uw huisarts

think life : online hulptool voor mensen met zelfmooordgedachten

aupair support: U zal op onze website algemene informatie vinden over onze dienst en het Au Pair programma. Als u wenst gastfamilie of Au Pair te worden dan kunt u hier online de nodige documenten invullen. Als gastfamilie zal u de mogelijkheid hebben om onze database te bekijken. Zodra u hebt beslist over een eventuele Au Pair, zullen wij alles regelen.

helpper: Thuishulp voor buren, door buren. Helpper verbindt mensen die thuishulp zoeken voor dagdagelijkse taken met hulpvaardige buurtbewoners die een centje willen bijverdienen.

give a day: Give a Day is een platform waar mensen en organisaties elkaar op een betere manier kunnen vinden. Iedereen heeft tijd. Alleen haalt niet iedereen er altijd het maximum uit aan relevante, waardevolle en verrijkende mogelijkheden. Give a Day wil iedereen inspireren om hun tijd te‘ontverspillen’, want mensen worden gelukkiger van goed bestede tijd in een zelfgekozen omgeving. Onze missie is meer mensen overtuigen om te vrijwilligen door ze te doen beseffen dat ze tijd overhebben of beter kunnen besteden. We zetten wensen en talenten centraal en maken er een belevenis van. Dat is vrijwilligen: een verrijkende belevenis. Elk klein stukje tijd is de moeite waard om gebruikt te worden. De leuke ervaring en persoonlijke groei van de vrijwilliger staat centraal.

soleway: een toepassing van indoornavigatie

sportwijs: Op sportwijs.be vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken

apprentus : Apprentus is de beste en snelste manier om in je buurt de beste privéleraar te vinden, van wiskunde bijlessen tot yoga.

oplichtersaandelijn: Heel wat consumenten komen in contact met onbetrouwbare televerkopers. Maar hoe kunt u een misleidend telefoontje herkennen?

job hop : Van job veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar om het toch iets makkelijker te doen, is er nu ‘JobHop’, een platform dat werknemers de kans geeft om elders te proeven van een andere baan. “Een nieuwe job uitproberen is zoveel interessanter dan er alleen maar over te babbelen.”

HOBBY – FEEST

sportkeuring: Dit online-instrument is ontwikkeld voor iedereen die sport of van plan is te sporten. Wil je te weten komen of een sportmedisch onderzoek raadzaam is, hoe vaak dat moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden, dan ben je hier aan het juiste adres! Alles hangt af van je leeftijd, de sport die je beoefent en de intensiteit ervan. Het sportmedisch onderzoek is zowel bestemd voor mensen die enkel voor hun plezier of gezondheid sporten (recreatieve sporters) als voor wie deelneemt aan wedstrijden (competitieve sporters), met uitzondering van professionele topsporters

in the picture: Acteur, Edelfigurant, Figurant of liever Publiek? Dan bent u bij ons aan het juiste adres, bij In The Picture hebben we voor elk wat wils. Rollen voor Acteurs, Edelfiguranten en Figuranten in films, televisieseries, musicals, theaterproducties en reclamespots. De rollen kunnen variëren van hoofdrol tot omstaander en alles daar tussen.

my mother agency : Het eerste digitale en wereldwijde platform, maker van talenten, My Mother Agency is een echte community waar leden hun dromen waar maken en zomaar het nieuwe gezicht van een merk kunnen worden, of toegang krijgen tot de meest prestigieuze castings. Daarnaast sta je altijd in verbinding met onze Info Wall, die is gewijd aan onze wereld en onze backstages.

squawkr: Wanneer je favoriete film verschijnt op DVD of Blu-ray kun je zien via de officiële kanalen, maar wat als je wilt weten wanneer die ene film te zien is die nog niet op DVD of Blu-ray is verschenen, we hebben het dan over scene releases. Dit soort releases kennen geen vaste datums en zijn afhankelijk van wanneer ze worden gelekt op internet. Om te weten te komen of jouw film is verschenen heeft Jakob een speciale website gemaakt waar hij ruim een jaar geleden aan is begonnen onder de naam Squawkr, via deze site kun je na registratie je favoriete films toevoegen zodat jij via email op de hoogte wordt gebracht als je film beschikbaar is in goede kwaliteit. Het meest voornamelijke doel van de site Squawkr is om je op de hoogte te brengen van films in hoge kwaliteit en de niet soms zeer matige releases waarbij vaak het beeld of geluid zeer belabberd is.

prijsvragenforum en gratiz : als je graag meedoet aan diverse wedstrijden dan zijn dit goede startsites met een overzicht van alle mogelijke wedstrijden en de antwoorden!! en zoek je een richtgetal voor de (meestal) schiftingsvraag “hoeveel deelnemers zullen er zijn?” kijk dan eens op schiftingsvragen

sudoku oplosser: handig als je geen tijd of zin hebt om hetzelf uit te zoeken of als je jouw oplossing wil controleren

happie days : Je vrienden en familie verrassen met een gepersonaliseerde krant? Ontdek Happiedays en ontwerp je krant op maat. Bekijk onze sjablonen en ga aan de slag! Uniek. Creatief. Snel. Origineel. Thuis geleverd vanaf 1 ex. Goedkoop. Verzending vanaf 1 stuk. Eenvoudig

music map: website waarop alle, maar dan ook werkelijk alle muziekgenres schematisch worden uitgelegd. In een soort stamboom op deze site staat uitgebeeld hoe de verschillende stijlen onderling met elkaar zijn verweven

forgotify: Millions of songs on Spotify have been forgotten. Let’s give them new life in new ears – yours.

photobooth: Een photobooth ook wel fotohok genoemd is de kers op de taart voor uw event, huwelijk, feest,… Geen in elkaar geknutseld fotohok, maar een professionele en mooie photobooth! Uw gasten kiezen voor een foto of een korte videoboodschap! Wanneer ze voor een foto kiezen, krijgen ze meteen een gepersonaliseerde fotostrip mee. Hiermee houden ze een leuk en onvergetelijk souvenir van uw feest!

new places to be: Newplacestobe is een onafhankelijke hotspotguide die voor jou op een objectieve manier op zoek gaat naar de nieuwste restaurants, bars, shops, clubs en hotels die uitblinken in interieur, concept en service.

Outdoor_outdoor NL

OVERHEID, BURGERZIN, GEZIN

meldpunt: Bent u het slachtoffer van misleiding, bedrog, fraude, oplichting? Of werden uw rechten als consument of onderneming niet gerespecteerd? Kies dan het scenario dat op uw probleem van toepassing is en doorloop de verschillende stappen om uw probleem te melden aan de bevoegde diensten. U krijgt steeds een advies waarin we zoveel mogelijk op uw vragen trachten te antwoorden.
De bevoegde diensten analyseren uw melding en stellen mogelijk een onderzoek in. Zij komen niet tussen in uw individueel probleem en verstrekken in principe geen informatie over het onderzoek. Voor uw individueel probleem verwijzen wij uitsluitend naar het advies dat u zal toegestuurd worden.

hallo politici : een platform waar je kan communiceren met politici uit de regering en het parlement.

sepastop : Online abonnementen, contracten en domiciliëringen opzeggen via sepastop.eu. Opzeggen was nog nooit zo makkelijk!

mytrusto : pak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

energywatchers : DE BELGISCHE FEDERALE WEBSITE ROND BEWUST ENERGIEVERBRUIK. GOED VOOR JE PORTEMONNEE EN DE PLANEET

police on web: Bij Police-on-web kunt u online klacht indienen voor kleine misdrijven, uw alarmsysteem aanmelden en politietoezicht aanvragen voor uw woning tijdens uw vakantie of afwezigheid.

ombudsman: Deze website is een initiatief van het netwerk van Belgische ombudsdiensten. Hij wijst u de weg naar de juiste ombudsman die een oplossing kan zoeken voor uw probleem.Uw probleem kan gaan over een dienst of organisatie uit de publieke of private sector. Voor u klacht indient bij een ombudsman, moet u wel eerst geprobeerd hebben om zelf tot een vergelijk te komen met de dienst of de organisatie in kwestie. Elke ombudsman op deze website onderzoekt onafhankelijk en objectief uw klacht. Als uw klacht gegrond is, probeert hij via bemiddeling een oplossing te vinden voor uw probleem. Via uw klachten kan hij structurele tekortkomingen bloot leggen en hierover aanbevelingen doen. Op die manier draagt hij bij tot een betere dienstverlening voor de burger.

sociale zekerheid: de startpagina voor al je vragen mbt de sociale zekerheid (werkloosheid, loopbaanonderbreking, handicap en invaliditeit, pensioen, ….)

break at work: Break@Work toont hoeveel loopbaanonderbreking iemand nog kan opnemen

mybox: Bent u in het huwelijksbootje gestapt en stelde u met uw partner een huwelijkscontract op? Of ging u wettelijk samenwonen en maakte u bij de notaris afspraken in een samenlevingscontract? Als u dat document niet meer kan terugvinden, dan kan u voortaan MyBox op de website van de notarissenfederatie raadplegen. U vindt er een overzicht van de samenlevings- of huwelijkscontracten op uw naam en in welk notariskantoor de contracten worden bewaard. Ook als u intussen gescheiden bent of uw partner overleden zou zijn. Met behulp van uw elektronische identiteitskaart (eID) krijgt u toegang.

erfenissimulator: De Erfenissimulator geeft je een eerste idee van hoe een nalatenschap verdeeld wordt en hoeveel successierechten de erfgenamen ongeveer zullen moeten betalen. Weet je dat de schulden in een erfenis groter zullen zijn dan de bezittingen? Dan kom je terecht in een complexe situatie en geeft de Erfenissimulator geen resultaat. De Erfenissimulator houdt rekening met de partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, broers en zussen als mogelijke erfgenaam.

gids voor gezinnen : De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

hart voor handicap : Want jij wil ook dat mensen met en zonder beperking die samen leven, wonen en werken het nieuwe normaal wordt.

odos : “Odos vzw staat voor Ouders Die Opnieuw Starten. We behandelen de problematiek van niet-conventionele gezinnen. Ouders die er na een scheiding of overlijden alleen voorstaan en ouders in een nieuwe relatie of nieuw samengesteld gezin.”

next door : Nextdoor is de besloten sociale buurtapp voor u en uw buren.

ELIF : ‘Elif’ wil mensen samenbrengen. ‘Elif’ wil bruggen bouwen tussen generaties. ‘Elif’ wil helpen om een band te smeden tussen groot en klein.
Veel gezinnen hebben tegenwoordig door omstandigheden geen oma en/of opa meer. Doordat de grootouders gestorven zijn, verhuisd zijn naar het buitenland of er een breuk is in de familie staan vele (jonge) gezinnen er plots alleen voor. Zowel de kinderen als de ouders verlangen dan vaak naar een grootouder. Kinderen willen graag verwend worden door een ‘oma’ of ‘opa’ en de ouders hopen op advies of hulp bij de opvoeding.

a a vlaanderen : Effectief Altruïsme gaat over het combineren van empathie, rationaliteit en wetenschappelijk bewijs. Door zorgvuldig te zoeken naar de meest effectieve manieren om goed te doen, kan ieder individu een enorm positieve impact hebben op de wereld.

give a day : de nieuwe communitywebsite voor vrijwilligersactiviteiten, waar vrijwilligers en organisaties elkaar vinden volgens ieders wensen.

kampzoeker : Kampzoeker verzamelt vakantiekampen in Vlaanderen en Brussel voor kinderen tot en met 18 jaar. Vindt hier het perfect kamp voor jouw kind!

be-alert: alarmeringtoepassing van de federale overheid die u snel verwittigt bij een noodsituatie

ben ik er bij? : via
deze zoekmachine kan je zien of jouw gegevens niet gelekt zijn en je dus best een nieuwe beveiliging/paswoord in moet stellen (facebook)

eid: op deze site ontdek je de toepassingen van de eid (elektronische identiteitskaart)

waterinfo: portaalsite van de Vlaamse Waterbeheerders

slapende rekeningen: misschien hebt u nog een rekening (van vroeger) die u uit het oog verloren bent, misschien was u de begunstigde van een overlijdensverzekering zonder het zelf te weten – hier kan u zelf op zoek gaan of er ergens nog een som geld op u staat te wachten/slapen (wie weet bent u wel rijker dan u denkt!)

google patents: Google Patents is een zoekmachine van Google die meer dan 87 miljoen patenten indexeert. Wil je iets uitvinden, maar weet je niet of het al bestaat, dan kan je dat daar opzoeken…

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid heeft alle minimumlonen, vastgelegd in sectorale cao’s, verzameld op deze website

citizenlab : CitizenLab is een civic engagement platform waarop burgers hun stad co-creëren. Onze software help je stad gebruik te maken van de collectieve intelligentie van je burgers.

hoplr : Dagelijks alle lokale evenementen, nieuwtjes en meldingen in één overzicht. Handig, snel en volledig afgestemd op je interesses!

PLANNEN – ONDERNEMEN

postbird : 1, 100 of 10.000 échte brieven, aangetekende brieven of facturen wereldwijd versturen in 10 seconden.

brutto netto calculator voor zelfstandigen : gratis tool om te zien hoeveel een zelfstandige hoeveel netto van zijn brutoloon overhoudt

motivee : Motivee is een platform waar gemotiveerde kandidaten en de leukste werkgevers matchen na een videogesprek.

meow : Een dagje werken in de lobby van hotel De L’Europe of het Okura-hotel in Amsterdam, dat is de pitch van de nieuwe dienst Meow. Betaal per keer dat je gebruik maakt van de dienst (pay per use)

Quicargo : Een vloot van professionele vervoerders staat tot uw beschikking
Maak optimaal gebruik van het beschikbare laadvermogen van onze vervoerders. Quicargo vult op efficiënte wijze lege of gedeeltelijk lege vrachtwagens met uw vracht. Onze duurzame manier van vernieuwing van de transport- en logistieke sector leidt tot: meer flexibiliteit , lagere kosten en betere service .

COMPUTER – BEVEILIGING


cybersimpel: Op cybersimpel.be kunnen consumenten aan de hand van een test vaststellen over welke zes domeinen ze onvoldoende geïnformeerd zijn en waar ze dus mogelijk gevaar lopen. Ze krijgen ook meteen tips om hun veiligheid in dat domein te verbeteren:

1) Beveiliging van accounts: tips voor het kiezen van een sterk paswoord en 2-staps authenticatie. Hoe vermijd je bijvoorbeeld dat anderen toegang kunnen krijgen tot persoonlijke mails en (sociale media) profielen?
2) Online transacties: tips om na te gaan of websites en webshops betrouwbaar zijn. Hoe koop en betaal je bijvoorbeeld veilig online en voorkom je fraude met betaalgegevens?
3) Beveiliging van apparaten: hoe je telefoon beveiligen of onbruikbaar maken voor dieven? Hoe automatische back-ups instellen en antivirus software installeren?
4) Kinderen: hoe behoed je kinderen voor ongeschikte inhouden stel je
ouderlijk toezicht in op computers,laptops, tablets en smartphones? Hoe bescherm je de online privacy van kinderen? En hoe kan je voorkomen dat kinderen online ongewilde aankopen doen?
5) Surfen op het net: word meester over je social media en privacy instellingen, en leer onveilige websites te vermijden.
6) Internet- en netwerkverbindingen: hoe betrouwbaar zijn gratis wifi-netwerken en hoe je wifi-netwerk thuis beschermen?

have I been pwned: vul je emailadres in en zie of je mail, gegevens, … nog veilig zijn

google “verdwijnformulier”: In een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft het Hof bevonden dat bepaalde gebruikers zoekmachines kunnen vragen resultaten te verwijderen voor zoekopdrachten waarin hun naam voorkomt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten die resultaten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt zijn. Als u een verwijderingsverzoek heeft, vult u het formulier in. Houd er rekening mee dat dit formulier slechts een eerste stap is.

lastpass: Wachtwoordbeheer, Automatisch formulieren invullen, Willekeurige wachtwoordgenerator & Veilige digitale portemonnee (ook als app)

gratiscursus: op deze site vind je een heleboel cursussen die gratis worden aangeboden oa word, excell, access, dreamweaver, …

wetransfer: WeTransfer is een Nederlandse down- en uploaddienst waarmee grote bestanden tot twee gigabyte verstuurd kunnen worden. Met de dienst kunnen documenten, foto’s, muziek, presentaties en video gedeeld worden met maximaal 20 ontvangers.

SHOPPEN – RUILEN

paynut : waar gebruikers gratis met een simpele klik voorwerpen kunnen ruilen. Het project wil een antwoord bieden op een nieuwe realiteit die men kan vaststellen: wereldwijd is er zich stilaan een nieuw soort economie aan het ontwikkelen, die van samenwerkend consumeren.

earnieland : Doe al uw online aankopen via Earnieland en ontvang Extra Korting bij honderden partners.

letsvlaanderen : L.E.T.S. betekent Local Exchange Trading System. Een LETS-systeem kan je best omschrijven als een kring waarbinnen mensen met elkaar spullen, tijd, diensten en kennis uitwisselen op een geheel vrijwillige basis.

gedeeld door : Overzicht van alle initiatieven rond ruilen, lenen, gebruiken, huren en delen

ticketswap: Op TicketSwap koop en verkoop je veilig tickets. De prijzen zijn altijd eerlijk, maximaal 20% boven de originele verkoopprijs.

VARIA

openingsuren : van hoe laat tot hoe laat? vind het hier!

riebedebie : Riebedebie, dat is er elke dag op uit trekken naar de leukste attracties en boeiendste musea in Vlaanderen en Brussel.

postaalpunt : zoek het dichtsbijzijnde postafhaalpunt

gebruikershandleiding: U vult in de zoekbalk het merk en type van uw product/apparaat in. Uit de keuzelijst die wordt getoond selecteert u het juiste product. U komt dan direct op de productpagina uit, waarop links naar één of meerdere handleidingen staan. Selecteer daar de gewenste handleiding door op de oranje button “Ga naar deze handleiding” te klikken. U komt dan uit op de handleidingen pagina. Daar kunt u de handleiding online doornemen. U kunt daar ook kiezen om de handleiding daadwerkelijk te downloaden naar uw computer, tablet of telefoon.

direct opzeggen : Stel automatisch je opzegbrief op en print of verzend je opzegbrief online.

lostly : armbandjes met qr code om vermisten sneller op te sporen

alle storingen : Alle storingen toont een real-time overzicht van informatie waaruit onze bezoekers kunnen afleiden of diensten storingen hebben. We streven ernaar om storingen te tonen van alle mogelijke diensten, van internet providers tot DigiD, van mobiele netwerken tot aan het drinkwater.

venyous : Op Venyous vind je uitzonderlijke locaties voor privégelegenheden of professionele evenementen

bizzlocator : bizLocator is het kanaal dat ondernemers helpt in de zoektocht naar een passende professionele locatie, in nauwe samenwerking met de dienst economie van de lokale gemeente en het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

home like : Gemeubelde appartementen voor zakenreizigers – Meer dan 60.000 appartementen in heel Europa.

vengo: Vengo brengt verzenders en transporteurs bij elkaar

we tasker: Vind hulp voor al jouw taken en klussen en krijg meer gedaan met WeTasker

scriptiebank: Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

computermeester : gratis educatieve spelletjes basisschool eindtermen oefenen

kadonation : Geld samen leggen om één groot cadeau te kopen voor een huwelijk, een verjaardag of een housewarming, komt steeds vaker voor. Het nieuwe online platform is eenvoudig in gebruik.

kampas : Op zoek met je (jeugd)vereniging of school naar een geschikte locatie voor een meerdaags verblijf in Vlaanderen? Dan ben je bij Kampas aan het juiste adres! Maak je keuze uit honderden gebouwen en terreinen, in zelfkook of volpension.

gelukzaaiers : het doel is bevindingen van de positieve psychologie toe te passen om zo mensen te activeren en bewuster om te doen gaan met hun welbevinden en samen met anderen in hun omgeving, werk of vereniging.

eduvic: De oprichting van de bijleszoeker heeft tot doel om een nieuw principe aan te bieden aan iedereen die op zoek is naar een bijlesleraar of die op zoek is om bijlessen te geven. We maken er een sterk punt van om een screening te houden onder onze leraren om zo de beste kwaliteit te kunnen waarborgen. Het vernieuwende principe heeft tot doel om zoveel mogelijk mensen op een eenvoudige manier met elkaar in contact te brengen. Nadat we voor jou de ideale bijles leraar hebben gevonden stopt onze rol (tenzij er klachten zijn over de leraar natuurlijk, dan zijn we een aanspreekpunt hiervoor). Door op deze manier te werken is onze financiële rol ook heel klein, wat de prijzen heel scherp drukt zonder aan kwaliteit in te boeten.

pleduco : Funimal is een origineel, educatief en ecologisch kaartspel met een maatschappelijke waarde. Dankzij een uniek concept kan u spelenderwijs de Nederlandse taal leren.

eriks shop : webshop voor gereedschap en technische onderdelen

aha : een digitaal platform boordevol handige weetjes, slimme trucs en creatieve ideeën voor alle Vlamingen

radiosonline : Internet radio België, online radio luisteren

mynoise : MyNoise is een verzameling van meer dan 150 geluidsgeneratoren om een omgeving creëren waar je storende geluiden kan uitsluiten en je helpt om beter te focussen of te ontspannen. De settings zijn customizable en beschikbaar op allerlei platformen zoals online, in de Apple Store, Google Play en playlists

nestor: uitzendkantoor voor 50-plussers en gepensioneerden

talentenshop: Die talentenshop draait het reguliere principe op de arbeidsmarkt om. De webshop zet werkzoekenden in de kijker in plaats van vacatures en bedrijven.

wardeadregister : Sinds 2013 is het War Dead Register een ijkpunt geworden voor inlichtingen over Belgische gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

langemensen : startpagina voor grote mensen uit Belgie en Vlaanderen.

get real : Informatie over de midlife crisis van de man en het effect daarvan op zijn vrouw

shop voor linkshandigen: In De Linkshandigen Shop vindt u o.a. linkshandige scharen, kurkentrekkers en blikopeners. Alle producten in de winkel voor linkshandigen zijn getest en van eerste klas kwaliteit.

open collective: (binnenkort online) : om fondsen online in te zamelen om ze aan te wenden op een manier die transparant en zichtbaar is voor iedereen die eraan deelneemt. Voor verenigingen (ouder- en wijkcomités bijvoorbeeld), clubs, vzw’s, incubators enzovoort. Kortom, elke groep die fondsen nodig heeft maar niet noodzakelijk over een wettelijk statuut of een bankrekening beschikt.

mazoutvoordeel: Steeds dé goedkoopste mazoutprijzen vanaf 1.000L!

buienradar: Actuele buienradar voor België, Europa, satellietbeelden, weerberichten en weersverwachtingen

noodweer: Via Noodweer Benelux blijft u op de hoogte van onweer, hagel en sneeuwval door o.a. dagelijkse weersverwachting, eigen bliksemdetectie en weerradars

cartesius: de grootste en rijkste cartografische collectie van België en centraal-Afrika.

project big life: deze eenvoudige test voorspelt hoelang jij zal leven

helloprint: online drukwerk bestellen

waarnemingen: Waarnemingen.be is een initiatief van Natuurpunt Studie vzw en de Stichting Natuurinformatie en wordt gevoed door waarnemingen van vele vrijwilligers en werkgroepen. Waarnemingen.be biedt een module aan om natuurwaarnemingen van alle soortengroepen als puntgegevens in te voeren, te beheren en deze informatie te delen met andere gebruikers. Waarnemingen.be wil de gebruikers inzicht verschaffen in de natuurrijkdom van Vlaanderen.

burenonline: Burenonline.com is de sociale netwerksite voor buren. Het is de gemakkelijkste manier om online met buurtbewoners te communiceren om zo op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt in je omgeving. Het is bovendien volledig gratis.

VIAA: Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA digitaliseert, bewaart en ontsluit audiovisueel materiaal, foto’s, documenten, enz. VIAA wil het digitale erfgoed van Vlaanderen op een duurzame manier bewaren en toegankelijk maken voor iedereen.

google arts en culture: (site en app) omvat content van meer dan 1000 toonaangevende musea en archieven

nedbox: online oefenplatform waar anderstalige volwassenen Nederlands kunnen oefenen

computermeester : Gratis educatieve spelletjes voor kleuters en leerlingen van de lagere school

deepl: Het Duitse DeepL heeft een vertaaldienst gelanceerd die volgens eigen zeggen de diensten van Google, Microsoft en Facebook naar de kroon steken.

schrijfassistent: online schrijfhulp – u kleeft uw tekst in de webpagina en haalt hem door de checks. Wonderlijk: u hoeft niet langer zelf te weten welke de mogelijke fouten zijn, de Schrijfassistent brengt ze naar u toe. Hij geeft u daarbij beknopt taaladvies óf reikt u een alternatief aan. Adviezen en alternatieven zijn onder meer gebaseerd op VRTtaal.net, Taaladvies.net en het De Standaard-boekje Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn.

place guru : je meest geliefde plekjes delen, dat vertrekt vanuit die adresjes, niet vanuit de kaart.

Bijscholen aan prestigieuze instellingen

Om tred te houden met de nieuwste ontwikkelingen in heel wat domeinen, hoeft u niet eens uw huis uit te komen. Van achter uw computerscherm kunt u tal van cursussen volgen die worden aangeboden door topinstellingen. Via www.coursera.org kunt u terecht bij universiteiten als Yale, Stanford, University of Cape Town en Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook www.edX.org heeft een ruim aanbod met cursussen van Australische universiteiten, de Sorbonne in Parijs en TU Delft. De onderwerpen gaan zeer breed, van blockchain over voedselrisico’s tot financiële markten en het visualiseren van data met Excel.

Wie vooral meer wil opsteken over databeheer en -analyse kan terecht op het Leuvense leerplatform www.datacamp.com.

Vaak zijn de cursussen betalend, maar soms worden modules gratis aangeboden of moet u enkel betalen als u na het voltooien van de cursus een ‘verified certificate’ wilt dat kan dienen als bewijs van uw studie-ijver.