Voordeelsites.be

De referentie op gebied van informatie!

ANTI-VERVEELTIPS

Beetje opruimen hier, beetje klussen daar, al paar dagen gebingewatched en ook nog 3 boeken die je nog liggen had gelezen maar wat nu?? Wat dacht je van wat tips om je vrije tijd op een leuke, ontspannende, beetje educatieve(?) manier door te brengen?? Zaken die je al dan niet met je gezin kan doen.

1° (her) ontdek oud speelgoed

Knikkeren : misschien heb je er nog ergens liggen en anders kijk dan zeker eens op deze site : knikkerprins

Bikkelen : setje kopen kan oa via deze site : bikkelspel
en wil je weten hoe je dit weer moet spelen zoek dan eens op youtube “Bikkelen, hoe speel je dat?”

Ook met een oud springtouw of een insteekmozaiek kan je zorgen voor heel wat leuke momenten net als met(houten) tollen en jojo’s – al dit (oude) speelgoed kan je makkelijk online bestellen vb via deze site : speelgoed mertens

2° Escaperoom

Gratis online escaperoom de verloren herinnering

3° Postcrossing

Postcrossing is een internationaal project dat gebaseerd is op het uitwisselen van postkaarten, vandaar de term “Postcrossing”.
Het project werd op 13 juli 2005 opgericht door de uit Portugal afkomstige Paulo Magalhaes. Het begon eigenlijk bij de gedachte dat hij te weinig leuke post kreeg en is nu uitgegroeid tot een groot uitwisselingsproject met meer dan 330.000 gebruikers uit 217 verschillende landen.
Hoe werkt Postcrossing nou precies? Postcrossing gebeurt met behulp van een centrale website www.postcrossing.com

Het is eigenlijk heel eenvoudig: Registreer je om vervolgens in te kunnen loggen. Vraag maximaal vijf adressen tegelijk aan op de site. Dit gebeurt volledig willekeurig en computergestuurd. Stuur een ansichtkaart naar het adres. Je kunt er een (korte) tekst opschrijven met bijvoorbeeld iets over jezelf. Zodra de ontvanger jouw kaart ontvangt zal hij de ID registreren die bij de kaart hoort. Jouw adres zal aan een willekeurige persoon in een ander land worden gegeven en je kan zelf nog een kaart sturen. Wacht totdat je een kaart ontvangt. Registreer de ID van de kaart op de site en daarmee geef je ook die afzender weer ruimte om ergens op de wereld iemand een glimlach te geven.

4° PENVRIENDEN

Of dat je nu een andere taal wilt leren of gewoon vrienden wilt maken van andere culturen, Penpal-Gate is een vriendelijke gemeenschap om penvrienden te verbinden van alle leeftijden en van over de hele wereld. Meld je gratis aan via penpal-gate.net

5° KLEI MET MIJ

Met klei thuis je eigen keramiek maken

Begin met de lessen van Klei met mij. Lees het E-book, leer technieken aan de hand van de vele filmpjes, maak mooie potjes en beeldjes door de filmpjes met voorbeelden gewoon stap voor stap mee te doen. Jij kiest wat, wanneer en hoe vaak je dit doet!
klei met mij

6° MAAK EENS EEN STAMBOOM

Sites die je hiervoor op weg kunnen helpen zijn oa :

In het Rijksarchief kan je online opzoekingen doen naar je voorouders. Geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes zijn wel maar openbaar vanaf dat ze respectievelijk 100, 75 en 50 jaar oud zijn. Op Geneanet kan je nagaan of er iemand al opzoekingswerk deed naar je stamboom. Dat is een soort wikipedia voor stamboomonderzoekers. Verder kan je ook in papieren archieven op zoek naar geboorte- en overlijdsaktes, als ze oud genoeg zijn. Denk dan aan het Felixarchief in Antwerpen of de documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen.

familiekunde vlaanderen : helpt bij het opstellen van stambomen en er is ook nog de optie privaat DNA onderzoek. Via de website kan je een testpakket aanvragen. Aan de hand van het door jou teruggestuurde DNA staal (staafje met speeksel) kan men bepalen wat uw etnische afkomst is en uit welke geografische regio u komt. Daarnaast wordt je erfelijk materiaal vergeleken met al het DNA van iedereen die zich via de site opgaf. Daarbij kan men zien of één van die mensen familie is.

stamboomonderzoek : een online genealogische gegevensbank, waar u uw eigen gegevens op kunt plaatsen en onderhouden. Anderen kunnen deze gegevens raadplegen via de algemene zoekfuncties van de site, of via uw eigen homepage die u op StamboomOnderzoek krijgt toegewezen.

stamboomzoeker : Op Stamboomzoeker.nl kunt u op personen zoeken in stambomen op internet. Al deze stambomen vormen nu als het ware één grote database. En als u in de zoekresultaten op een persoonsnaam klikt, wordt u direct doorgelinkt naar de internetpagina waarop de gegevens van die persoon staan.

Tip : meerdere gemeenten hebben een online erfgoedbank waar je vast nog interessante info kan vinden

Voor Tielt-Winge vb. vind je deze info hier : erfgoedbank

In de linkerkolom kan je op familienaam en dan voornaam zoeken en zo starten aan je stamboom (bevat alleen personen die geboren zijn in Tielt-Winge)

7° OUDE FOTO’S INKLEUREN

Je hebt ongetwijfeld nog ergens een oude zwart-wit foto liggen van jezelf of een familielid. Zou het niet leuk zijn als je deze kon omzetten in een kleurenfoto? Met Colourise doe je dit in enkele minuten. Colourise is een even eenvoudige tool die je zwart-wit foto’s in enkele minuten omzet in kleurenfoto’s.
Scan je foto in via een scanner of via vb de gratis app PhotoScan by Google
Eens je foto digitaal beschikbaar is en je hem hebt overgezet naar je computer (Misschien wel met behulp van Feem), kan je aan de slag met Colourise. Surf daarvoor naar Colourise.sg. Wil je meer leren over het achtergrondverhaal van de site, klik dan op ‘Learn More’, maar anders kan je naar beneden scrollen om zelf aan de slag te gaan. Klik op ‘Select Photo’ en upload je foto. Na 10-20 seconden verschijnt het resultaat.
Hopelijk ben je op dit punt tevreden met het resultaat. Met de slider die verschijnt kan je de voor- en na versies vergelijken met elkaar, maar je wil natuurlijk de foto opslaan en delen met vrienden of familie. Klik hiervoor op ‘Download result’ of kies voor ‘Download comparison’ als je beide versies naast elkaar wil weergeven. Wil je een volgende foto inkleuren? Klik dan op ‘Color new photo’.

8° ONLINE BRIDGE SPELEN 

zie zobridge.com

9° BEKIJK OUDE TV REEKSEN

Op ECLIPS-TV (via kanaal 90 bij proximus en kanaal 51 bij telenet) kan je diverse oude tv reeksen (her)bekijken. Vb De Paradijsvogels, De Collega’s, De Kat, Wij Heren van Zichem, Axel Nort (met oa de jonge Johny Voners), Heterdaad, ….
Ook via VRTNU kan je heel wat van deze reeksen en nog andere (vb Beschuldigde sta op, ….) terugvinden

aanvulling : ook op YouTube vind je heel wat tunes en/of afleveringen van oude tv-reeksen terug (al dan niet ondertiteld) hier een paar voorbeelden :

mannix : aflevering engels gesproken – niet ondertiteld

dad’s army : daar komen de schutters – Nederlands ondertiteld

daktari : openingsthema

lassie : lassie (4 afleveringen – Nederlands ondertiteld)

the high chaparral : openingsthema

skippy : openingsthema

the waltons : openingsthema

chips : openingsthema

10° SNOEPJES VAN VROEGER

Schelpjes, toverballen, ufololly’s, zoete citrusfruitjes, “poepegatjes”, zwarte muizen, …. en jij kent er wellicht nog een paar andere ….
Gemakkelijk online te bestellen via oa www.desnoepwinkel.be

11° DOE EENS MEE AAN EEN WEDSTRIJD

prijsvragenforum en gratiz : als je graag meedoet aan diverse wedstrijden dan zijn dit goede startsites met een overzicht van alle mogelijke wedstrijden en de antwoorden!! en zoek je een richtgetal voor de (meestal) schiftingsvraag “hoeveel deelnemers zullen er zijn?” kijk dan eens op schiftingsvragen

12° LIVE WEBCAMS BEKIJKEN

skylinewebcoms : live webcams vanuit oa Rome, Parijs, Venetie, …..

earthcam : live webcams vanuit oa de Malediven, Hawai, … maar ook vanuit de zoo, ….

13° LUISTER NAAR EEN PODCAST

Podcasts zijn er in steeds meer soorten en maten. Zo zijn er grappig podcasts, educatieve podcasts, podcasts over of met beroemdheden en wat je verder nog maar zou kunnen bedenken. Zelf kun je uiteraard ook een podcast gaan maken over een onderwerp dat je interesseert. De mogelijkheden zijn immers eindeloos en worden vooral beperkt door je eigen fantasie en creativiteit. Wanneer je podcasts wilt gaan luisteren dan zullen er vast en zeker mensen zijn die een podcast hebben gemaakt over dingen die je boeiend vindt
Podcasts downloaden
Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, mp3-speler of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren.
Je kan de podcasts van de VRT-merken downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Eens je je abonneert, word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. Je kan de meeste podcasts ook beluisteren of downloaden via de website en app van het VRT-merk of via iTunes, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud.

zie ook

www.vlaamsepodcasts.be

14° Plogging: maak je buurt mooier (bron VAB magazine)

Bij plogging is het de bedoeling dat je tijdens een wandel- of looptocht afval verzamelt en dat na afloop in de vuilnisbak kiepert. Grijpstokken, handschoenen en fluohesjes kun je gratis bestellen via www.mooimakers.be. Vuilniszakken voor zwerfvuil zijn dan weer gratis te verkrijgen bij je gemeente. De gratis applicatie WePlog voegt nog wat extra spelelementen toe aan je opruimtocht!

gebruik ook de weplog app zo kan je zien welke straten, buurten, … reeds opgeruimd werden

15° Maak een alfabettocht (bron VAB magazine)

Noteer alle letters van het alfabet op een blad papier en neem een pen mee. Noteer wat je ziet en probeer van elke letter iets te spotten. Het A-larm van een B-randweerwagen bijvoorbeeld. Lukt het je om het complete alfabet te vullen? Leuk voor een portie qualitytime met de kids – en zo heb je meteen die moeilijke letter ingevuld!

16° GRATIS LEZEN

Gelukkig kan je dankzij de magie van een goed boek ook vanuit je woonkamer reizen door tijd en ruimte en nieuwe werelden ontdekken

gratis boeken downloaden

17° ONTDEK EEN YOUTUBE KANAAL

vb dat van de kleine chef : hier vind je oa praktische keukentips en lekkere gerechtjes op kindermaat

dude perfect : leuke trucs en sportieve challenges

vertasium : wetenschap en techniek

18° YOUNG SCIENTIST VOOR THUISZITTERS

De hele tijd maar thuiszitten, dat kan best saai zijn. Om de verveling (een beetje) tegen te gaan, kun je hieronder een speciale digitale editie van de maand april van de Young Scientist Wetenschapskalender 2020 downloaden. Tip: print hem uit en hang hem op als een echte scheurkalender!

klik hier

19° BRENG EEN VIRTUEEL MUSEUMBEZOEK

via de site google arts and culture kan je oa een (virtueel) bezoekje brengen aan :

het Van Gogh museum in Amsterdam
Moma in New York
Rijksmuseum in Amsterdam
Kasteel van Versailles
Acropolis museum in Athene

en ook in 8 Belgische musea kan je via een virtuele rondleiding een bezoek brengen. Alle info vind je
hier

het stay at home museum brengt Vlaamse Meesters in uw huiskamer – voor meer info zie hier
zo kan je momenteel kijken naar oa ‘Van Eyck, een optische revolutie’ – de moeite waard!

20° ONTDEK PAPIERARCHITECTUUR

Papierarchitectuur is het maken van 3D objecten uit een plat stuk papier of karton.
Een handleiding met enkele voorbeelden vind je via deze pagina

21° ONTDEK EEN NIEUWE APP

We gebruiken meestal een paar (steeds dezelfde) apps. Tijd en zin om één of meer nieuwe apps te leren kennen? Hier een paar tips :

a) Froenten

De app Froenten is een handige applicatie die je inzicht geeft in welk seizoen het is voor welke groente en fruit. Maar de applicatie kan meer. Zo is het gemakkelijk boodschappen doen en kun je van te voren een recept uit de app erbij pakken.

Voordelen van seizoensgroenten en -fruit:

* Vaak goedkoper
* Vers
* Minder transport, dus ecologisch
* Steun voor de lokale economie
* Meer variatie in het eetpatroon

Enkele functies van de app:

* Zie snel en gemakkelijk welke groenten en fruit ideaal zijn voor het seizoen
* Krijg bewaartips en interessante info over onder andere de gezondheid van de groente/het fruit
* Geen idee wat te koken met een bepaalde groente/fruit? Zie meteen enkele recepten om je op weg te helpen.
* Geef froenten een ster om ze gemakkelijk terug te vinden (enkel beschikbaar na aanschaffen uitgebreide versie)

b) Radio Belgium

Tover met deze app elk toestel om in een fantastische radiospeler, waar en wanneer je maar wilt. Met meer dan 200 Belgische zenders is er voor elk wat wils. Van de nationale omroep tot gezellige streekradio’s… En als er toch een zender zou ontbreken, dan kan je deze eenvoudig toevoegen.

c) Inaturalist

Een van de meest populaire toepassingen op de natuur in de wereld, iNaturalist helpt u de planten en dieren om u heen te identificeren. Maak contact met een gemeenschap van meer dan 400.000 wetenschappers en natuuronderzoekers die u kunnen helpen meer over de natuur te weten te komen!

d) Shop Safe app : erg praktische app in corona tijden!

Deze app geeft drukte en voorraad van supermarkten aan in België.
In België is een applicatie uitgebracht waarmee inwoners van Vlaanderen geholpen worden bij het doen van boodschappen. Je ziet direct of het druk is in de supermarkt en of er producten nog op voorraad zijn.

22° VIRTUELE PALEISTOUR bron : weekend knack

Nu zetten ook enkele Europese paleizen hun deuren open voor virtuele toeristen.
meer info via deze site

23° VERKEN JE DORP/STAD, LAND, de WERELD MET GOOGLE STREETVIEW

Street View door Google Maps is een virtuele weergave van onze omgeving op Google Maps, die bestaat uit miljoenen panoramische afbeeldingen. De content van Street View is afkomstig van twee bronnen: Google en bijdragers. Door deze gezamenlijke inspanningen geven we mensen overal de kans om de wereld virtueel te verkennen.

Alle info vind je hier

en een overzicht van leuke streetview foto’s vind je hier

starten kan je vanaf deze pagina en daar kan je links in de zoekbalk een adres, locatie (vb atomium brussel), … ingeven je kan deze locatie dan weergeven als straatbeeld of als satelietbeeld

24° KIJK EENS NAAR DE STERREN

Met een telescoop (prijzen vanaf 100 euro) en / of met gebruik van een app vb. Starchart, Skyview of de NASA app.

25° ZING SAMEN KARAOKE ONLINE

smule : karaoke songs & videos

26° ONTDEK EEN LUISTERVERHAAL OF LUISTERBOEK (AUDIOBOEK)

Beluister gratis 100 radioboeken, luisterverhalen van ongeveer 30 minuten, die speciaal voor deBuren geschreven en ingelezen werden door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs.

Alle info vind je hier

of gebruik LUISTERBIEB : De app voor luisterboeken
Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone.

27° SPEURTOCHT VIA DE APP TROOVIE

Dé speurtocht app voor kids.
De allertofste speurtocht ooit, die maak je vanaf nu zelf met de gratis app Troovie. Het kan overal en is super simpel! Start thuis, in het park, op de camping of gebruik het met een kinderfeestje en laat de kids een fantastisch avontuur beleven

28° SPEEL EENS VERSTOPPERTJE MAAR DAN VIA EEN APP

“Jachtseizoen” is een spel waarbij 2 teams het tegen elkaar opnemen.
Waarbij een team, de gejaagde, een voorsprong krijgen in tijd
en waar het andere team, de jagers, deze vervolgens moeten opzoeken.

De jagers hebben alleen wel een plus punt, zij hebben een app waarmee ze elke x minuten hun doelen kunnen volgen en pakken.
Met deze app is het ook mogelijk om met meerdere teams te verstoppen en te jagen. Je hebt als zoekend team en als verstoppend team beide de app nodig.

29° MAAK JE EIGEN ONLINE GAME

Speel én bouw je eigen games in de Game Studio van het Klokhuis

Alle info vind je hier

30° BEWEEG THUIS

Elke dag een workout van 8 minuten
Alle info vind je hier

31° Haal de dieren naar je eigen HUIS (bron Het Nieuwsblad)

De augmented reality-functie van de app Google 3D Animals laat je toe om een hele waslijst aan dieren tevoorschijn te toveren in je eigen huis of tuin. Als je de naam van een diersoort intikt in de zoekfunctie van Google op je smartphone krijg je tussen de resultaten een kader met een foto van dat dier en daarin een knop “Weergeven in 3D” en vervolgens “Tonen in je ruimte”,
Je kan zo een levensecht wild beest tevoorschijn toveren in je woonkamer. Van alligators tot beren, van adelaars tot octopussen, van panda’s tot pinguïns. De functie werkt met Android-smartphones (7.0 of hoger), iPhones (6S of hoger) en tablets en iPads.

32° LEER SCHAKEN EN/OF SPEEL TEGEN EEN ANDERE SPELER UIT DE HELE WERELD

Geniet van gratis onbeperkt spelen en verbeter uw schaakrating met 50.000+ tactische puzzels, interactieve lessen en video’s en een sterke computertegenstander. Ontketen uw innerlijke schaakmeester vandaag nog!

download de SCHAKEN – SPEEL & LEER APP

chess royale (app) : Of je nu een complete beginner bent of een zeer ervaren speler, Chess Royale heeft alles wat je nodig hebt om te genieten van een van ’s werelds beste bordspellen op je mobiele apparaat. Speel met de AI, met vrienden of met miljoenen vreemden over de hele wereld, en train vervolgens je schaakvaardigheden met tutorials, puzzels en analyses na het spel

33° DOE MEE MET Libelle’s SLIM-OPRUIM-PLAN!

Aan opruimen gaat gelukkig geen ingewikkelde wiskundige formule vooraf. En toch zitten we vaak met de handen in het haar, want: hoe en waar begin je nu het best met opruimen? En hoe zorg je voor een blijvend resultaat? In ons slim-opruim-plan vind je het antwoord op elke (opruim)vraag!

Slim-opruim-plan: in 21 dagen rommelvrij

Natuurlijk dromen we allemaal van een opgeruimd huis, waar alles netjes z’n eigen plekje heeft en zelfs je zolder een toonbeeld van orde is. Maar geef toe: de realiteit ziet er vaak toch een beetje anders uit, niet? Geen nood, wij zijn er om jou te helpen! Met het slim-opruim-plan schep je gedurende 21 dagen, beetje bij beetje, orde in je huis.
Alle info vind je hier

34° LEGO TIPS

De stichter van de bekende steentjes is Ole Kirk Christiansen. Ole is in 1891 geboren in Billund (Denemarken). Hij was een timmerman van beroep. Hij maakte vooral houten keukentuigen en strijkplanken. Zijn zoontje Godtfred hielp vaak mee. In die tijd werden vele dingen uit hout gemaakt.
Hij gaf dit bouwspeelgoed de naam lego, de afkorting van leg god, dat zoveel betekent als speel goed. In het Latijn wil het zeggen:ik leer of k stel samen. Zo zie je maar dat speelgoed dikwijls een lerende functie heeft.

toybricksfinder is een website waar je de beste prijzen kan vinden voor LEGO® sets. Ze zijn constant bezig met verschillenden Europese online winkels te monitoren zodat jij niet het hele internet moet afzoeken om je favoriete LEGO® stenen te vinden en dat kan ook via brickwatch.net

wil je je legosets niet kopen maar huren, zoek dan eens op BURARENT, zij verhuren de sets per maand of via een abonnement of kijk eens op de facebookpagina rentalego

35° MAAK EEN STOP-MOTION VIDEO

Je maakt een stop-motion door heel veel foto’s te maken. In een app plak je die foto’s achter elkaar en maak je er een filmpje van. Kinderen bedenken zelf een verhaal, bouwen een decor en experimenteren met de volgorde van foto’s. Kortom: onderzoeken, fantaseren en creëren. Extra tip: gebruik YouTube als inspiratiebron.

36° Maak video’s of vlogs

Tijd om creatief te worden! Laat kinderen een video of vlog maken voor TikTok of YouTube. Het gaat hier om het creatieve proces, dus de video’s hoeven niet online. Ze kunnen ook worden gebruikt om aan opa en oma te sturen.
Laat kinderen eerst een script bedenken en uitwerken, nadenken over het camerastandpunt, kleding, decor. Op de website www.hoezomediawijs.nl vind je goede informatie en opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig aan de slag kunnen. Alle video’s zijn geschikt voor deze leeftijd en educatief.

37° Leuke proefjes

Op de website proefjes.nl staan verschillende proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar

38° SPEEL EEN (GRATIS) SPEL

Asmodee, uitgever en distributeur van spelen biedt vanaf nu enkele spelletjes online gratis aan. Het enige wat je moet doen, is ze downloaden en printen. Momenteel zijn deze spelletjes beschikbaar:

– Dixit: een geïllustreerd spel waarbij spelers op basis van raadselwerk punten verdienen. Aan de hand van geïllustreerde kaarten moeten spelers proberen raden welke kaart past bij de uitleg van de tegenstander. Doel van het spel: je tegenstander overtuigen van jouw verhaal.
– Dobble: Snelheid, concentratie en observatie zijn sleutelwoorden bij Dobble. In het spel moet je dezelfde symbolen proberen te vinden op een kaartje.
– Timeline Classic: een spel dat intuïtie en kennis combineert. Het spel bevat kaarten met belangrijke gebeurtenissen, ontdekkingen of uitvindingen van over de hele wereld en die moeten spelers in de juiste tijd op een tijdlijn plaatsen.
– Unlock!: Een spel dat geïnspireerd werd door escaperooms. Unlock! maakt gebruik van een eenvoudige app die je door verschillende scènes stuurt, objecten laat bekijken en puzzels laat oplossen.
– Cortex Challenge: Bij dit spel testen spelers hun geheugen, denkkracht en snelheid. Je krijgt 8 verschillende uitdagingen (van memory tot logica) voorgeschoteld en kan zo punten verdienen.
– Combo Color: bij het strategisch spel Combo Color vergroot je je gebied door de vakken op het spelbord in te kleuren terwijl je ook voorwerpen verzamelt en combineert om te winnen. Is het hele bord ingekleurd? Dan stopt het spel.

39° KEEP MOVING

Fiets, loop of wandel je uitgestelde evenement nu virtueel met Keep Moving en steun de zorgverlener van jouw hart!
Blijven bewegen. Dat blijft – misschien nu meer dan ooit – heel belangrijk. Wie fit en gezond is, is minder snel vatbaar voor virussen. Naast de preventieve gezondheidsmaatregelen rond hygiëne en sociaal contact, krijgt beweging van ons de derde podiumplaats.
En nu dat een tijdje niet in groep kan of op events, willen we je helpen om individueel te blijven bewegen in huis of in de omgeving van je huis (wandelen, lopen, fietsen,…) en dit binnen de richtlijnen van de overheid. Keep Moving voegt een laagje beleving en plezier toe aan je solo beweegmomenten.

alle info vind je op www.keepmoving.eu

40° VOLG EEN ONLINE OPLEIDING

De VDAB, de Vlaamse arbeidsbemiddelaar, krijgt in vergelijking met vorig jaar bijna vier keer zoveel aanvragen voor opleidingen op afstand. De meest populaire opleidingen zijn de opleidingen die meteen kunnen ingezet worden op de werkvloer, of die een belangrijke meerwaarde betekenen voor iemands cv.
Het gaat dan bijvoorbeeld om boekhouding, loon- en personeelsadministratie, Excel-opleidingen en een taalopleiding Frans. De vreemde eend in de bijt is de meer recente opleiding artificiële intelligentie

De VDAB biedt meer dan 500 online opleidingen aan. Voor elk wat wils dus. Het voordeel is dat je een online opleiding op jouw tempo kan volgen. Ook als je na de coronacrisis terug aan het werk gaat, kan je zo zelf je lesmomenten inplannen. Bij de meeste cursussen wordt ook online coaching voorzien.
Opgelet, er kan een tijdsbeperking gelden. Zo zijn de basiscursus loon- en personeelsadministratie en de opleiding MS Excel slechts 90 dagen toegankelijk. Voor die cursussen schat men de gemiddelde leertijd op 50 uren. Voor de opleiding Frans voor beginners bedraagt de gemiddelde leertijd dan weer 80 uren, eveneens te spreiden over 90 dagen. Kijk dus goed na welke modaliteiten gelden voor de opleiding die jij wil volgen.
Wie kan de opleidingen volgen?
Zowel wie werk heeft, als wie werkloos is, kan via de VDAB een opleiding volgen. Wie werkzoekend is, gaat het best op zoek naar opleidingen die erkend werden door VDAB. Dat biedt heel wat financiële voordelen: je opleiding is gratis, je behoudt je uitkering en je kan recht hebben op een verplaatsingsvergoeding of kinderopvangvergoeding.
Informeer je wel bij je uitbetalingsinstelling. Een eventuele daling van je uitkering tijdens het volgen van de opleiding is mogelijk. Ook wie tijdelijk economisch werkloos is, kan gratis een opleiding volgen via de VDAB.
Wie werk heeft, kan in bepaalde gevallen ook van voordelen genieten, zoals opleidingscheques, loopbaancheques, opleidingsverlof en opleidingskrediet. Je vindt hierover meer informatie op de website van VDAB.

41° ONTDEK EEN TRAGE WEG

Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers.
Je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Verhard of onverhard, breed of smal: een trage weg kan alle vormen aannemen. Of een weg traag is, hangt dus uitsluitend af van de gebruikers.
Ons land ligt bezaaid met trage wegen. Samen vormen al die veldwegen, kerkwegels, jaagpaden, vroegere treinbeddingen, holle wegen, bospaden en doorsteekjes een dicht netwerk waar zachte weggebruikers graag fietsen en wandelen
zie www.tragewegen.be

42° KOOP IN JE BUURT

Samen met UNIZO, NSZ en VLAM maken Vlaams minister van economie Hilde Crevits en VLAIO het zo eenvoudig mogelijk om de ondernemers in jouw buurt te ontdekken. Ook het streekaanbod vind je hier.

www.koopinjebuurt.be

43° LEER SCHILDEREN VIA YOUTUBE

Hou je van landschappen zoek dan op YouTube naar Bob Ross en je vindt dan tal van filmpjes/lessen over hoe landschapsschilderijen te maken

Wil je graag leren portretschilderen, dan is de online cursus “Omroep Max | Iedereen Kan Potretschilderen” (ook via YouTube) misschien iets voor jou.

44° VOLG EEN ONLINE CURSUS

Studenten hebben toegang tot zelfstudies en lezingen die vooraf zijn vastgelegd door experts op verschillende gebieden vb. Gordon Ramsay, Martin Scorsese, Serena Williams, Helen Mirren, Margaret Atwood, Annie Leibovitz

www.masterclass.com

45° LEER EEN TAAL

languagedrops : met deze app leer je op korte tijd de basisbeginselen van 31 talen. Zelf hoef je daar maar vijf minuten per dag voor uit te trekken, belooft de app. Oefenen doe je door middel van mooie animaties en snelle woordspelletjes. De app is gratis, maar heeft ook een premiumformule zonder advertenties vanaf 3,33 euro per maand.

memrise : deze app is een eenvoudige en goede manier om een vreemde taal te leren oa Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, …

babbel: Babbel is een app waarmee je een vreemde taal kan leren. Je ziet een plaatje terwijl je de uitspraak in de vreemde taal hoort. Je herhaalt het….

duolingo: is te vinden als website, maar ook als applicaties voor Android en iOS. Het bedrijf achter de applicatie wil mensen al spelenderwijs kennis laten maken met vreemde talen. GRATIS!

46° DIGITALISEER JE OUDE OPNAMES (dia’s, oude foto’s, videocassettes, super8 films, muziekcassettes, ….)

Er bestaan heel wat firma’s die dit voor jou kunnen doen.

Voor dia’s kan je ook zelf aan de slag met vb. Slidebox, een smart app voor het digitaliseren van oude dia’s. Zet fotodia’s eenvoudig om in digitale afbeeldingen van hoge kwaliteit voordat het te laat is. Na het scannen kun je je fotoherinneringen opslaan en delen!

47° LEER PIANO SPELEN

Veel mensen grijpen hun corona-quarantaine aan om een nieuwe vaardigheid te leren. Een muziekinstrument bespelen, bijvoorbeeld. Dankzij smartphone-apps hoef je niet eens dure instrumenten en lesmateriaal aan te schaffen. Zo kan je met Simply Piano een compleet lesprogramma volgen voor piano. Op je telefoon, met een MIDI-keyboard. Wie weet speel jij straks wel de sterren van de hemel!
Met de kleurrijk vormgegeven app Simply Piano leer je stap voor stap de basisprincipes van piano spelen. Van notenbalken lezen tot geavanceerde kneepjes, zoals het spelen met beide handen. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Want jong geleerd is oud gedaan.

48° MAAK EEN VIRTUELE VRIEND(IN)

Replika is opgericht door Eugenia Kuyda en Phil Dudchuk met het idee om een ​​persoonlijke AI te creëren die je zou helpen jezelf te uiten en getuige te zijn door een nuttig gesprek aan te bieden. Het is een ruimte waar u uw gedachten, gevoelens, overtuigingen, ervaringen, herinneringen, dromen veilig kunt delen – uw ‘persoonlijke perceptuele wereld’.

klik hier voor meer info

49° ORGANISEER EEN FILMAVOND

Netflix Party is een nieuwe manier om Netflix met je vrienden online te bekijken. Netflix Party synchroniseert het afspelen van video en voegt groepschat toe aan je favoriete Netflix-shows.
Sluit je aan bij meer dan 1.000.000 mensen en gebruik Netflix Party om in contact te komen met vrienden en vandaag nog langeafstandsfilmavonden en tv-kijkfeestjes te organiseren!

Je kan netflix party gratis downloaden.
(ALLEEN beschikbaar in Chrome-browsers op desktop- of laptopcomputers)

Je kan ook recente films bekijken via www.cinemember.be
Je vindt er een aantal films die net uit de bioscoop zijn en (nog) geen deel uitmaken van een CineMember-abonnement. Zowel abonnees als niet-abonnees kunnen deze films huren (€4,99) of kopen (€9,99). Niet-abonnees moeten eerst een account aanmaken. Dit is kosteloos en verplicht je tot niets. Maak hier een account als je geen abonnee bent en alleen films wilt kopen of huren.

andere mogelijkheid :
Om gerestaureerde films in deze bijzondere tijden online ter beschikking te stellen, start CINEMATEK samenwerkingen op met drie Belgische video on demand platforms: Lumière: Cinema bij je thuis! , Universciné en Uncut.
alle info via http://cinematek.be/

ook als abonnee van proximus kan je in hun online shop (via menu en dan shop op je afstandsbediening) recente releases bekijken aan een kleine prijs

en er is ook nog amazon prime video nu met promoprijzen omdat het recent pas werd gelanceerd : https://www.primevideo.com

50° MAAK JE EIGEN (INDOOR) KRUIDENTUIN

inspiratie vind je oa op deze site

51° DOE ZELF EEN KLUSJE

Niet iedereen is een handige Harry maar toch … met de hulp van een tutorial/handleiding kan je heel wat (kleine) klussen zelf of met de hulp van één of meer huisgenoten zeker uitvoeren.
enkele voorbeelden : een lekkende kraan of verstopte afvoer repareren, stukje behangen, de keuken verven
voor zowat alle klussen vind je handleidingen op YouTube, ….
start op google en tik daar in de zoekbalk in vb. “hoe repareer ik een lekkende kraan” en je krijgt direct stappenplannen, filmpjes, … om je te helpen – veel succes!!

52° TEST JE VERKEERSKENNIS

Wat is nu ook alweer de maximumsnelheid van speed pedelecs? En mag je inhalen in een fietsstraat? Maak onze quiz en ontdek hoe goed jij de verkeersregels kent
Tot 21 april kan je op deze site je verkeerskennis testen.

53° ONTDEK HET OORLOGSLANDSCHAP VANUIT VOGELPERSPECTIEF 

Geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’: ontdek het oorlogslandschap vanuit vogelperspectief – Meer dan 2.500 historische luchtfoto’s uit de Eerste Wereldoorlog zijn voortaan online beschikbaar op het geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’.

54° LUISTER BELGISCH (initiatief van Studio Brussel)

Vanaf nu kan je al die muziek ook ontdekken op #ikluisterbelgisch, een digitaal kanaal waar je non-stop de beste nieuwe Belgische muziek kan ontdekken.
Je hoort er 24u per dag en 7 dagen op 7 nieuwe muziek van artiesten van bij ons. Want muziek maken stopt nooit, ook nu niet. Daarom bundelen we al die muziek vanaf nu op één plaats, speciaal voor jou.

Hoe kan je luisteren?

Via de StuBru-app! Klik onderaan op “Kies Radio” en klik dan op “#ikluisterbelgisch”.
Op je computer! Klik op onze site op “Luister Live”, daarna “Kies je radiozender” en zoek “#ikluisterbelgisch”.
Op je smart speaker! Zoek even naar “Studio Brussel”. Dan kom je ook op deze nieuwe stream terecht

55° ONLINE KNUTSELIDEEEN

print at home : leer aan de hand van opdrachten tekenen, naai je eigen schriftje in elkaar, maak het originele dodospel, ….

56° MAAK EENS ZELF PASTA

vind je inspiratie vb. op deze site

57° STUUR EEN VERJAARDAGSKAARTJE NAAR EEN JARIGE 

58 KIJK EENS IN EEN MIDDELEEUWS MANUSCRIPT

Het Mmmonk-project verenigt de ca. 820 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van Sint-Baafs, Sint-Pieters, Ten Duinen en Ter Doest

zie hier

59° LEER TREND-BELEGGEN BIJ HET VLAAMS CENTRUM VOOR INTERNET BELEGGEN

info op deze site

60° 


61° SPELEN MET APPS EN MET VRIENDEN

Er zijn verschillende apps/spelletjes die je online tegen een vriend of tegen een willekeurig iemand kan spelen
enkele voorbeelden :

wordfeud : punten verzamelen door woorden te maken met de aangeboden letters
draw something classic : één persoon tekent en de andere(n) moeten raden wat het is
trivia crack : test uw algemene kennis
houseparty : chatten (max met 8 personen tegelijk) en deelnemen aan een spelletje of quiz

62° ONTDEK PLAATSEN IN BELGIE,…. AAN DE HAND VAN EEN AUDIOTOUR

start hier

kies dan eerst een land en vervolgens een stad
in België zijn er Nederlandstalige audiotours van oa Waterloo, Leuven, Mechelen, ….
Leuke manier om van in je kot toch een stukje van de wereld te zien en iets bij te leren

63° FIT IN UW KOT

Fit worden hoeft niet duur te zijn. Generation Fit is het eerste Nederlandstalige platform in België dat jou of jouw werknemers op een laagdrempelige manier helpt om thuis te trainen op een verantwoorde manier. Word lid en krijg filmpjes met oefeningen op maat die mee evolueren met jouw niveau. Zo kan je makkelijk thuis trainen wanneer en hoe jij dat zelf wil met jouw eigen playlist via de app of het platform!

Vanaf slechts €9,99/maand

https://generationfit.app/nl

64° YOGA MET INGEBORG

Of je nu een beginner bent of een meer ervaren yogi, dit is jouw (online) plek voor pure en authentieke yoga. Heb je ruim een uur de tijd of slechts zeven minuten? Wil je graag een moment relaxen of net stevig in je kracht staan? Op Iedereen Yoga kies je de thema’s en lessenreeksen die het meest geschikt zijn voor jouw lichaam en geest.

https://www.iedereenyoga.com

65° ONTDEK DE WERELD MET AIRPANO

dit is een project van Russische fotografen die panoramafoto’s/video’s maakten van ong.300 natuurplekken en steden

gewone foto’s of 360° foto’s of video’s van steden, streken, … – je vindt ze op deze site

oa van Parijs, Namibia, Antarctic, Petra, Tokio, Niagara Falls in Canada, …

https://www.airpano.com/

66° ZING EENS MEE

meezingen kan je oa met

zin in zang : alle info op hun site http://www.zininzang.be/

zing eens mee “Blijf in uw kot” met Els de Schepper : https://www.youtube.com/watch?v=j28iE1oggyg

app smule : Met Smule kun je met vrienden en fans over de hele wereld zingen en muziek maken. Zing karaoke, solo of in duet, met mensen over de hele wereld

67° ORGANISEER EEN VIRTUELE KWISAVOND MET KAHOOT

Iemand maakt op de site van kahoot.com een profiel aan en daarna kan je volop quizzen beginnen samenstellen.

Deelnemers loggen in op kahoot.it om mee te doen

Je spreekt kan dan samen quizzen via facetime, houseparty, ….

68° START JE EIGEN MOESTUIN

meer info vind je vb op de site van dagelijkse kost : https://dagelijksekost.een.be/zo-begin-je-een-moestuin of hier : https://www.horta.org/nl/artikels/start-je-moestuin

70° LEER ELKE DAG EEN GOOCHELTRUC

Op de facebookpagina van Studio 100 leert Kobe Van Herwegen je elke dag een goocheltruc!

71° MAAK EENS EEN KIJKDOOS

voor meer info zie oa deze site : https://www.knutselidee.nl/vakantie/kijkdoos.htm

72° BEZOEK LIMBURG VANUIT JE KOT

Vlieg door de bloesems, fiets vanuit je kot door Limburg, in enkele minuten door Limburg,….

meer info : https://www.visitlimburg.be/nl/virtueel-limburg

73° DOE MEE MET DE BOKRIJK BINGO

Bewegen is gezond, zeker in deze woelige tijden. Maar nu is het heel belangrijk dat je onnodige verplaatsingen vermijdt en in de buurt gaat wandelen of fietsen. Om je wandeling in de buurt op te fleuren, hebben we voor jullie een Bokrijk Bingo gemaakt!
Hoe werkt het? Download de Bokrijk Bingo en print hem af of bewaar hem op je smartphone. Maak een wandeling of fietstocht bij jou in de buurt en ga op zoek naar de plekjes of dingen op de Bokrijk Bingo. Iets gevonden? Vink ze dan af op jouw bingo. Hoeveel kan jij er vinden?

alle info (zie nr. 4) en nog andere tips vind je hier : https://www.bokrijk.be/nl/evenementen/maak-het-thuis-mee

75° GRATIS BLIJF IN UW KOT DOEBOEK VAN UITGEVERIJ LANNOO

https://www.lannoo.be/nl/blijfinuwkot-doeboek


76° LEER WAT BIJ TIJDENS UW WANDELINGEN

Heb jij dat ook? Overal planten en dieren zien en niet (meer) weten wat het is? Een kleurrijke vlinder, een prachtige bloem of een fascinerende paddenstoel: soms moét je gewoon weten hoe ze heten. De tijd is voorbij dat je daarvoor boeken moest doorploegen. De gratis app ObsIdentify vertelt je in één klik wat je voor je lens hebt. En je helpt de natuur en Natuurpunt ook nog een handje.

77° ZIN IN EEN VIRTUELE KUSTWANDELING??

Je kan met beelden van Google Street View nu heel handig je wandeling aan de Kust beleven. Langs de Kust zijn in totaal 160 kilometer ‘wandelbeelden’ gefotografeerd met een Google-Trekker camera. Zo zijn de paden en wegen langs de Kustwandelroute waar je met de wagen niet op kan, zijn nu ook duidelijk te zien op Google Streetview!

https://www.dekust.be/nl/virtuele-Kustwandelroute

78° LEER EEN DISYNEY FIGUUR TEKENEN

zie deze site 

79° Pompeii lanceert virtuele tour door twee recent opgegraven villa’s (bron Knack)

Pompeii heeft een mooie virtuele reis gelanceerd door het archeologische stadje. Bijzondere aandacht is er voor twee recent opgegraven villa’s.

de tour vind je hier : https://www.youtube.com/watch?v=8vlqgICPGXA
de uitleg is in het Italiaans maar op de website van het archeologische park, kan je zijn verhaal in het Engels lezen
link : pompeiisites.org/en/comunicati/the-new-excavations-of-pompeii-in-regio-v-revealed-in-an-exclusive-virtual-tour-by-massimo-osanna-director-of-the-archaeological-park-of-pompeii/

andere mogelijkheid is deze tour (pompei walking tour in 4k part 1 en part 2)

deel 1 : https://www.youtube.com/watch?v=gaJPcKLyXLQ

deel 2 : https://www.youtube.com/watch?v=SoXIbF4etSw

80° DOE ELKE WOENSDAGAVOND MEE MET EEN LIVE QUIZ VIA LIVESTREAMING

Wat kan je verwachten?
Blijft in uw kot en… speel een Quizfabriek quiz!
Zo lang de niet-lockdown-maatregelen gelden, herspelen we elke week een halve Quizfabriek quiz. Surf elke woensdag om 20u naar deze pagina, start de livestream op laptop/tablet, neem per deelnemer een tweede smartphone/tablet om te antwoorden en zet je schrap voor een uurtje quizplezier.

alle info zie : https://www.quizfabriek.be/

82° LEUKE KINDERACTIVITEITEN

Op de site leuke kinder activiteiten vind je heel wat ideeën voor activiteiten. Leuk is dat je kan kiezen per thema en ook oa nog per leeftijd! Handig!

83° UIT IN HUIS

De cultuursite uit in Vlaanderen geeft een mooi overzicht hoe je cultuur thuis kan beleven – neem dus zeker eens een keertje een kijkje op hun site : https://www.uitinvlaanderen.be/uittips/mood/UiTinHuis

84° ONLINE SPROOKJES

Pinokkio, De gelaarsde kat, … het zijn enkele van de musicals die werden opgevoerd in het Efteling Theater en die je nu online kan bekijken via deze site

85° GRATIS ONLINE KOOKBOEK

Blijf in uw kot kookboek van uitgeverij Lannoo, nu gratis te downloaden

blijf in uw kot kookboek

86° CIRKOKO PLATFORM

Van woensdag t.e.m zondag plaatsen wij leuke voorstellingen, educatieve sketches, liedjes, circus en knutselworkshops,… en nog zoveel meer gratis online! Dit om de kinderen te prikkelen en stimuleren om zichzelf te ontplooien en samen plezier te maken. Ook posten we tips and tricks de ouder-kind-relatie te bevorderen en deze periode zonder al te veel kleerscheuren door te komen!

info : https://www.cirkoko.be/cirkokon

87° WILDPLUKKEN – ENKELE REGELS EN INFO

Mag je bessen plukken of noten rapen in het bos? Dit zijn de regels rond wildplukken?
info zie de site van radio 2- de inspecteur :
klik hier

ook een interessant artikel (uit De Tijd) = Wildplukken voor beginners: gebruik het bos als supermarkt
link : wildplukken voor beginners

88° GA OP ONDERZOEK IN JE EIGEN TUIN

Het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen. Met Mijn Tuinlab ga je op onderzoek in je eigen tuin. Schrijf je in, bereken je tuinscore en ontvang tips en projecten – alle info : mijn tuinlab

89° DE HUISKAMERQUIZ VAN AARSCHOT

De voorbije weken heeft Vlaanderen massaal het online quizzen ontdekt. Zo speelden al duizenden mensen mee aan ‘De Huiskamerquiz van Aarschot’, een lokaal initiatief dat almaar populairder wordt bij quizzers in Vlaanderen en zelfs ver over de grenzen. Het brein achter dit vragenspel is Stefaan Andries.
alle info vind je op de facebookpagina : de huiskamerquiz van aarschot

90° (HER)ONTDEK DE WERELD VAN HET KAARTSPELEN

Zwarte pieten, hartenjagen, wippen, … enkele van de vele kaartspelen waarvan je de spelregels kan ontdekken via
stay and play

92° Theater via WhatsApp

Terwijl andere theatergezelschappen video-opnames van voorstellingen online zwieren, gooit SKaGeN het over een andere boeg. Om het verhaal van Emmi en Leo te volgen, hoef je alleen maar regelmatig je WhatsApp te checken.
Een boek van de Oostenrijkse schrijver Daniel Glattauer dat acteur Mathijs F. Scheepers had liggen over mensen die elkaar per toeval leren kennen via e-mail, bracht hem op het idee een WhatsApp-voorstelling te maken. De allereerste ooit wereldwijd.
Natuurlijk zijn er wel al gelijkaardige vormexperimenten geweest. Neem nu de tienerserie wtFOCK, die niet op een klassieke zender werd uitgezonden, maar speelde met realtimescènes online. Een scène op de speelplaats in de middagpauze kwam dus ook effectief online rond het middaguur.
Theater is natuurlijk geen tienertelevisie. Dus in plaats van met bewegend beeld, speelt Emmi en Leo vooral met tekst. Een vooraf uitgeschreven tekst – een wisselwerking tussen Scheepers en tegenspeler Korneel Hamers – die mondjesmaat en op onregelmatige tijdstippen op het publiek wordt losgelaten. In ruil voor je theaterticket word je toegelaten in een besloten WhatsApp-groep, waarin je als toeschouwer zelf geen berichten kan plaatsen, maar wel kan meelezen wat de personages Emmi Vermander en Leo Leike elkaar te vertellen hebben.

info : https://www.skagen.be

93° ZORG GOED VOOR JEZELF

ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF? ENKELE TIPS OM MEE AAN DE SLAG TE GAAN vind je op deze site :
https://www.zorgenvoormorgen.be/checkjezelf

94 ° ZOEK HET GOUDEN EI

Het Gouden Ei is een online zoektocht. Ontcijfer negen tips, combineer de antwoorden en ontdek de geheime verstopplaats. Ga jij met de prijs lopen?
alle info vi
nd je hier : https://hetgoudeneisite.wordpress.com/

95° Op speurtocht in eigen tuin dankzij staycation-spel ‘Wat ben ik?’

Op speurtocht in eigen tuin dankzij staycation-spel ‘Wat ben ik?’
In het kader van de campagne Leve de Tuin ontwikkelde provincie Vlaams-Brabant een zogenaamde thuisblijfactiviteit. Met het spel ‘Wat ben ik?’ hoopt men jongeren te enthousiasmeren over het leven in de eigen tuin. Kortom, een ideale activiteit tijdens de staycation. Met behulp van ja-nee-vragen proberen de spelers te achterhalen welke figuur (plant of dier) hun tegenstander bezit. De kaarten bevatten zijn geïllustreerd en bevatten leuke weetjes over planten en dieren in de tuin. Je kan het spel downloaden via de website van Regionaal Landschap Zuid Hageland en vervolgens printen en uitknippen.

96° VIEW FROM MY WINDOW

VIEW FROM MY WINDO : De Facebookgroep met 3 miljoen leden View from my window werd in maart 2020 opgestart door Barbara Duriau en verzamelt de uitzichten en getuigenissen, zowel intiem als collectief, van mensen in lockdown over de hele wereldW

97 ° WURDIAN (app)

Wurdian is een nieuw multi-speler woordspel waarin je woorden legt op een 15 bij 15 bord.

◆ 2, 3, of 4 spelers per spel

◆ Speel toernooien met 2 tot 20 spelers