Voordeelsites.be

De referentie op gebied van informatie!

HUREN-KOPEN-(VER)BOUWEN-WONEN

OP DEZE PAGINA KRIJG JE EEN OVERZICHT VAN LEUKE SITES, APPS, BLOGS, mbt HUREN- KOPEN – (VER)BOUWEN – WONEN

BEURZEN

bouwreno : bouwbeurs in antwerp expo

Batibouw : jaarlijkse beurs

wonen: beurs eind januari in de Nekkerhal te Mechelen

bouwinnovatie: in de Ethias Arena te Hasselt

VERZEKERING GEWAARBORGD WONEN!!
verzekering gewaarborgd wonen : De verzekering is volledig gratis: de verzekeringskosten worden door de Vlaamse overheid gedragen dus als aanvrager hoeft u geen premie te betalen!
De verzekering gewaarborgd wonen loopt over een periode van tien jaar. Als u tijdens deze verzekeringsperiode onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kunt u na een wachttijd van drie maanden gedurende maximaal drie jaar een tegemoetkoming ontvangen in de aflossing van uw hypothecaire lening. Deze tegemoetkoming bedraagt maximum 500 euro of 600 euro per maand.

WOONWAARBORG (vanaf 1/1/2025)

Als je vandaag een hypotheeklening afsluit, vraagt de bank soms tot twintig procent eigen inbreng. Voor jonge Vlamingen is dat vaak een uitdaging. Daarom voert de Vlaamse regering de Woonwaarborg in.

Het idee is dat de Vlaamse regering voor een deel van die leningen borg staat, zodat banken jonge kopers sneller tot 100 procent van de woningprijs laten lenen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden. De aankoopwaarde van de woningen die voor de waarborg in aanmerking komen, wordt gelimiteerd tot 434.830 euro. Het moet de eerste keer zijn dat je een woning koopt, de woning moet voor eigen gebruik zijn en de bank zal nog altijd controleren of je de lening kan terugbetalen.

WAARDE SCHATTEN

Wie huis erft kan overheid voortaan waarde laten schatten (bron : De Morgen)

Mensen die een huis, appartement of bouwgrond erven, krijgen voortaan bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de mogelijkheid om voor de aangifte van de erfenis een schatting te vragen van het vastgoed. Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven. Dat is echter niet steeds eenvoudig in te schatten voor leken en vaak komen er experts aan te pas.
VLABEL gaat erfgenamen nu de mogelijkheid bieden om vooraf een schatting te vragen. Zo moet de dienst minder controleschattingen uitvoeren om de erfbelasting te kunnen berekenen. Indien nodig behoort een bezoek aan de woning tot de mogelijkheden. De mogelijkheid wordt aangeboden voor overlijdens vanaf 1 april 2019.
“We maken dit mogelijk omdat we de burger vooral een optimale dienstverlening willen geven. Op deze manier biedt VLABEL rechtszekerheid over de waarde van het vastgoed in een erfenis”, licht minister Peeters (Open Vld) toe.
Tot 2014 inde de federale overheid de successierechten. Erfgenamen konden toen terecht bij externe schatters. Vanaf 2015 staat VLABEL in voor de inning. Vlaanderen kiest er nu voor om schattingen door de overheid mogelijk te maken. De burger wordt echter tot niks verplicht. Hij kan er nog altijd voor kiezen om zijn vastgoed zelf te waarderen of om op eigen kosten een beroep te doen op een externe schatter.

KOPEN

Wil je een woning kopen? Met deze 5 tips kan je gemakkelijk €1.250 besparen in Vlaanderen en €1.400 in Brussel! (bron : Topcompare.be)

Wanneer je op je eigen benen wilt staan dan is je eigen woning kopen een mooie stap in de juiste richting.
Helaas moet je vandaag gemiddeld meer dan €60.000 meer neertellen voor een woning dan 10 jaar geleden. Als financieel vergelijkingsplatform, heeft TopCompare.be berekend dat je gemakkelijk tot €1.250 kan besparen voor een woning in Vlaanderen en tot €1.400 voor een woning in Wallonië en Brussel met volgende eenvoudige tips!

1. Splits de roerende goederen van de onroerende goederen

Als je bij een aankoop van een woning voor €250.000 de onroerende goederen (de woning) van de roerende goederen (meubels, gordijnen, lampen, tuinmeubelen, enz.) kan onderscheiden, dan bespaar je makkelijk €660 in Wallonië en Brussel en €500 in Vlaanderen. De waarde van deze roerende goederen kan namelijk snel kan oplopen tot €5.000. De besparing zit in de registratierechten die je niet moet betalen voor de aankoop van roerende goederen.

2. Garandeer je hypothecaire lening deels met een hypothecaire volmacht

Meestal neemt de bank een hypotheek aan 100% van de hypothecaire lening. Met je bank kan je echter onderhandelen om een deel van de lening te laten dekken door een hypothecaire volmacht. Een hypothecaire volmacht houdt in dat de bank het recht heeft een hypotheek te nemen wanneer zij dit nodig acht, bijv. als het risico op wanbetaling is gestegen omdat je werkloos bent geworden. Banken staan open voor hypothecaire volmachten, maar gaan wel niet toestaan dat de lening voor 100% gedekt is door een hypothecaire volmacht. 20% van de lening zal je vaak wel kunnen laten dekken door een hypothecaire volmacht, wat je op een lening van €200.000 €693 bespaart.

3. Onderhandel met de vastgoedexpert

Om de bank gerust te stellen over de waarde van je woning moet een vastgoedexpert je woning schatten. De vergoedingen voor deze vastgoedexpert hangen af van de bank en/of vastgoedexpert zelf maar bedragen meestal rond €200. Het is echter mogelijk om te onderhandelen over deze vergoedingen of verschillende experten te contacteren voor de beste prijs. Indien je bijvoorbeeld een korting van 10% kan bemachtigen bespaar je toch nog een mooie €20.

4. Vergelijk de dossierkosten van de banken

Bij de meeste banken liggen de dossierkosten tussen €200 en €500 voor een aankoop van €250.000. Er zijn echter verschillen tussen de banken dus het is belangrijk om de banken ook op dat punt met elkaar te vergelijken. Ook is er nog een onderhandelingsmarge op deze dossierkosten. Als je weet dat de gemiddelde dossierkosten €350 bedragen en je bekomt hierop een korting van 10%, bespaar je weer een mooie €35.

Met bovenstaande tips heb je al snel €1.250 (Vlaanderen) en €1.400 (Wallonië en Brussel) bespaard, maar misschien zit er nog meer in met de vijfde tip…

5. Neem direct contact op met de verkoper

De vastgoedmakelaar is de tussenpersoon die je vaak ziet bij de verkoop van een woning. Deze gaat de verkoper helpen om een koper te vinden en vraagt meestal 3% commissie op de verkoopprijs. Indien je echter rechtstreeks contact opneemt met de verkoper, is het mogelijk dat de makelaar (een deel van) zijn commissie laat vallen. Het kan dat de makelaar dit contractueel heeft uitgesloten, maar het is het proberen waard. Als de verkoper bijvoorbeeld kan bekomen dat de commissie verlaagt naar 2%, dan kan de besparing van €2.500 verdeeld worden tussen koper en verkoper, wat de koper een bijkomende besparing van €1.250 geeft.


Waar koop je een betaalbaar huis of tweede verblijf? Wat is jouw woning of bouwgrond nu waard? Al 118.000 Vlamingen gebruikten deze tool : woonwijzer

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bespaar op de kosten voor uw woonkrediet met een hypothecair mandaat (bron : De Tijd)

Als u een woonkrediet afsluit, krijgt de bank meestal een hypotheek op uw vastgoed. Maar die waarborg is niet goedkoop. Een hypothecair mandaat kost u minder.

Het hypothecair mandaat is extra interessant sinds de inschrijvingskosten van een hypotheek gestegen zijn naar 900 euro voor bedragen hoger dan 300.000 euro. Voor lagere bedragen gaat het om 220 euro’, zegt notaris Renaud Grégoire. Het is dus belangrijk het bedrag van 300.000 euro niet te overschrijden.


woningpas : hier vind je alle relevante informatie over jouw woning (hoe energiezuinig is jouw woning, welke renovaties werden er uitgevoerd, wat met de woningkwaliteit,….

biddit : Het online platform om vastgoed te kopen onder begeleiding van je notaris. Koop nu je vastgoed snel, transparant en in alle veiligheid!

VERKOPEN

huis klaarmaken voor verkoop : TIPS!: Wie zijn huis wil verkopen, kent het wel. Potentiële kopers komen over de vloer of je probeert de mooiste foto’s te maken van je woonst. Om hen een beter beeld te schetsen, zijn er enkele rake tips om je huis op een goedkope manier voor te bereiden! (bron ZIMMO.be)

immo iq : Verkoop je huis zonder makelaar maar met expertbegeleiding in 4 simpele stappen en zie gemiddeld € 9000 meer op je bankrekening staan.

sold and set : Het online biedplatform waar verkopers gratis en eenvoudig hun huis zelf kunnen verkopen

HUREN en VERHUREN

woninghuur vlaanderen : op deze site van de Vlaamse overheid vind je een antwoord op al je vragen over huren en verhuren zoals wie moet wat herstellen, ….

huurschatter : Deze toepassing wil zowel huurder als verhuurder een houvast bieden bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs voor elke woning (maar geen kamer of tweede verblijf) die gelegen is in het Vlaamse Gewest.

een huis huren? TIPS!: Het zoeken naar het bijna perfecte huis of appartement kan zowel mentaal als fysiek vermoeiend zijn. Wanneer je dan eindelijk een nieuwe woonst te pakken hebt, komt het in- en dan weer uitpakken van alle meubels en kleding erbij kijken. Ten slotte is er het inrichten en settelen. Het lijkt een lange weg, maar met deze checklist kan je er gemakkelijk doorheen fietsen. (bron ZIMMO.be)

(voor professionals) Homepad : Creëer uw huurstaten met een eenvoudige, volledige en beveiligde tool! Dankzij homePad bespaart u tijd, vermijdt u geschillen en zijn uw archiveringsproblemen voorbij

huurgarantiefonds voor verhuurders: Het huurgarantiefonds bestaat sinds 1 januari 2014. Als verhuurder van woningen kan u zich bij het fonds aansluiten. Het huurgarantiefonds beschermt u tijdelijk tegen inkomensverlies wanneer uw huurder de huur niet kan betalen. U kan als verhuurder een tegemoetkoming van het fonds krijgen wanneer de huurder minimaal drie maanden huurachterstal heeft en nalaat om zijn afbetalingsplan, opgelegd door een vrederechter, na te komen. Het huurgarantiefonds kan éénmalig en maximaal drie maanden huur bijpassen, met een plafond van 2700 euro.

hamsterhuren : Met Hamsterhuren kan je je huishuur gebruiken als inbreng bij de aankoop van je woning. Dat kan met 5 jaar terugwerkende kracht. En je krijgt tot 10 jaar bedenktijd nadat je de woning betrekt. Zonder aankoopverplichting.

HANDIGE SITES

nestas : nestas is het digitale paspoort van je woning of flat. Een eenvoudige digitale tool in de cloud om makkelijk alle informatie over een woning of appartement op te slaan: die bij wet vereist (postinterventiedossier) én die welke je persoonlijk relevant vindt. Onderhouds-, herstellings- of renovatiewerken? Verkoop? Aankoop? Met een nestas digitaal paspoort is je woning of flat snel up-to-date gedocumenteerd en meer waard

cohabs : digitaal platform bouwde rond de cohousingtrend

build your home : een nieuw bouwplatform. Opvallend op de site is de mogelijkheid voor bouwers en verbouwers om hun aannemer te evalueren en een rating te geven.

build up : BuildUp ambieert de conventionele bouw heruit te vinden dankzij een baanbrekende methode met gedigitaliseerde offsite constructie aan de basis

immoproxio : Het aanbod van vastgoed makelaars op één website

spotto : Bij Spotto kan je verschillende parameters instellen, zoals lifestyle of verwachtingspatronen. Zo krijg je te zien wat jouw ideale woonplaats is.

sold and set : online biedingsplatform

realo : Realo is een krachtig vastgoeddata-platform dat vastgoedprofessionals en consumenten data gedreven inzichten biedt en kopers, verkopers, huurders en verhuurders bijstaat hun woning te kopen, verkopen, huren en verhuren.
Realo maakt gebruik van lokale en openbare vastgoeddata die het bij elkaar brengt in een intuïtief platform.

immoscoop : immoscoop is dé hotspot voor vastgoedprimeurs. Surfers die op zoek zijn naar woningen, appartementen, nieuwbouwprojecten en bouwgronden die nieuw op de markt komen, zijn bij IMMOSCOOP aan het juiste adres.

biddit : Biddit is het online verkoopplatform van de Belgische notarissen. Via Biddit kunnen kandidaat-kopers vanuit hun luie zetel een eigendom aankopen. Het volledige verkoopproces verloopt online en onder toezicht van een notaris.

housematch : krijg een gratis schatting en vind de beste makelaar in je buurt

zimmo : Je zoekt immo te koop of te huur in België?

immoweb : het eerste vastgoedplatform in België met meer dan 150.000 huizen, appartementen,…

livios: Livios is dé portaalsite voor de actieve (ver)bouwer en klusser. Een kwalitatieve, onafhankelijke redactie aangevuld met gratis diensten, zoals een wekelijkse nieuwsbrief, vormt de ideale mix voor een optimaal verloop van het (ver)bouwproject. Alle mogelijke aspecten van het bouwproces en de bouwsector komen aan bod.

bouw en wonen : Alle informatie over bouwen, wonen, architectuur, renovatie, immo en meer.

test uw EPC : Een EPC is de afkorting van ‘energieprestatiecertificaat’. Het geeft aan hoe energiezuinig uw woning of appartement is. Met de tool Test-uw-EPC kunt u snel inschatten wat het EPC-label van uw woning is of uw EPC-label vergelijken met andere woningen.

renovatie2020: Met het Energierenovatieprogramma 2020 stelde de Vlaamse overheid zich tot doel om alle energieverslindende woningen te bannen door te focussen op vier actiepunten: alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren, alle enkele beglazing vervangen door hoogrendementsglas – d.i. glas dat drie maal beter isoleert dan ‘gewoon’ dubbel glas -, alle verouderde of elektrische verwarmingsinstallaties vervangen, en buitenmuren isoleren.

premiezoeker : in 3 stappen/ jouw premies aangevraagd – alle premies ivm huren, kopen, bouwen, verbouwen, groen- aanplanten of afval verminderen/

mijn verbouwpremie : alle premies aanvragen via 1 loket

huurschatter : Deze toepassing wil zowel  huurder als verhuurder een houvast bieden bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs voor elke woning (maar geen kamer of tweede verblijf) die gelegen is in het Vlaamse Gewest.

energiesparen  : site van het Vlaams Energieagentschap met nieuws en informatie over het Vlaamse energiebeleid, subsidies, energiebesparingstips en een database met maatregelen.

vreg : Op deze site van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, die instaat voor de regulering, controle en bevordering van de transparantie van de energiemarkt in het Vlaamse Gewest vind je oa Doe de V-TEST en vind de beste leverancier (zowel gezinnen als kleine professionele afnemers kunnen de V-TEST voor elektriciteit en aardgas uitvoeren.

hetportaal : alles over over het bouwen, verbouwen of renoveren van je woning met ook een rubriek over subsidies en premies.

casius :  Plaats gratis uw opdracht en wij brengen u in contact met de geschikte vakman in de regio.

twizzi : Vind de beste vakman aan de beste prijs : twizzi

zoek een aannemer : Zoek in de database van meer dan 16.000 aannemers die lid zijn van Embuild en die géén sociale en fiscale schulden hebben. Je kan vakmensen selecteren op basis van beroepsspecialisaties, naam of locatie.

we construct app : particulieren en professionals via enkele kliks met elkaar verbinden

trustup : Bouwwerkzaamheden? Vind een ervaren vakman voor je werken via TrustUp.be.


checken of je potentiële aannemer/vakman niet in de problemen zit waardoor jij mogelijk ook het risico loopt om een deel of je volledige voorschot(ten) te verliezen bij eventueel failissement ….

check inhoudingsplicht : iedereen kan de inhoudingsplicht voor een onderneming uit de betreffende sectoren controleren. 

kruispuntbank ondernemingen : hier kan je heel wat info over de firma/zelfstandige waar je eventueel zou willen mee werken controleren

justban : ga in enkele klikken na of een ondernemer betrouwbaar is


imagicasa : dé online ontmoetingsplaats voor mensen met bouw, verbouw, inrichtings- of decoratieplannen en kwalitatieve, professionele uitvoerders. We maken je wegwijs in de wereld van decorateurs, architecten, interieur zaken, meubelwinkels… en begeleiden zowel kleinere als grotere projecten van begin tot einde, van concept tot uitvoering, van ruwbouw tot de wijn in de kelder!

Newcraft : een innovatieve startup met een uitgesproken visie op gebied van milieuvriendelijk, modulair & betaalbaar bouwen

setl : Dé oplossing om verbouwen transparanter te maken. Duurzaam verbouwen zonder zorgen en binnen budget.

mijnbenovatie : Door slim en doordacht te BENOveren in plaats van gewoon te renoveren, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst en geniet je van tal van premies. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Klik op 1 van onderstaande buttons en stippel aan de hand van 5 BENOvatiestappen je ideale BENOvatietraject uit.

bouwknopen: Een woning is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakel. De zwakke schakels in een woning, zijn de plaatsen daar waar verschillende constructieonderdelen samenkomen, namelijk de bouwknopen. Om een helder inzicht te verschaffen in de complexiteit van de bouwknopen worden de bouwknopen stap na stap opgebouwd. Met behulp van 3-dimensionale animaties brengen we de bouwknopen tot leven. Elke bouwknoop is samengesteld volgens 1 van de 3 basisregels omtrent EPB-aanvaarde bouwknopen (optie B). Het zijn eenvoudige regels waarbij het rekenwerk beperkt blijft. Aangevuld met praktische tips ontstaat deze handige webapplicatie, een nuttig werkinstrument voor de complete bouwwereld.

entrakt : leegstandsbeheer : tijdelijke verhuur van panden in afwachting van nieuwe bestemming

abbeyfield vlaanderen : Kleinschalige cohousing waar je privé woont en samen leeft. Waar 55-plussers ervoor kiezen hun eigen omgeving te creëren en zo te anticiperen op hun oude dag. Met nieuwe kansen voor een boeiend sociaal en actief leven.

ZONNEPANELEN: KOPEN OF HUREN??
klik hier voor meer info

SOMFY

ZELFBOUWPAKKET

Intopia : Onze begeleide zelfbouwmodules bieden jou de mogelijkheid om te kiezen wat je zelf wil doen en wat je liefst door ons laat uitvoeren. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je fors besparen op je bouwbudget. Onze expertise, nauwgezette opvolging, hoogstaande materialen en professioneel gereedschap zorgen ervoor dat je niet aan kwaliteit inboet en alles veilig verloopt

ZELFBOUWMARKTEN

(Ver)bouwen met zelfbouwpakketten: “Je kan tot 20.000 euro besparen” : lees het artikel

brainbox : plaats zelf uw systemen en bespaar tot 50%

zelfbouwmarkt: De badkamer, keuken, tegels, verlichting, decoratie, ramen en deuren, tegels, laminaat of parket van je dromen? Bij Zelfbouwmarkt vind je alles.

easykit: Installeer je verwarming, je ventilatie, je sanitair of je elektriciteit zélf. Je bespaart een pak geld. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig.

sack zelfbouw : zelfbouwpakketten voor verwarming en sanitair

GEBRUIKTE BOUWMATERIALEN

gadero : Bij houthandel Gadero vindt u almaar meer gebruikt hout en gebruikte bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan grenen steenschotten, Azobé-draglineschotten, gebruikt steigerhout en tweedehandsdakpannen. Maar ook gebruikte biels, tweedehandsbalken en eiken wagonplanken uit echte Franse treinen vindt u hier. Gebruikte hout- en bouwmaterialen hebben een geschiedenis en dat ziet u in de uitstraling. Wij leveren in heel Nederland en Vlaanderen zulke oude materialen.

materialenbank : stenen, tegels, planken, …… Alle producten die wij verkopen zijn gerecupereerd

DIVERSE MATERIALEN

hornbach : grootste assortiment online

fixami : Een e-commerce organisatie gericht op de verkoop van gereedschap aan professionals en thuisklussers

SANITAIR
Sanitairwinkel.be

lattrez : Sanitair materiaal aan bodemprijzen. Kortingen tot 50 % en meer op gekende sanitaire merken zoals Grohe, Hansgrohe, Duravit, Sphinx, Novellini, Kinedo,

ZELF CHAPE PLAATSEN
Kinderspel dankzij het chaperooster van Staenis : staenis

KEUKENS

brwbenelux : Een van de grootste keukensfabrikanten in Europa, Black Red White, is al 10 jaar actief in Belgie.

keukenspuiten : uw keuken als nieuw

adrem lease keuken : een keuken van pakweg 20.000 euro kun je voortaan ook leasen. Gedurende acht jaar betaal je maandelijks 260 euro, inclusief onderhoud en garantie.

adrem zelfplaats keuken :

LAMPEN

meerdanlicht : binnen en buitenverlichting maar ook ventilators, ….

VARIA

depot electro : Franse electroketen met prijzen gemiddeld 20 % goedkoper

TEGELS – VLOEREN

floorifyFloorify rigide vinyl vloeren zijn schok- en vlekbestendig. Mét extra dikke beschermlaag, een innovatieve toplaag met anti-vlektechnologie en de unieke Floorify Rigid Core

tegeldwerg : De Tegeldwerg verkoopt Spaanse en Italiaanse keramische tegels volgens een totaal nieuwe formule

TOOLSTATION

toolstation : Toolstation biedt u goed gerief aan het scherpste tarief! Ruim aanbod aan Elektrisch gereedschap, accessoires, tuingereedschap, installatiemateriaal,

VERF

ALTERNATIEVE WONINGVORMEN

metaalskeletbouw : Vooral liefhebbers van een strakke, moderne woonstijl zullen in metaalskeletbouw een valabel alternatief vinden voor de traditionele bouwwijze.

wonen in een module : flexibele, compacte en snel te monteren modulaire units – vb. zijn de skkilpod en ook de firma’s Buildinx

tiny house Belgium : Een ’tiny house’ is een klein (houten) huisje dat is gebouwd op een trailer met de bedoeling er in te wonen

tiny findy :  Het platform voor vraag en aanbod van Tiny Houses, woonlocaties, producten en diensten

atelier tiny living : custom design & build the tiny house of your dream in Belgium.

wikkelhuis : Een duurzaam designhuis van golfkarton, van binnen afgewerkt met hout.

madihome : bouw je huis in 6 uur

MAGAZINE

ik ga bouwen/renoveren: het meest toonaangevende bouw- en verbouwmagazine, bestaat sinds 1972

APPS

Ontelbare prachtige foto’s van toonaangevende bouwprojecten, interieurs en tuinen: dat is INDOMO. Deze app is dé inspiratiebron voor kandidaat-(ver)bouwers en iedereen die interesse heeft in interieur, decoratie, tuinaanleg enz. U stelt uw eigen ideeënboek samen met foto’s die u aanspreken en InDomo brengt u rechtstreeks in contact met vaklui in uw buurt die uw droomproject kunnen realiseren. Vraag snel en eenvoudig offertes en brochures aan en kijk de beschikbaarheid van de vaklui na. Of laat u inspireren door de talloze suggesties en geef vorm aan uw dromen. Met InDomo maakt u ze waar!

De interactieve app ‘Onder-dak’ toont via een geanimeerde tijdlijn het volledige renovatieproces van een woning. Deze app is gebaseerd op het boek ‘Slim Verbouwen’, geschreven door architect Peter Vermeulen en binnenhuisarchitect Kristof Gregoire. Dit boek is de perfecte leidraad voor iedereen die een bestaande woning wil renoveren of verbouwen.

klus+ : Deze app geeft je voor de 42 bekendste klussen een lijst met alles wat je nodig zou kunnen hebben, met uitleg.

iHandy doe het zelf : uw smartphone wordt een digitale versie van een waterpas, een schietlood, gradenboog, meetlat, ….

family handyman DIY tip genius : leer aan de hand van korte filmpjes hoe je zelf een kraan installeert, tegels voegt, …

Buildeye: de gratis tool voor particulieren, zorgt ervoor dat verbouwen een aangename en leuke ervaring wordt voor u én uw vakman. Afgestemd op de BeNe markt !

SunSeeker : deze app helpt je om de verschillende standen van de zon en de lichtinval in je woning te voorspellen en zo vb. de ideale plaats te bepalen voor ramen, …

Home design 3D: geef de afmetingen van je woning in en deel zelf kamers in, richt ze in en bereken hoeveel behangpapier je nodig hebt, ….

Houzz Interior Design Ideas: omvat de grootste interieurdatabase – handige app om inspiratie op te doen en om informatie en advies in te winnen over produkten

Levis Visualizer : Met behulp van unieke augmented reality technologie, kan je met deze mobiele applicatie realistische verfkleuren van Levis op jouw muur zien met slechts één tik op het scherm. Experimenteer met gewaagdere kleuren en bepaal vol vertrouwen jouw kleurkeuzes.

magicplan : met magicplan creeer je met de camera van je smartphone een plattegrond op maat met alle afmetingen
zo weet je direct welke meubels er in een bepaalde ruimte passen

FACEBOOKGROEP

Er is ook een interessante facebookgroep : “verbouwen en renoveren” : iedereen kan hier zijn ervaringen delen, tips en advies geven,….

—————————————————————————————————————————————————

verwarmen met hout, fossiele brandstoffen of elektriciteit ?? : een prijsvergelijking (bron Trends 15/3/2018)

Verwarmen met hout, fossiele brandstoffen of elektriciteit: een prijsvergelijking

Er was de voorbije weken veel te doen over fijn stof. Er waren oproepen om niet voor het plezier met hout te stoken, om de luchtvervuiling niet te verergeren. Vlaamse minister van Milieu, Joke Schauvliege (CD&V), lanceerde het voorstel premies uit te delen aan mensen die een oude kachel door een nieuwe vervangen. Ze stelde ook voor bij de verkoop van woningen voortaan de aanwezige kachels te registreren.

Houtverbranding ligt onder vuur om ecologische redenen, maar er zijn ook economische overwegingen. De enige manier om brandstoffen en verwarmingstoestellen te vergelijken, is de kostprijs van de opgewekte warmte per kilowattuur te berekenen. “De prijs van houtpellets is al meer dan tien jaar stabiel rond 5 eurocent per kilowattuur”, zegt Ludwig van Wonterghem, de oprichter en zaakvoerder van Stroomop, een bedrijf dat milieuvriendelijk verwarmen met pellets en hout promoot. “In België worden pellets gemaakt van zaagsel of afval van zagerijen.”

Gratis

Hout is vaak gratis, maar er is geen controle op de kwaliteit zoals bij pellets en als we spreken over fijn stof, dan is slecht gestookt hout de grote schuldige. Van Wonterghem geeft opleidingen aan installateurs en gebruikers en merkt dat iedereen intuïtief te veel hout gebruikt. “Hout kan ook te vochtig zijn, onvoldoende gekliefd of slecht gestapeld. Het aansteken en de luchtregeling zijn belangrijk. Als je je daar niet in wilt verdiepen, kies je beter voor een pelletkachel of een pelletketel die dat allemaal regelt.”

Hout is vaak gratis, maar er is geen controle op de kwaliteit zoals bij pellets en als we spreken over fijn stof, dan is slecht gestookt hout de grote schuldige

Voor alle duidelijkheid: een kachel is gezellig, maar enkel een ketel kan dienen om een woning te verwarmen en water op te warmen voor het sanitair en de keuken. Van Wonterghem is stellig. “Pellets zijn veruit de goedkoopste brandstof om mee te verwarmen.” Een eerlijke vergelijking brengt ook het rendement van de verwarmingsinstallatie in rekening.

“De moderne pelletketels halen een rendement van 90 procent of meer”, zegt Van Wonterghem. “Er zijn ook condenserende ketels op pellets die meer dan 100 procent rendement halen. Door hun zeer lage vochtgehalte en hun zuivere samenstelling verbranden pellets met een zeer hoog rendement.” Stroomop importeert kachels en ketels van buitenlandse merken zoals RIKA en ÖkoFEN.

In de vergelijkende tabel houden we rekening met een rendement van 95 procent voor pelletketels en 104 procent voor de condenserende mazoutketels. Bij warmtepompen gaat het om 400 à 500 procent rendement. We houden ook rekening met een verlies aan warmte op de leidingen van 15 procent. We vertrekken van de maximumprijzen voor stookolie en het vaste tarief voor aardgas en elektriciteit bij Electrabel.

Centrale verwarming

Centrale verwarming met houtpellets is dus goedkoper dan met stookolie, maar bij de aankoop is een pelletketel wel fors duurder. Een pelletinstallatie kost zeker 10.000 euro, of ongeveer 4000 euro meer dan een stookolieketel. Wie 20.000 à 25.000 kilowattuur per jaar verbruikt voor de verwarming van zijn woning, verdient die extra kosten ongeveer in tien jaar terug.

Een pelletinstallatie kost zeker 10.000 euro, of ongeveer 4000 euro meer dan een stookolieketel

Ook een warmtepomp kan goedkoper zijn dan stookolie, afhankelijk van het type. Het zuinigst zijn de geothermische warmtepompen, die de warmte van het bodemwater gebruiken. De temperatuur van dat water is altijd 10 à 12 graden en kan in de zomer ook worden gebruikt om de woning af te koelen. Andere warmtepompen hangen af van de temperatuur van de buitenlucht. Hoe kouder het buiten is, hoe meer de warmtepomp op lucht moet werken en hoe hoger het elektriciteitsverbruik.

De installatie van pompen op aardewater is het duurst. “Naast de pomp moet je ook de boringen betalen”, zegt Patrick O, de CEO van Viessmann België. “Per vierkante meter oppervlakte van de woning heb je een boring van 1 meter nodig. Een boring van 1 meter kost 35 euro. Voor een woning met een oppervlakte van 150 meter komt dat neer op 5250 euro.” De totale investering loopt al snel op tot meer dan 10.000 euro. De overheid geeft wel premies voor warmtepompen. Pelletketels kunnen niet op overheidssteun rekenen.

Warmte verliezen

De prijs is niet het enige wat tegen warmtepompen speelt. Van Wonterghem: “Een groot voordeel van een pelletketel is dat de opgewekte temperatuur geen invloed heeft op het rendement. Een warmtepomp functioneert enkel goed voor een verwarming die een lage temperatuur nodig heeft, zoals vloerverwarming.”

“Bij vloerverwarming moet je het water dat door de leidingen stroomt opwarmen tot 35 graden om een omgevingstemperatuur van 20 à 22 graden te krijgen”, legt Patrick O uit. “Met radiatoren heb je meer warmteverlies en moet je het water tot 55 graden opwarmen om dezelfde temperatuur in huis te krijgen.”

Boven 35 graden zakt het rendement van de warmtepompen vrij snel. “Warmtepompen zijn een goede oplossing voor nieuwbouw, maar wij raden ze af voor renovaties”, zegt Patrick O. “Wie een nieuwe woning bouwt, kiest meestal voor vloerverwarming. In bestaande woningen staan al radiatoren. Er zijn ook hybride systemen, waar de klassieke verwarmingsketel op aardgas het bijvoorbeeld overneemt van de warmtepomp, wanneer die door zijn knieën gaat. Die oplossing is niet populair. We verkopen er geen honderd per jaar.”

“Er zijn ook nadelen aan pellets die je bij warmtepompen niet hebt”, geeft Van Wonterghem toe. “Voor een pelletkachel moeten je de pellets manueel bijvullen – in de winter moet dat om de paar dagen – en de asbak legen. Voor een pelletketel verloopt alles automatisch, maar is een ruimte nodig om de jaarvoorraad te stockeren. Ga uit van 4 à 5 vierkante meter. En er is ook een schouw nodig, die jaarlijks onderhoud vergt.”

Cowboys

Emile Vandenbosch, de secretaris van de Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB), waarschuwt voor “de cowboys” op de markt van de hout- en pelletkachels. “Alle fabrikanten en verdelers van kachels zijn wettelijk verplicht zich aan te melden bij de database van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Toen ik een tijd geleden de vergelijking maakte tussen de namen die ik ken en die in de database, kwam ik tot de vaststelling dat verschillende namen ontbraken.”

Over de cowboys zegt Van Wonterghem dat er sinds 2016 strengere regels gelden en dat de federale overheidsdienst Economie controles uitvoert. “Zo zijn al meer dan vijftig kachels gecontroleerd. Ik geloof dat er een tiental uit de handel is genomen, omdat ze niet voldeden.”

ATTB heeft geen betrouwbare cijfers over de omvang van de markt. Van Wonterghem schat dat er per jaar niet eens vijfhonderd pelletketels worden verkocht, maar wel veel meer pelletkachels. Uit cijfers van de ATTB blijkt overigens dat warmtepompen ook nog geen groot succes zijn. Vorig jaar werden er zo’n 8500 verkocht in ons land, of minder dan 4 procent van het totale aantal verkochte verwarmingstoestellen. Vooral installaties op aardgas domineren de cijfers: in 2017 kwamen er bijna 190.000 bij, of ruim tien keer zoveel als installaties op stookolie.

Een warmtepomp kost minstens dubbel zoveel als een condenserende ketel op aardgas. “Bovendien is elektriciteit duur in ons land”, zegt Patrick O. En warmtepompen verbruiken nu eenmaal veel elektriciteit, vooral in de winter. “Daarom had Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) het plan opgevat de uitstoot van de fossiele brandstoffen te belasten, maar voorlopig zitten niet alle regeringspartners op dezelfde lijn.”

Kachels vervangen

Over de premies van Schauvliege zijn de specialisten positief. “De producenten geven nu al kortingen aan klanten die een oude ketel vervangen. Dat Schauvliege dat systeem nu wil kopiëren, is een goede zaak, want de kachels worden almaar beter”, vindt Karel Derveaux, projectverantwoordelijke van de coöperatieve vennootschap Ecopower, die duurzame pellets produceert en levert aan de coöperanten. Als de premie er komt, dan zal ze hopelijk ook variëren naargelang de performantie van die nieuwe kachel of ketel.

Vandenbosch merkt op dat de weerstand tegen houtverbranding niet nieuw is. “Er is altijd een probleem geweest met rook, geurhinder en fijn stof. Ik heb ook aandacht voor het milieu, maar volgens veel extreem milieubewuste mensen is een pelletkachel of een pelletketel dé oplossing. Ik ben daar niet van overtuigd. Is iets wat je verbrandt wel hernieuwbaar?”

Slecht stoken

“Er is een probleem met mensen die slecht stoken”, zegt Van Wonterghem. “We zijn daar niet blind voor. Iedereen heeft weleens last van een buur die zogezegd hout verbrandt, maar meestal gaat het dan om de verbranding van huisafval. Dat daardoor een polemiek ontstaat, is logisch. De gebruikers van houtkachels worden verketterd, terwijl houtverbranding helpt om de klimaatdoelstellingen te bereiken.”

Nog een belangrijke vraag is waar het hout vandaan komt. Bomen nemen CO2 op uit de lucht en geven die weer vrij bij de verbranding. Als voor elke boom die wordt gekapt een nieuwe wordt geplant, met het oog op een duurzaam bosbeheer, lijkt de kringloop wel rond.

‘De nieuwste pelletketels met condensatietechnologie stoten 200 keer minder fijn stof uit dan een oude kachel’

“Tot 2012 waren de huishoudens verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van het fijn stof in Vlaanderen, volgens schattingen van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Volgens nieuwe studies is nu zogezegd 74 procent van het fijn stof afkomstig van houtverbranding”, gaat Van Wonterghem verder.

“De nieuwste pelletketels met condensatietechnologie stoten 200 keer minder fijn stof uit dan een oude kachel en een vergelijkbare hoeveelheid als een mazoutketel. Van die mazoutketels worden er elk jaar bijna 20.000 verkocht en daar kraait geen haan naar. De CO2-uitstoot bij de verbranding van pellets is neutraal. Er komt evenveel CO2 vrij als bij een natuurlijk verrottingsproces. Bovendien worden pellets lokaal geproduceerd, terwijl België zelf geen olie, gas of uranium wint.”

Verwarrend

“Het is verwarrend voor de particulieren”, vindt ook Derveaux. “Of een kachel vervuilend is of niet, hangt af van verschillende factoren zoals de brandstof, de bediening en het type.” Derveaux durft de ecologische discussie niet aan te gaan en hij wil nadrukkelijk niet poneren wat de meest ecologische verwarmingstoestellen zijn.

‘Elke woning is verschillend en vraagt om een andere oplossing’

“Elke woning is verschillend en vraagt om een andere oplossing”, zegt Derveaux. “Aardgas is veelal de meest economische oplossing en ook ecologischer dan stookolie, maar er liggen niet overal aardgasleidingen. Als je switcht van een ketel op stookolie naar een ketel op pellets, verminder je de CO2-uitstoot met 95 procent. De uitstoot van fijn stof zal niet zoveel groter zijn dan daarvoor. Dat moet natuurlijk gepaard gaan met maatregelen om de woning energiezuinig te maken.”

Op de vraag hoe Ecopower denkt over warmtepompen geeft Derveaux het volgende antwoord: “Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Zelfs als je die elektriciteit met zonnepanelen op je dak produceert, ben je nog altijd verbonden met het Belgische net. Nauwelijks 30 procent van de stroom op het net is groene stroom.” De ecologische discussie is nog lang niet beslecht.

————————————————————————————————————————

veilig verwarmen : alles over veilig verwarmen

tips onderhoud verwarmingsketel : Met deze tips wordt je verwarmingsketel goed onderhouden (info van “de inspecteur” op radio 2)

—————————————————————————————————————————————————

NEEM ZEKER OOK EENS EEN KIJKJE IN DE RUBRIEK SHOPPING-HUIS INTERIEUR

Er zijn wel een aantal voorwaarden. De aankoopwaarde van de woningen die voor de waarborg in aanmerking komen, wordt gelimiteerd tot 434.830 euro. Het moet de eerste keer zijn dat je een woning koopt, de woning moet voor eigen gebruik zijn en de bank zal nog altijd controleren of je de lening kan terugbetalen.

WAARDE SCHATTEN

Wie huis erft kan overheid voortaan waarde laten schatten (bron : De Morgen)

Mensen die een huis, appartement of bouwgrond erven, krijgen voortaan bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de mogelijkheid om voor de aangifte van de erfenis een schatting te vragen van het vastgoed. Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven. Dat is echter niet steeds eenvoudig in te schatten voor leken en vaak komen er experts aan te pas.
VLABEL gaat erfgenamen nu de mogelijkheid bieden om vooraf een schatting te vragen. Zo moet de dienst minder controleschattingen uitvoeren om de erfbelasting te kunnen berekenen. Indien nodig behoort een bezoek aan de woning tot de mogelijkheden. De mogelijkheid wordt aangeboden voor overlijdens vanaf 1 april 2019.
“We maken dit mogelijk omdat we de burger vooral een optimale dienstverlening willen geven. Op deze manier biedt VLABEL rechtszekerheid over de waarde van het vastgoed in een erfenis”, licht minister Peeters (Open Vld) toe.
Tot 2014 inde de federale overheid de successierechten. Erfgenamen konden toen terecht bij externe schatters. Vanaf 2015 staat VLABEL in voor de inning. Vlaanderen kiest er nu voor om schattingen door de overheid mogelijk te maken. De burger wordt echter tot niks verplicht. Hij kan er nog altijd voor kiezen om zijn vastgoed zelf te waarderen of om op eigen kosten een beroep te doen op een externe schatter.

KOPEN

Wil je een woning kopen? Met deze 5 tips kan je gemakkelijk €1.250 besparen in Vlaanderen en €1.400 in Brussel! (bron : Topcompare.be)

Wanneer je op je eigen benen wilt staan dan is je eigen woning kopen een mooie stap in de juiste richting.
Helaas moet je vandaag gemiddeld meer dan €60.000 meer neertellen voor een woning dan 10 jaar geleden. Als financieel vergelijkingsplatform, heeft TopCompare.be berekend dat je gemakkelijk tot €1.250 kan besparen voor een woning in Vlaanderen en tot €1.400 voor een woning in Wallonië en Brussel met volgende eenvoudige tips!

1. Splits de roerende goederen van de onroerende goederen

Als je bij een aankoop van een woning voor €250.000 de onroerende goederen (de woning) van de roerende goederen (meubels, gordijnen, lampen, tuinmeubelen, enz.) kan onderscheiden, dan bespaar je makkelijk €660 in Wallonië en Brussel en €500 in Vlaanderen. De waarde van deze roerende goederen kan namelijk snel kan oplopen tot €5.000. De besparing zit in de registratierechten die je niet moet betalen voor de aankoop van roerende goederen.

2. Garandeer je hypothecaire lening deels met een hypothecaire volmacht

Meestal neemt de bank een hypotheek aan 100% van de hypothecaire lening. Met je bank kan je echter onderhandelen om een deel van de lening te laten dekken door een hypothecaire volmacht. Een hypothecaire volmacht houdt in dat de bank het recht heeft een hypotheek te nemen wanneer zij dit nodig acht, bijv. als het risico op wanbetaling is gestegen omdat je werkloos bent geworden. Banken staan open voor hypothecaire volmachten, maar gaan wel niet toestaan dat de lening voor 100% gedekt is door een hypothecaire volmacht. 20% van de lening zal je vaak wel kunnen laten dekken door een hypothecaire volmacht, wat je op een lening van €200.000 €693 bespaart.

3. Onderhandel met de vastgoedexpert

Om de bank gerust te stellen over de waarde van je woning moet een vastgoedexpert je woning schatten. De vergoedingen voor deze vastgoedexpert hangen af van de bank en/of vastgoedexpert zelf maar bedragen meestal rond €200. Het is echter mogelijk om te onderhandelen over deze vergoedingen of verschillende experten te contacteren voor de beste prijs. Indien je bijvoorbeeld een korting van 10% kan bemachtigen bespaar je toch nog een mooie €20.

4. Vergelijk de dossierkosten van de banken

Bij de meeste banken liggen de dossierkosten tussen €200 en €500 voor een aankoop van €250.000. Er zijn echter verschillen tussen de banken dus het is belangrijk om de banken ook op dat punt met elkaar te vergelijken. Ook is er nog een onderhandelingsmarge op deze dossierkosten. Als je weet dat de gemiddelde dossierkosten €350 bedragen en je bekomt hierop een korting van 10%, bespaar je weer een mooie €35.

Met bovenstaande tips heb je al snel €1.250 (Vlaanderen) en €1.400 (Wallonië en Brussel) bespaard, maar misschien zit er nog meer in met de vijfde tip…

5. Neem direct contact op met de verkoper

De vastgoedmakelaar is de tussenpersoon die je vaak ziet bij de verkoop van een woning. Deze gaat de verkoper helpen om een koper te vinden en vraagt meestal 3% commissie op de verkoopprijs. Indien je echter rechtstreeks contact opneemt met de verkoper, is het mogelijk dat de makelaar (een deel van) zijn commissie laat vallen. Het kan dat de makelaar dit contractueel heeft uitgesloten, maar het is het proberen waard. Als de verkoper bijvoorbeeld kan bekomen dat de commissie verlaagt naar 2%, dan kan de besparing van €2.500 verdeeld worden tussen koper en verkoper, wat de koper een bijkomende besparing van €1.250 geeft.


Waar koop je een betaalbaar huis of tweede verblijf? Wat is jouw woning of bouwgrond nu waard? Al 118.000 Vlamingen gebruikten deze tool : woonwijzer

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bespaar op de kosten voor uw woonkrediet met een hypothecair mandaat (bron : De Tijd)

Als u een woonkrediet afsluit, krijgt de bank meestal een hypotheek op uw vastgoed. Maar die waarborg is niet goedkoop. Een hypothecair mandaat kost u minder.

Het hypothecair mandaat is extra interessant sinds de inschrijvingskosten van een hypotheek gestegen zijn naar 900 euro voor bedragen hoger dan 300.000 euro. Voor lagere bedragen gaat het om 220 euro’, zegt notaris Renaud Grégoire. Het is dus belangrijk het bedrag van 300.000 euro niet te overschrijden.


woningpas : hier vind je alle relevante informatie over jouw woning (hoe energiezuinig is jouw woning, welke renovaties werden er uitgevoerd, wat met de woningkwaliteit,….

biddit : Het online platform om vastgoed te kopen onder begeleiding van je notaris. Koop nu je vastgoed snel, transparant en in alle veiligheid!

VERKOPEN

huis klaarmaken voor verkoop : TIPS!: Wie zijn huis wil verkopen, kent het wel. Potentiële kopers komen over de vloer of je probeert de mooiste foto’s te maken van je woonst. Om hen een beter beeld te schetsen, zijn er enkele rake tips om je huis op een goedkope manier voor te bereiden! (bron ZIMMO.be)

immo iq : Verkoop je huis zonder makelaar maar met expertbegeleiding in 4 simpele stappen en zie gemiddeld € 9000 meer op je bankrekening staan.

sold and set : Het online biedplatform waar verkopers gratis en eenvoudig hun huis zelf kunnen verkopen

HUREN en VERHUREN

woninghuur vlaanderen : op deze site van de Vlaamse overheid vind je een antwoord op al je vragen over huren en verhuren zoals wie moet wat herstellen, ….

huurschatter : Deze toepassing wil zowel huurder als verhuurder een houvast bieden bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs voor elke woning (maar geen kamer of tweede verblijf) die gelegen is in het Vlaamse Gewest.

een huis huren? TIPS!: Het zoeken naar het bijna perfecte huis of appartement kan zowel mentaal als fysiek vermoeiend zijn. Wanneer je dan eindelijk een nieuwe woonst te pakken hebt, komt het in- en dan weer uitpakken van alle meubels en kleding erbij kijken. Ten slotte is er het inrichten en settelen. Het lijkt een lange weg, maar met deze checklist kan je er gemakkelijk doorheen fietsen. (bron ZIMMO.be)

(voor professionals) Homepad : Creëer uw huurstaten met een eenvoudige, volledige en beveiligde tool! Dankzij homePad bespaart u tijd, vermijdt u geschillen en zijn uw archiveringsproblemen voorbij

huurgarantiefonds voor verhuurders: Het huurgarantiefonds bestaat sinds 1 januari 2014. Als verhuurder van woningen kan u zich bij het fonds aansluiten. Het huurgarantiefonds beschermt u tijdelijk tegen inkomensverlies wanneer uw huurder de huur niet kan betalen. U kan als verhuurder een tegemoetkoming van het fonds krijgen wanneer de huurder minimaal drie maanden huurachterstal heeft en nalaat om zijn afbetalingsplan, opgelegd door een vrederechter, na te komen. Het huurgarantiefonds kan éénmalig en maximaal drie maanden huur bijpassen, met een plafond van 2700 euro.

hamsterhuren : Met Hamsterhuren kan je je huishuur gebruiken als inbreng bij de aankoop van je woning. Dat kan met 5 jaar terugwerkende kracht. En je krijgt tot 10 jaar bedenktijd nadat je de woning betrekt. Zonder aankoopverplichting.

HANDIGE SITES

nestas : nestas is het digitale paspoort van je woning of flat. Een eenvoudige digitale tool in de cloud om makkelijk alle informatie over een woning of appartement op te slaan: die bij wet vereist (postinterventiedossier) én die welke je persoonlijk relevant vindt. Onderhouds-, herstellings- of renovatiewerken? Verkoop? Aankoop? Met een nestas digitaal paspoort is je woning of flat snel up-to-date gedocumenteerd en meer waard

cohabs : digitaal platform bouwde rond de cohousingtrend

build your home : een nieuw bouwplatform. Opvallend op de site is de mogelijkheid voor bouwers en verbouwers om hun aannemer te evalueren en een rating te geven.

build up : BuildUp ambieert de conventionele bouw heruit te vinden dankzij een baanbrekende methode met gedigitaliseerde offsite constructie aan de basis

immoproxio : Het aanbod van vastgoed makelaars op één website

spotto : Bij Spotto kan je verschillende parameters instellen, zoals lifestyle of verwachtingspatronen. Zo krijg je te zien wat jouw ideale woonplaats is.

sold and set : online biedingsplatform

realo : Realo is een krachtig vastgoeddata-platform dat vastgoedprofessionals en consumenten data gedreven inzichten biedt en kopers, verkopers, huurders en verhuurders bijstaat hun woning te kopen, verkopen, huren en verhuren.
Realo maakt gebruik van lokale en openbare vastgoeddata die het bij elkaar brengt in een intuïtief platform.

immoscoop : immoscoop is dé hotspot voor vastgoedprimeurs. Surfers die op zoek zijn naar woningen, appartementen, nieuwbouwprojecten en bouwgronden die nieuw op de markt komen, zijn bij IMMOSCOOP aan het juiste adres.

biddit : Biddit is het online verkoopplatform van de Belgische notarissen. Via Biddit kunnen kandidaat-kopers vanuit hun luie zetel een eigendom aankopen. Het volledige verkoopproces verloopt online en onder toezicht van een notaris.

housematch : krijg een gratis schatting en vind de beste makelaar in je buurt

zimmo : Je zoekt immo te koop of te huur in België?

immoweb : het eerste vastgoedplatform in België met meer dan 150.000 huizen, appartementen,…

livios: Livios is dé portaalsite voor de actieve (ver)bouwer en klusser. Een kwalitatieve, onafhankelijke redactie aangevuld met gratis diensten, zoals een wekelijkse nieuwsbrief, vormt de ideale mix voor een optimaal verloop van het (ver)bouwproject. Alle mogelijke aspecten van het bouwproces en de bouwsector komen aan bod.

bouw en wonen : Alle informatie over bouwen, wonen, architectuur, renovatie, immo en meer.

test uw EPC : Een EPC is de afkorting van ‘energieprestatiecertificaat’. Het geeft aan hoe energiezuinig uw woning of appartement is. Met de tool Test-uw-EPC kunt u snel inschatten wat het EPC-label van uw woning is of uw EPC-label vergelijken met andere woningen.

renovatie2020: Met het Energierenovatieprogramma 2020 stelde de Vlaamse overheid zich tot doel om alle energieverslindende woningen te bannen door te focussen op vier actiepunten: alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren, alle enkele beglazing vervangen door hoogrendementsglas – d.i. glas dat drie maal beter isoleert dan ‘gewoon’ dubbel glas -, alle verouderde of elektrische verwarmingsinstallaties vervangen, en buitenmuren isoleren.

premiezoeker : in 3 stappen/ jouw premies aangevraagd – alle premies ivm huren, kopen, bouwen, verbouwen, groen- aanplanten of afval verminderen/

mijn verbouwpremie : alle premies aanvragen via 1 loket

huurschatter : Deze toepassing wil zowel  huurder als verhuurder een houvast bieden bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs voor elke woning (maar geen kamer of tweede verblijf) die gelegen is in het Vlaamse Gewest.

energiesparen  : site van het Vlaams Energieagentschap met nieuws en informatie over het Vlaamse energiebeleid, subsidies, energiebesparingstips en een database met maatregelen.

vreg : Op deze site van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, die instaat voor de regulering, controle en bevordering van de transparantie van de energiemarkt in het Vlaamse Gewest vind je oa Doe de V-TEST en vind de beste leverancier (zowel gezinnen als kleine professionele afnemers kunnen de V-TEST voor elektriciteit en aardgas uitvoeren.

hetportaal : alles over over het bouwen, verbouwen of renoveren van je woning met ook een rubriek over subsidies en premies.

casius :  Plaats gratis uw opdracht en wij brengen u in contact met de geschikte vakman in de regio.

twizzi : Vind de beste vakman aan de beste prijs : twizzi

zoek een aannemer : Zoek in de database van meer dan 16.000 aannemers die lid zijn van Embuild en die géén sociale en fiscale schulden hebben. Je kan vakmensen selecteren op basis van beroepsspecialisaties, naam of locatie.

we construct app : particulieren en professionals via enkele kliks met elkaar verbinden

trustup : Bouwwerkzaamheden? Vind een ervaren vakman voor je werken via TrustUp.be.

imagicasa : dé online ontmoetingsplaats voor mensen met bouw, verbouw, inrichtings- of decoratieplannen en kwalitatieve, professionele uitvoerders. We maken je wegwijs in de wereld van decorateurs, architecten, interieur zaken, meubelwinkels… en begeleiden zowel kleinere als grotere projecten van begin tot einde, van concept tot uitvoering, van ruwbouw tot de wijn in de kelder!

Newcraft : een innovatieve startup met een uitgesproken visie op gebied van milieuvriendelijk, modulair & betaalbaar bouwen

setl : Dé oplossing om verbouwen transparanter te maken. Duurzaam verbouwen zonder zorgen en binnen budget.

mijnbenovatie : Door slim en doordacht te BENOveren in plaats van gewoon te renoveren, verlaagt je energiefactuur, verhoogt je wooncomfort, krijgt je woning meer waarde en bewijs je ook het milieu een grote dienst en geniet je van tal van premies. Maar wat betekent BENOveren in de praktijk? Klik op 1 van onderstaande buttons en stippel aan de hand van 5 BENOvatiestappen je ideale BENOvatietraject uit.

bouwknopen: Een woning is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakel. De zwakke schakels in een woning, zijn de plaatsen daar waar verschillende constructieonderdelen samenkomen, namelijk de bouwknopen. Om een helder inzicht te verschaffen in de complexiteit van de bouwknopen worden de bouwknopen stap na stap opgebouwd. Met behulp van 3-dimensionale animaties brengen we de bouwknopen tot leven. Elke bouwknoop is samengesteld volgens 1 van de 3 basisregels omtrent EPB-aanvaarde bouwknopen (optie B). Het zijn eenvoudige regels waarbij het rekenwerk beperkt blijft. Aangevuld met praktische tips ontstaat deze handige webapplicatie, een nuttig werkinstrument voor de complete bouwwereld.

entrakt : leegstandsbeheer : tijdelijke verhuur van panden in afwachting van nieuwe bestemming

ZONNEPANELEN: KOPEN OF HUREN??
klik hier voor meer info

SOMFY

ZELFBOUWPAKKET

Intopia : Onze begeleide zelfbouwmodules bieden jou de mogelijkheid om te kiezen wat je zelf wil doen en wat je liefst door ons laat uitvoeren. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je fors besparen op je bouwbudget. Onze expertise, nauwgezette opvolging, hoogstaande materialen en professioneel gereedschap zorgen ervoor dat je niet aan kwaliteit inboet en alles veilig verloopt

ZELFBOUWMARKTEN

(Ver)bouwen met zelfbouwpakketten: “Je kan tot 20.000 euro besparen” : lees het artikel

brainbox : plaats zelf uw systemen en bespaar tot 50%

zelfbouwmarkt: De badkamer, keuken, tegels, verlichting, decoratie, ramen en deuren, tegels, laminaat of parket van je dromen? Bij Zelfbouwmarkt vind je alles.

easykit: Installeer je verwarming, je ventilatie, je sanitair of je elektriciteit zélf. Je bespaart een pak geld. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig.

sack zelfbouw : zelfbouwpakketten voor verwarming en sanitair

GEBRUIKTE BOUWMATERIALEN

gadero : Bij houthandel Gadero vindt u almaar meer gebruikt hout en gebruikte bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan grenen steenschotten, Azobé-draglineschotten, gebruikt steigerhout en tweedehandsdakpannen. Maar ook gebruikte biels, tweedehandsbalken en eiken wagonplanken uit echte Franse treinen vindt u hier. Gebruikte hout- en bouwmaterialen hebben een geschiedenis en dat ziet u in de uitstraling. Wij leveren in heel Nederland en Vlaanderen zulke oude materialen.

materialenbank : stenen, tegels, planken, …… Alle producten die wij verkopen zijn gerecupereerd

DIVERSE MATERIALEN

hornbach : grootste assortiment online

fixami : Een e-commerce organisatie gericht op de verkoop van gereedschap aan professionals en thuisklussers

SANITAIR
Sanitairwinkel.be

lattrez : Sanitair materiaal aan bodemprijzen. Kortingen tot 50 % en meer op gekende sanitaire merken zoals Grohe, Hansgrohe, Duravit, Sphinx, Novellini, Kinedo,

ZELF CHAPE PLAATSEN
Kinderspel dankzij het chaperooster van Staenis : staenis

KEUKENS

brwbenelux : Een van de grootste keukensfabrikanten in Europa, Black Red White, is al 10 jaar actief in Belgie.

keukenspuiten : uw keuken als nieuw

adrem lease keuken : een keuken van pakweg 20.000 euro kun je voortaan ook leasen. Gedurende acht jaar betaal je maandelijks 260 euro, inclusief onderhoud en garantie.

adrem zelfplaats keuken :

LAMPEN

meerdanlicht : binnen en buitenverlichting maar ook ventilators, ….

VARIA

depot electro : Franse electroketen met prijzen gemiddeld 20 % goedkoper

TEGELS – VLOEREN

floorifyFloorify rigide vinyl vloeren zijn schok- en vlekbestendig. Mét extra dikke beschermlaag, een innovatieve toplaag met anti-vlektechnologie en de unieke Floorify Rigid Core

tegeldwerg : De Tegeldwerg verkoopt Spaanse en Italiaanse keramische tegels volgens een totaal nieuwe formule

TOOLSTATION

toolstation : Toolstation biedt u goed gerief aan het scherpste tarief! Ruim aanbod aan Elektrisch gereedschap, accessoires, tuingereedschap, installatiemateriaal,

VERF

ALTERNATIEVE WONINGVORMEN

metaalskeletbouw : Vooral liefhebbers van een strakke, moderne woonstijl zullen in metaalskeletbouw een valabel alternatief vinden voor de traditionele bouwwijze.

wonen in een module : flexibele, compacte en snel te monteren modulaire units – vb. zijn de skkilpod en ook de firma’s Buildinx

tiny house Belgium : Een ’tiny house’ is een klein (houten) huisje dat is gebouwd op een trailer met de bedoeling er in te wonen

tiny findy :  Het platform voor vraag en aanbod van Tiny Houses, woonlocaties, producten en diensten

atelier tiny living : custom design & build the tiny house of your dream in Belgium.

wikkelhuis : Een duurzaam designhuis van golfkarton, van binnen afgewerkt met hout.

madihome : bouw je huis in 6 uur

MAGAZINE

ik ga bouwen/renoveren: het meest toonaangevende bouw- en verbouwmagazine, bestaat sinds 1972

APPS

Ontelbare prachtige foto’s van toonaangevende bouwprojecten, interieurs en tuinen: dat is INDOMO. Deze app is dé inspiratiebron voor kandidaat-(ver)bouwers en iedereen die interesse heeft in interieur, decoratie, tuinaanleg enz. U stelt uw eigen ideeënboek samen met foto’s die u aanspreken en InDomo brengt u rechtstreeks in contact met vaklui in uw buurt die uw droomproject kunnen realiseren. Vraag snel en eenvoudig offertes en brochures aan en kijk de beschikbaarheid van de vaklui na. Of laat u inspireren door de talloze suggesties en geef vorm aan uw dromen. Met InDomo maakt u ze waar!

De interactieve app ‘Onder-dak’ toont via een geanimeerde tijdlijn het volledige renovatieproces van een woning. Deze app is gebaseerd op het boek ‘Slim Verbouwen’, geschreven door architect Peter Vermeulen en binnenhuisarchitect Kristof Gregoire. Dit boek is de perfecte leidraad voor iedereen die een bestaande woning wil renoveren of verbouwen.

klus+ : Deze app geeft je voor de 42 bekendste klussen een lijst met alles wat je nodig zou kunnen hebben, met uitleg.

iHandy doe het zelf : uw smartphone wordt een digitale versie van een waterpas, een schietlood, gradenboog, meetlat, ….

family handyman DIY tip genius : leer aan de hand van korte filmpjes hoe je zelf een kraan installeert, tegels voegt, …

Buildeye: de gratis tool voor particulieren, zorgt ervoor dat verbouwen een aangename en leuke ervaring wordt voor u én uw vakman. Afgestemd op de BeNe markt !

SunSeeker : deze app helpt je om de verschillende standen van de zon en de lichtinval in je woning te voorspellen en zo vb. de ideale plaats te bepalen voor ramen, …

Home design 3D: geef de afmetingen van je woning in en deel zelf kamers in, richt ze in en bereken hoeveel behangpapier je nodig hebt, ….

Houzz Interior Design Ideas: omvat de grootste interieurdatabase – handige app om inspiratie op te doen en om informatie en advies in te winnen over produkten

Levis Visualizer : Met behulp van unieke augmented reality technologie, kan je met deze mobiele applicatie realistische verfkleuren van Levis op jouw muur zien met slechts één tik op het scherm. Experimenteer met gewaagdere kleuren en bepaal vol vertrouwen jouw kleurkeuzes.

magicplan : met magicplan creeer je met de camera van je smartphone een plattegrond op maat met alle afmetingen
zo weet je direct welke meubels er in een bepaalde ruimte passen

FACEBOOKGROEP

Er is ook een interessante facebookgroep : “verbouwen en renoveren” : iedereen kan hier zijn ervaringen delen, tips en advies geven,….

—————————————————————————————————————————————————

verwarmen met hout, fossiele brandstoffen of elektriciteit ?? : een prijsvergelijking (bron Trends 15/3/2018)

Verwarmen met hout, fossiele brandstoffen of elektriciteit: een prijsvergelijking

Er was de voorbije weken veel te doen over fijn stof. Er waren oproepen om niet voor het plezier met hout te stoken, om de luchtvervuiling niet te verergeren. Vlaamse minister van Milieu, Joke Schauvliege (CD&V), lanceerde het voorstel premies uit te delen aan mensen die een oude kachel door een nieuwe vervangen. Ze stelde ook voor bij de verkoop van woningen voortaan de aanwezige kachels te registreren.

Houtverbranding ligt onder vuur om ecologische redenen, maar er zijn ook economische overwegingen. De enige manier om brandstoffen en verwarmingstoestellen te vergelijken, is de kostprijs van de opgewekte warmte per kilowattuur te berekenen. “De prijs van houtpellets is al meer dan tien jaar stabiel rond 5 eurocent per kilowattuur”, zegt Ludwig van Wonterghem, de oprichter en zaakvoerder van Stroomop, een bedrijf dat milieuvriendelijk verwarmen met pellets en hout promoot. “In België worden pellets gemaakt van zaagsel of afval van zagerijen.”

Gratis

Hout is vaak gratis, maar er is geen controle op de kwaliteit zoals bij pellets en als we spreken over fijn stof, dan is slecht gestookt hout de grote schuldige. Van Wonterghem geeft opleidingen aan installateurs en gebruikers en merkt dat iedereen intuïtief te veel hout gebruikt. “Hout kan ook te vochtig zijn, onvoldoende gekliefd of slecht gestapeld. Het aansteken en de luchtregeling zijn belangrijk. Als je je daar niet in wilt verdiepen, kies je beter voor een pelletkachel of een pelletketel die dat allemaal regelt.”

Hout is vaak gratis, maar er is geen controle op de kwaliteit zoals bij pellets en als we spreken over fijn stof, dan is slecht gestookt hout de grote schuldige

Voor alle duidelijkheid: een kachel is gezellig, maar enkel een ketel kan dienen om een woning te verwarmen en water op te warmen voor het sanitair en de keuken. Van Wonterghem is stellig. “Pellets zijn veruit de goedkoopste brandstof om mee te verwarmen.” Een eerlijke vergelijking brengt ook het rendement van de verwarmingsinstallatie in rekening.

“De moderne pelletketels halen een rendement van 90 procent of meer”, zegt Van Wonterghem. “Er zijn ook condenserende ketels op pellets die meer dan 100 procent rendement halen. Door hun zeer lage vochtgehalte en hun zuivere samenstelling verbranden pellets met een zeer hoog rendement.” Stroomop importeert kachels en ketels van buitenlandse merken zoals RIKA en ÖkoFEN.

In de vergelijkende tabel houden we rekening met een rendement van 95 procent voor pelletketels en 104 procent voor de condenserende mazoutketels. Bij warmtepompen gaat het om 400 à 500 procent rendement. We houden ook rekening met een verlies aan warmte op de leidingen van 15 procent. We vertrekken van de maximumprijzen voor stookolie en het vaste tarief voor aardgas en elektriciteit bij Electrabel.

Centrale verwarming

Centrale verwarming met houtpellets is dus goedkoper dan met stookolie, maar bij de aankoop is een pelletketel wel fors duurder. Een pelletinstallatie kost zeker 10.000 euro, of ongeveer 4000 euro meer dan een stookolieketel. Wie 20.000 à 25.000 kilowattuur per jaar verbruikt voor de verwarming van zijn woning, verdient die extra kosten ongeveer in tien jaar terug.

Een pelletinstallatie kost zeker 10.000 euro, of ongeveer 4000 euro meer dan een stookolieketel

Ook een warmtepomp kan goedkoper zijn dan stookolie, afhankelijk van het type. Het zuinigst zijn de geothermische warmtepompen, die de warmte van het bodemwater gebruiken. De temperatuur van dat water is altijd 10 à 12 graden en kan in de zomer ook worden gebruikt om de woning af te koelen. Andere warmtepompen hangen af van de temperatuur van de buitenlucht. Hoe kouder het buiten is, hoe meer de warmtepomp op lucht moet werken en hoe hoger het elektriciteitsverbruik.

De installatie van pompen op aardewater is het duurst. “Naast de pomp moet je ook de boringen betalen”, zegt Patrick O, de CEO van Viessmann België. “Per vierkante meter oppervlakte van de woning heb je een boring van 1 meter nodig. Een boring van 1 meter kost 35 euro. Voor een woning met een oppervlakte van 150 meter komt dat neer op 5250 euro.” De totale investering loopt al snel op tot meer dan 10.000 euro. De overheid geeft wel premies voor warmtepompen. Pelletketels kunnen niet op overheidssteun rekenen.

Warmte verliezen

De prijs is niet het enige wat tegen warmtepompen speelt. Van Wonterghem: “Een groot voordeel van een pelletketel is dat de opgewekte temperatuur geen invloed heeft op het rendement. Een warmtepomp functioneert enkel goed voor een verwarming die een lage temperatuur nodig heeft, zoals vloerverwarming.”

“Bij vloerverwarming moet je het water dat door de leidingen stroomt opwarmen tot 35 graden om een omgevingstemperatuur van 20 à 22 graden te krijgen”, legt Patrick O uit. “Met radiatoren heb je meer warmteverlies en moet je het water tot 55 graden opwarmen om dezelfde temperatuur in huis te krijgen.”

Boven 35 graden zakt het rendement van de warmtepompen vrij snel. “Warmtepompen zijn een goede oplossing voor nieuwbouw, maar wij raden ze af voor renovaties”, zegt Patrick O. “Wie een nieuwe woning bouwt, kiest meestal voor vloerverwarming. In bestaande woningen staan al radiatoren. Er zijn ook hybride systemen, waar de klassieke verwarmingsketel op aardgas het bijvoorbeeld overneemt van de warmtepomp, wanneer die door zijn knieën gaat. Die oplossing is niet populair. We verkopen er geen honderd per jaar.”

“Er zijn ook nadelen aan pellets die je bij warmtepompen niet hebt”, geeft Van Wonterghem toe. “Voor een pelletkachel moeten je de pellets manueel bijvullen – in de winter moet dat om de paar dagen – en de asbak legen. Voor een pelletketel verloopt alles automatisch, maar is een ruimte nodig om de jaarvoorraad te stockeren. Ga uit van 4 à 5 vierkante meter. En er is ook een schouw nodig, die jaarlijks onderhoud vergt.”

Cowboys

Emile Vandenbosch, de secretaris van de Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB), waarschuwt voor “de cowboys” op de markt van de hout- en pelletkachels. “Alle fabrikanten en verdelers van kachels zijn wettelijk verplicht zich aan te melden bij de database van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Toen ik een tijd geleden de vergelijking maakte tussen de namen die ik ken en die in de database, kwam ik tot de vaststelling dat verschillende namen ontbraken.”

Over de cowboys zegt Van Wonterghem dat er sinds 2016 strengere regels gelden en dat de federale overheidsdienst Economie controles uitvoert. “Zo zijn al meer dan vijftig kachels gecontroleerd. Ik geloof dat er een tiental uit de handel is genomen, omdat ze niet voldeden.”

ATTB heeft geen betrouwbare cijfers over de omvang van de markt. Van Wonterghem schat dat er per jaar niet eens vijfhonderd pelletketels worden verkocht, maar wel veel meer pelletkachels. Uit cijfers van de ATTB blijkt overigens dat warmtepompen ook nog geen groot succes zijn. Vorig jaar werden er zo’n 8500 verkocht in ons land, of minder dan 4 procent van het totale aantal verkochte verwarmingstoestellen. Vooral installaties op aardgas domineren de cijfers: in 2017 kwamen er bijna 190.000 bij, of ruim tien keer zoveel als installaties op stookolie.

Een warmtepomp kost minstens dubbel zoveel als een condenserende ketel op aardgas. “Bovendien is elektriciteit duur in ons land”, zegt Patrick O. En warmtepompen verbruiken nu eenmaal veel elektriciteit, vooral in de winter. “Daarom had Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) het plan opgevat de uitstoot van de fossiele brandstoffen te belasten, maar voorlopig zitten niet alle regeringspartners op dezelfde lijn.”

Kachels vervangen

Over de premies van Schauvliege zijn de specialisten positief. “De producenten geven nu al kortingen aan klanten die een oude ketel vervangen. Dat Schauvliege dat systeem nu wil kopiëren, is een goede zaak, want de kachels worden almaar beter”, vindt Karel Derveaux, projectverantwoordelijke van de coöperatieve vennootschap Ecopower, die duurzame pellets produceert en levert aan de coöperanten. Als de premie er komt, dan zal ze hopelijk ook variëren naargelang de performantie van die nieuwe kachel of ketel.

Vandenbosch merkt op dat de weerstand tegen houtverbranding niet nieuw is. “Er is altijd een probleem geweest met rook, geurhinder en fijn stof. Ik heb ook aandacht voor het milieu, maar volgens veel extreem milieubewuste mensen is een pelletkachel of een pelletketel dé oplossing. Ik ben daar niet van overtuigd. Is iets wat je verbrandt wel hernieuwbaar?”

Slecht stoken

“Er is een probleem met mensen die slecht stoken”, zegt Van Wonterghem. “We zijn daar niet blind voor. Iedereen heeft weleens last van een buur die zogezegd hout verbrandt, maar meestal gaat het dan om de verbranding van huisafval. Dat daardoor een polemiek ontstaat, is logisch. De gebruikers van houtkachels worden verketterd, terwijl houtverbranding helpt om de klimaatdoelstellingen te bereiken.”

Nog een belangrijke vraag is waar het hout vandaan komt. Bomen nemen CO2 op uit de lucht en geven die weer vrij bij de verbranding. Als voor elke boom die wordt gekapt een nieuwe wordt geplant, met het oog op een duurzaam bosbeheer, lijkt de kringloop wel rond.

‘De nieuwste pelletketels met condensatietechnologie stoten 200 keer minder fijn stof uit dan een oude kachel’

“Tot 2012 waren de huishoudens verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van het fijn stof in Vlaanderen, volgens schattingen van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Volgens nieuwe studies is nu zogezegd 74 procent van het fijn stof afkomstig van houtverbranding”, gaat Van Wonterghem verder.

“De nieuwste pelletketels met condensatietechnologie stoten 200 keer minder fijn stof uit dan een oude kachel en een vergelijkbare hoeveelheid als een mazoutketel. Van die mazoutketels worden er elk jaar bijna 20.000 verkocht en daar kraait geen haan naar. De CO2-uitstoot bij de verbranding van pellets is neutraal. Er komt evenveel CO2 vrij als bij een natuurlijk verrottingsproces. Bovendien worden pellets lokaal geproduceerd, terwijl België zelf geen olie, gas of uranium wint.”

Verwarrend

“Het is verwarrend voor de particulieren”, vindt ook Derveaux. “Of een kachel vervuilend is of niet, hangt af van verschillende factoren zoals de brandstof, de bediening en het type.” Derveaux durft de ecologische discussie niet aan te gaan en hij wil nadrukkelijk niet poneren wat de meest ecologische verwarmingstoestellen zijn.

‘Elke woning is verschillend en vraagt om een andere oplossing’

“Elke woning is verschillend en vraagt om een andere oplossing”, zegt Derveaux. “Aardgas is veelal de meest economische oplossing en ook ecologischer dan stookolie, maar er liggen niet overal aardgasleidingen. Als je switcht van een ketel op stookolie naar een ketel op pellets, verminder je de CO2-uitstoot met 95 procent. De uitstoot van fijn stof zal niet zoveel groter zijn dan daarvoor. Dat moet natuurlijk gepaard gaan met maatregelen om de woning energiezuinig te maken.”

Op de vraag hoe Ecopower denkt over warmtepompen geeft Derveaux het volgende antwoord: “Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Zelfs als je die elektriciteit met zonnepanelen op je dak produceert, ben je nog altijd verbonden met het Belgische net. Nauwelijks 30 procent van de stroom op het net is groene stroom.” De ecologische discussie is nog lang niet beslecht.

————————————————————————————————————————

veilig verwarmen : alles over veilig verwarmen

tips onderhoud verwarmingsketel : Met deze tips wordt je verwarmingsketel goed onderhouden (info van “de inspecteur” op radio 2)

—————————————————————————————————————————————————

NEEM ZEKER OOK EENS EEN KIJKJE IN DE RUBRIEK SHOPPING-HUIS INTERIEUR